4.8.2021 12:25

Βαρυμπόμπη – Εκτιμήσεις για 30.000 καμμένα στρέμματα

Αποκαρδιωτικά είναι τα πρώτα στοιχεία που έδωσε ο Ευθύμης Λέκκας για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε επίσης τους λόγους της εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

«Είναι μια εκτεταμένη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές. Διάσπαρτα τα μέτωπα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η καμένη έκταση πρέπει να είναι περίπου 30.000 στρέμματα. Aισιοδοξούμε ότι μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «έχουμε να κάνουμε με μια μεικτή ζώνη αστικού και δασικού ιστού. Είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις όταν εμπλέκονται αυτά τα δύο και έχουμε κατοικίες μέσα σε δάση».

Όπως είπε ο καθηγητής «είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αυτή που αντιμετωπίστηκε όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Εύβοια, στην Καλαμάτα, στην Κω. Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους έχουμε αυτή την εικόνα».

Και όπως τόνισε τα αίτια που οδήγησαν στην εξάπλωση της φωτιάς είναι θέματα που προβληματίζουν τους ειδικούς.

«Οφείλονται σε χρόνιες παθογένειες. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια κατάσταση. Ιεράρχηση των δράσεων σημαίνει καταρχάς ανάλυση του κινδύνου. Να δούμε τα θέματα της τρωτότητας των οικισμών και των δασικών περιοχών για να καταλήξουμε στο τι και πώς έγινε, για να το αποφύγουμε τα επόμενα έτη που η κατάσταση διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη.  Όλα αυτά μαζί εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».

Τα αίτια για τις πυρκαγιές

«Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε για δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα που έχουν να κάνουν με ένα κοινό αίτιο: το γεγονός ότι έχουμε ακραίες θερμοκρασίες. Έχουμε μηδενική υγρασία, ούτε στο έδαφος, στα φυτά είτε στον αέρα. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι τεράστιες με αποτέλεσμα να γίνεται πολλές φορές αυτοανάφλεξη. Από μόνα τους, δηλαδή, κάποια στοιχεία λόγω πολύ μεγάλης θερμοκρασίας που υπάρχουν στο περιβάλλον», δήλωσε σχετικά με το το τι προκαλεί τις φωτιές σ’ όλη τη χώρας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε τι περιβάλλον ζούμε. «Πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα τι γίνεται στον κόσμο μας και στη συνέχεια να μπούμε σε μια νέα διαδικασία λήψης μέτρων όχι μόνο από πυρκαγιές αλλά για όλα τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα».

Η Αττική δεν έχει πολλές ευκαιρίες

Απαντώντας στο πόσο θα επηρεάσει το κλίμα η μεγάλη φωτιά στην Αττική, ο επιστήμονας ανέφερε ότι τις πρώτες συνέπειες τις βλέπουμε ήδη σε όλο το Λεκανοπέδιο σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

«Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο αυτή η πυρκαγιά που αναπτύχθηκε. Είχαμε πρόπερσι την πυρκαγιά στην Κινέτα, την καταστροφή των Γερανίων. Εκεί ολοκληρώθηκε η καταστροφή. Η Αττική δεν έχει πολλές ευκαιρίες. Η Αττική έχει 3 – 4 πνεύμονες από τους οποίους αναπνέει και συνέχεια βλέπουμε ότι κάθε ένας πνεύμονας καταστρέφεται. Αυτή η πυρκαγιά έγινε σε ένα κομβικό σημείο. Είναι ουσιαστικά ο “πνεύμονας” της Αθήνας, γιατί δεξιά και αριστερά είναι η Πάρνηθα και η Πεντέλη, όπου οι βόρειοι άνεμοι από εκεί έρχονται προς το λεκανοπέδιο. Χωρίς την ύπαρξη του δάσους και με την παρουσία της καμένης ύλης, η οποία είναι πολύ επιβλαβής, καταλαβαίνετε τι συνθήκες δημιουργούνται σε αυτή την περιοχή».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ