Αρκετοί αναλειμματικοί τοίχοι, ένα κτίσμα και λιθόστρωτος δρόμος είναι τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα που έφεραν στο φως στις 3 Μαΐου, μπροστά στις εγκαταστάσεις της αντιπροσωπείας Yamaha, τα εκσκαφικά μηχανήματα της εταιρίας που κατασκευάζει το πρώτο τμήμα του δρόμου του Παρθένη.
Περίοδοι κατασκευών
Αυτόματα παρενέβη η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι εργασίες έχουν σταματήσει πάλι επ’ αόριστον, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αρχίσουν, αφού οι ανασκαφικές εργασίες προχωρούν αργά και ποτέ δεν ξέρει κανείς τί θα παρουσιάσουν.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη αρχαιολόγο Μαρία Φινφίνη, τα νέα ευρήματα αποτελούν συνέχεια των παλιότερων γνωστών αναλειμματικών τοίχων προστασίας του χειμάρρου στις οδούς Γκιάλα και Τσαπέλα.
«Είναι σε δύο επίπεδα. Το κάτω είναι της υστερορωμαϊκής περιόδου και το πάνω της μεταβυζαντινής», δηλώνει η υπεύθυνη του έργου.
«Το κτίσμα και ο λιθόστρωτος δρόμος είναι και αυτά δείγματα των έργων που έχουν γίνει ανά τους αιώνες για τη διευθέτηση της κοίτης του χειμμάρου, αλλά και της συνεχούς δράσης στον χώρο από τότε έως σήμερα. Το χαρακτηριστικό όλων των κατασκευών είναι η ισχυρή κατασκευή για να αντέχουν στις πιέσεις που ασκούνται», προσθέτει.
Πολλά ευρήματα
Στη βόρεια πλευρά δεν έχει εντοπισθεί τίποτα και στη νότια έρχεται στο φως ό,τι έχει σωθεί από παλιότερες εργασίες. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, τα στοιχεία πείθουν ότι υπάρχουν πολλά αρχαία ακόμη που περιμένουν τη σκαπάνη για να έλθουν στο φως.
«Εμείς έχουμε αναλάβει τις ανασκαφές, τη συντήρηση και την ανάδειξη των ευρημάτων, αν κριθούν αξιόλογα», επισημαίνει.
Σημαντικές πληροφορίες
Ο Παρθένης είναι πολύ σημαντικός αρχαιολογικά για την πόλη της Χίου, γιατί, όπως πιστοποιείται από τα παλιά και τα νέα ευρήματα, είναι σε συνεχή χρήση από την αρχαιότητα έως τώρα.
«Μας έχει δώσει πάρα πολλές πληροφορίες για την περιοχή. Συμπληρώνουμε το παζλ του παρελθόντος της ανά τους αιώνες. Το παρόχθιο τμήμα δείχνει τη φροντίδα, τη ζωή που κυλάει ανά τους αιώνες, την προστασία του περιβάλλοντος που συνδέεται άμεσα με τη ζωή μας και την ποιότητα της».
Ο βράχος
Προς το παρόν τους προβληματίζει η μετατόπιση ενός μεγάλου βράχου, ο οποίος, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, πρέπει να παρακάμφθηκε στις προηγούμενες εργασίες.
Η αρχαιολόγος Μ. Φινφίνη και οι εννέα εργάτες έχουν προσληφθεί ως συμβασιούχοι μόνο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Έργα αρχαιολογίας», το οποίο είναι ενταγμένο ως τρίτο υποέργο στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.