29.5.2017 11:22

Αρχαιολογικός θησαυρός η περιοχή Αγίας Άννας Καπέλας- Λωβοκομείο

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ από την Αρχαιολογία, με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Απολαυστικό περίπατο στο χώρο και το χρόνο έκαναν όσοι συμμετείχαν την Παρασκευή στην δράση που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου  και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» του Υπ. Πολιτισμού με στόχο την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η διαδρομή

Περπάτησαν στη φύση, έμαθαν για την αρχαία πόλη της Χίου, επισκέφθηκαν το Λωβοκομείο, έμαθαν για τον κύκλο της ασθένειας της λέπρας, πλούτισαν τις αισθήσεις τους με ομορφιά όσοι συμμετείχαν στην περιπατητική διαδρομή  Αγ. Άννα Καπέλα – Λωβοκομείο.

Ξεκίνησαν από το πάρκο Θελούδη, ακολούθησαν το δρόμο προς  το Σίφι, τον Κοφινά και  κατέληξαν στο Λωβοκομείο. Στη διαδρομή η αρχαιολόγος Δέσποινα Τσαρδάκα τους ενημέρωνε για τη σημαντικότητα των περιοχών που περνούσαν.

«Στην εκκλησία των  Αγίων Αποστόλων φτάσαμε στα όρια της αρχαίας τειχισμένης πόλης, όπου το τείχος δεν έχει αποκαλυφθεί σε όλη του την έκταση. Ξέρουμε όμως ότι μέσα από την εκκλησία, προς το πάρκο Θελούδη, έχουμε δημόσια κτίρια. Έξω από τα τείχη είχαμε εκτεταμένες περιοχές κοιμητηρίων», τους τόνισε  η αρχαιολόγος.

«Στις ταφικές ανασκαφές των δυτικών λόφων βρέθηκαν πλίθινοι σαρκοφάγοι του τύπου των Κλαζομενών», επεσήμανε, αναφέροντας αρκετές σημαντικές ανασκαφικές λεπτομέρειες.

Λωβοκομείο

Όταν έφτασαν στο Λωβοκομείο ενημερώθηκαν για την ιστορία των εγκαταστάσεων,για την κατασκευή των παλιών πρώτων εγκαταστάσεων του 14ου αιώνα και των περίφημων νέων του το 1909, την οργάνωση λειτουργίαςτους, την αγία σκέπη των χορηγών που στήριζαν πάντα τη λειτουργία του, έως  και την τελευταία φάση της δράσης του έως το 1959.

Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο γιατρός του Σκυλίτσειου Σταμάτης Σκευοφύλαξ, ο οποίος, με ανάλαφρο τρόπο, ενημέρωσε για το χαρακτήρα του Λωβοκομείου ως νοσηλευτικού ιδρύματος, αλλά καιγια τον κύκλο της ασθένειας της λέπρας, που έχει εξαληφθεί πλέον.

Περιδιάβηκαν το χώρο, μπήκαν στα δωμάτια των ασθενών, στο φαρμακείο όπου η οσμή των φαρμάκων είναι διάχυτη ακόμη στην  ατμόσφαιρα, έκαναν το σταυρό τους στις εκκλησίες του Αγ. Λαζάρου και της Αγ. Υπακοής. Μπήκαν στις πρώτες παλιές εγκαταστάσεις, πέρασαν την  παλιά πόρτα, τον πρώτο περίβολο, επισκέφθηκαντο παλιό κοιμητήριο και αποχώρησαν με την ψυχή τους γεμάτη πλούσια συναισθήματα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ