1.12.2017 12:16

Η Δ.Ε.Π-Υ δεν είναι ασθένεια, είναι διάγνωση

ΑΝ ΠΑΡΕΜΒΟΥΜΕ ΕΓΚΑΙΡΑ μπορούμε να σώσουμε τα παιδιά, υποστηρίζει η πρόεδρος του i-paidi Μ. Λαγουμίδη

Αν το παιδί σας είναι ανήσυχο, ξεχασιάρικο, πανέξυπνο, παιδί-σβούρα, υπερκινητικό, μοναχικό, απρόσεκτο, ασυνεπές, ντροπαλό, ανώριμο, τότε… πρέπει να ανησυχήσετε,  να το ψάξετε, μπορεί να έχει Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π.-Υ) .

H Μαριάννα Λαγουμίδη είναι συγγραφέας και πρόεδρος του δικτύου υποστήριξης των παιδιών με Δ.Ε.Π.-Υ και της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας  i-paidi, η οποία προσφέρει ενημέρωση για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες – δυσλεξία.

Ήλθε στη Χίο ως εντεταλμένη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Πρόνοιας και του τοπικού Κ.Ε.Δ.-Υ, ενημέρωσαν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του θέματος και τις μεθόδους αντιμετώπισης του.

Ενημέρωση

«Η Δ.Ε.Π.-Υ δεν είναι ασθένεια, είναι διάγνωση», δηλώνει στον «π».

«Είναι τα παιδιά που έχουν διάσπαση προσοχής, τα παιδιά «σβούρα», τα υπερκινητικά, που κινούνται συνέχεια. Αν διαγνώσουμε έγκαιρα τη διαταραχή και παρέμβουμε έγκαιρα στη δυσκολία τους, έχουμε  δυνατότητα ελαχιστοποίησης των συμπτωμάτων έως και 80%, σύμφωνα με μελέτη και διαπιστώσεις του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ», υπογραμμίζει με έμφαση.

Προσπαθούν με τη συνεργασία των φορέων  και με τον καθένα που αγαπάει τα παιδιά να κάνουν ευρύτερα γνωστό ποιες είναι οι δυσκολίες των παιδιών με Δ.Ε.Π-Υ, ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τα χαρίσματα τους.

Ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για το πώς μπορούν να παρέμβουν, πως μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά, γιατί ο γονιός είναι κοντά στο παιδί αρκετές ώρες στο σπίτι.                                     «Ο εκπαιδευτικός έχει πολλά παιδιά στην τάξη. Φυσικά έχει δύναμη, αλλά ο γονιός είναι ο καταλύτης, έχει πάρα πολύ ουσιαστικό ρόλο. Γι αυτό καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν, γιατί όλοι έχουν πολλά  στοιχεία να πάρουν», υποστηρίζει.

 Σημαντικός φορέας πληροφόρησης θεωρεί ότι είναι και το i-paidi, από το οποίο μπορούν να ενημερώνονται κάθε εβδομάδα με άρθρα και πολλά άλλα διεθνή στοιχεία που αναφέρονται στα παιδιά με Δ.Ε.Π-Υ.

Οι δυσκολίες

«Η μεγάλη δυσκολία είναι να πεισθούν οι γονείς για το πρόβλημα του παιδιού τους και να αποφασίσουν να απευθυνθούν στους δάσκαλους και τους ειδικούς για θεραπεία. Ταυτόχρονα όμως και οι δάσκαλοι διαπιστώνουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στις τάξεις τους, αλλά το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ακόμη δεν τους ενημερώνει. Μόνο μία παράγραφο καταγράφει στο πρόγραμμα σχετικά με τη Δ.Ε.Π-Υ. Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενημερώνονται πολύ περισσότερο.

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν εξειδίκευση για να μάθουν και να αντιμετωπίζουν σωστά το αντικείμενο. Χρειάζονται μετεκπαίδευση με σεμινάρια για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του προβλήματος», προσθέτει.

Πλαστή διόγκωση

Στα νησιά του Β. Αιγαίου δεν παρουσιάζεται αυξητική τάση του φαινομένου, απλά έχουν ευαισθητοποιηθεί οι αρμόδιοι, εκπαιδευτικοί κυρίως της νηπιακής και της πρωτοβάθμιας βαθμίδας, οι οποίοι πλέον μπορούν να εντοπίσουν συμπεριφορές, να μιλήσουν με τους γονείς, να παραπέμψουν στο τοπικό Κ.Ε.Δ-Υ και να προλάβουν καταστάσεις.

Το φαινόμενο φαίνεται πλαστά διογκωμένο επειδή δεν υπήρχαν παλιότερα ο εντοπισμός και η διάγνωση.

Ικανοποίηση

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο σεμινάριο ήταν ικανοποιητική, η Μ Λαγουμίδη δηλώνει ικανοποιημένη από τις συνεργασίες  με το Επιμελητήριο Χίου, το Κ.Ε.Δ-Υ,  τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και όλους τους τοπικούς συναρμόδιους φορείς με επικεφαλής την Υπηρεσία Πρόνοιας της Περιφέρειας.

Εισηγητές

Στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, μίλησαν επίσης η συνεργάτης του  i-paidi Ευφροσύνη Μπούτου και ο διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννης Τσιροπινάς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ