Μαχητικός εκ φύσεως , ονειρεύεται ένα Βόρειο Αιγαίο όπου όλοι οι πολίτες θα είναι ενήμεροι για τις αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής μέσω ενός ανοικτού συστήματος διακυβέρνησης και διαβούλευσης. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Στράτος Γεωργούλας και επικεφαλής του συνδυασμού «Άλλος Δρόμος» μιλάει στον «π» για το όραμά του, για τους λόγους που αποφάσισε να ηγηθεί ενός Περιφερειακού Συνδυασμού, για τους στόχους του σε περίπτωση εκλογής του, για την πορεία του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τι διαφορετικό πρεσβεύει ο «Άλλος Δρόμος» από τους υπόλοιπους Περιφερειακούς Συνδυασμούς;
Στρ. Γεωργ. Ο «Άλλος Δρόμος» είναι μία άλλη άσκηση πολιτικής, μία άλλη πολιτική μέτρων, μια άλλη πολιτική ανάπτυξης, μια πολιτική που έχει να κάνει με τη φροντίδα των ανθρώπων, με την κοινωνική συνοχή, με τη δημοκρατία, με τη διαφάνεια, με τον έλεγχο των εκλεγμένων, με την ελπίδα, τη δικαιοσύνη. Έχει να κάνει με ένα καλύτερο αύριο. Όλα αυτά μαζί είναι ο «Άλλος Δρόμος» και το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια με τη λειτουργία του στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης και θα το αποδείξει με τη λειτουργία του και στο περιφερειακό συμβούλιο.
Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να ηγηθείτε ενός Περιφερειακού Συνδυασμού ;
Στρ. Γεωργ: Οι κοινές ανάγκες και τα κοινά προβλήματα αφενός και αφετέρου μια κοινή πολιτική και κάποια πρόσωπα που εκπονούν αυτές τις πολιτικές και τα οποία δεν λένε να βάλουν μυαλό. Στεκόμαστε ως «Άλλος δρόμος» απέναντι στις πολιτικές που έχουν εκπονήσει οι συνυποψήφιοι μου. Ο κ. Σπιλάνης ήταν Γ.Γ. Αιγαίου επί κυβέρνησης Σαμαρά, στην ίδια κυβέρνηση γενικοί γραμματείς ήταν και ο κ. Μουτζούρης και η κ Καλογήρου. Και η παράταξη του κ. Χριστόφα εκείνη την περίοδο ήταν Περιφερειακή Αρχή. Οπότε έπρεπε να μπει μια άλλη παράταξη , ένα ς άλλος δρόμος, μία άλλη οπτική. Γιατί αυτές οι πολιτικές έφεραν την Περιφέρεια σε αυτή την κατάσταση και σήμερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η μοναδική περιφέρεια που έχει αύξηση της ανεργίας , πολύ χαμηλή απορροφητικότητα στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ενώ ταυτόχρονα είναι μία από τις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρώπης.
Η κάθοδος σας στις εκλογές γίνεται χωρίς κομματικό χρίσμα;
Στρ. Γεωργ: Δεν θέλουμε την κομματική καταγραφή. Είναι δύσκολο να θέλεις να ασχοληθείς με τα αυτοδιοικητικά προβλήματα και να βάζεις επικεφαλής περιφερειακής παράταξης βουλευτή.
Το 2015 υπήρξατε υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα αποχωρήσατε. Τι συνέβη και αλλάξατε γνώμη;
Στρ. Γεωργ :Δεν ήμουν ποτέ υποψήφιος Βουλευτής. Δεν ακολουθούσα ποτέ την πολιτική της κυβέρνησης για αυτό το λόγο και αποχώρησα. Και αποχώρησα χωρίς ουδέποτε να αποδεχθώ θέσεις, ανταλλάγματα . ‘Ολα αυτά τα χρόνια ήμουν απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις και σ ε όλα τα μέτρα. Το 2014 δεν ήμουν μέλος του κόμματος εκλέχθηκα ως ανεξάρτητος, το 2015 έγινα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά όταν είδα ότι ψηφίζονται μνημονιακά μέτρα αποχώρησα, κρατώντας την αυτονομία της συγκεκριμένης παράταξης. Αποχώρησα δίχως ανταλλάγματα όπως άλλοι. Δεν έγινα για παράδειγμα Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δυτικής Αττικής που είναι τώρα ο κ. Μουτζούρης. Είπαμε όχι σε αυτή την πολιτική, γιατί εμείς πιστεύουμε σε έναν άλλο δρόμο πολιτικής.
Αληθεύει ότι κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής σας σταδιοδρομίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου «υψώθηκαν» διάφορα εμπόδια στην εξέλιξη σας;
Στρ. Γεωργ: Στο Πανεπιστήμιο με ανέκοψαν γιατί ήμουν αριστερός. Το εκλεκτορικό σώμα που αποτελούνταν από συναδέλφους μου κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας , κάποιοι ψήφισαν λευκό με την αιτιολογία ότι είμαι αριστερός και το έγραψαν μάλιστα και στα πρακτικά. Αυτό είναι παράνομο, τους πήγα στα δικαστήρια και δικαιώθηκα. Εδώ και τρία χρόνια είμαι πλέον τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου. Είμαι μαχητικός και σε θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας δεν οπισθοχωρώ.
Σε περίπτωση εκλογής σας στα Περιφερειακά έδρανα τι πολιτική θα ακολουθήσετε;
Στρ. Γεωργ: Θα χρησιμοποιήσω ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες , το οποίο στην ουσία ελέγχει τη λειτουργία των προεκλογικών προγραμμάτων και των εξελίξεων των έργων που έχει κάθε Περιφερειακή Αρχή. Είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα μπορεί ο κάθε πολίτης να γράφει και σχόλια. Κάθε πρόταση που έρχεται προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα βγαίνει για διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να ενημερώνεται ο κόσμος . Η δουλειά του αντιπροσώπου αυτή είναι. Εσείς μαςεκλέγεται για να σας ενημερώνουμε συνέχεια για τις αποφάσεις μας. Όχι μία φορά στα τέσσερα χρόνια. Αυτό είναι ένα εργαλείο ακόμη και για τους κατοίκους των μικρών νησιών για να ενημερώνονται για τα έργα που προγραμματίζονται στα νησιά τους. Είναι ένα σύστημα που έχει λειτουργήσει και σε άλλες χώρες. Είναι ένα εργαλείο ελέγχου και απόλυτης διαφάνειας. Υπάρχει η διαβούλευση αλλά δεν λειτουργεί. Και κανένας από τους άλλους συνυποψήφιους μου δεν έχει προτείνει ένα μέτρο για αυτό. Και αυτό με ανησυχεί. Δηλαδή ικανοποιούνται με το να κατακρίνουν απλώς ότι δεν έρχεται ο κόσμος στη διαβούλευση. Δεν προτείνουν όμως κάτι εμείς προτείνουμε. Το ζήτημα της Λαγκάδας θα είχε λυθεί. Σε άλλα μέρη που προσπάθησαν να το κάνουν αυτό, υπήρξε διαβούλευση, ενημέρωση και αποφεύχθηκε λίγο πριν.
Μιλήσατε για υψηλή ανεργία αλλά δεν αναφέρατε αν ο συνδυασμός σας είναι υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων;
Στρ. Γεωργ: Εγώ είμαι σαφέστατα υπέρ αυτών των ζητημάτων που αναφέρουμε ως κομμάτι της ανάπτυξης. Είμαστε ενάντια σ ε κάθε ξεπούλημα δημόσιας υπηρεσίας. Εμείς κάναμε κινητοποίηση ενάντια στη Fraport όταν εκείνη ήρθε στη Λέσβο να πάρει το αεροδρόμιο κόψοτιμής και ανάγκασε βάση της σύμβασης τη δημοτική αρχή να μαζεύει δωρεάν τα σκουπίδια της Fraport. Ήμασταν ενάντια και καταγγείλαμε όταν το ΤΑΥΠΕΔ χαρακτήρισε συγκεκριμένους χώρους προς επένδυση, ιδιωτική προφανώς, που μέσα σ ε αυτούς ήταν και αρχαιολογικοί. Είχαμε καταψηφίσει στο ΔΣ την αγορά ενός αρχοντικού στη Μυτιλήνη για να γίνει μουσικό σχολείο(300.000€). Εμείς αρνηθήκαμε γιατί το κτίριο δεν έκανε για σχολείο και τρία χρόνια μετά το Μουσικό σχολείο Λέσβου δεν στεγάζεται ακόμη στο Κατσάνειο Αρχοντικό .
Τι προσδοκίες έχετε από την υποψηφιότητά σας;
Στρ. Γεωργ: Ένα καλό ταξίδι τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ένα ταξίδι που θα δείξει ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος πολιτικής. Ένα ταξίδι που θα μας κάνει να ήμαστε δυνατοί μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να δείξουμε τις αρχές μας και να συζητήσουμε με τους υπόλοιπους συναδέλφους αν θα τις υιοθετήσουν. Είναι μια διαδικασία δημοκρατική. Με έλεγχο από τους πολίτες,. Ένα ταξίδι αρχών δίχως ανταλλάγματα. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει ο «Άλλος Δρόμος» να είναι δυνατός μέσα στο Περιφερειακό συμβούλιο και να έχει εκπροσώπηση και από τη Χίο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.