Σε μείζον θέμα για το νησί, αναδεικνύεται η φετινή ανομβρία, αφού τα χαμηλά ποσοστά βροχής, προϊδεάζουν για μία δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο.
Στην ειδική με θεματική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝΧ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 20/12, κατατέθηκαν σκέψεις και προβληματισμοί για τον τρόπο διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νησιού αλλά και των απαραίτητων κινήσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου η Χίος να μη βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτοφανείς καταστάσεις στο νησί.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της εταιρείας Βασίλης Μυριαγκός εστίασε στην αναγκαιότητα λειτουργίας των δύο φραγμάτων Κόρης Γεφύρι και Φράγματος Κατράρη, σημειώνοντας ότι Το νερό που θα προσφέρουν είναι 3 εκατομμύρια κυβικά για το κόρης γεφύρι και 2 εκατομμύρια κυβικά για τον Κατράρη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η ΔΕΥΑΝΧ όλες οι αφαλατώσεις οι οποίες λειτουργούν πάνω στην Χίο θα πρέπει να συνεχίσουν την λειτουργία τους, να υπάρξει αντικατάσταση σε δύο αφαλάτωσης στο θόλος, η αφαλάτωση στην Μαρίνα δίπλα στο νοσοκομείο πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της και να γίνει επίσπευση της λειτουργίας των δύο μονάδων αφαλάτωσης στο κοντάρι της Χίου.
Ως προς τις γεωτρήσεις ο κ. Μυριαγκός ανέφερε ότι, οι υπάρχουσες σε όλο το Δήμο της Χίου θα πρέπει να συνεχίσουν την ομαλή λειτουργία τους με την υπόδειξη και εποπτεία των υπηρεσιακών παραγόντων και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να κατασκευαστεί το δίκτυο ( 914.000 € ) από την ΕΒΕΚ μέχρι τον ποταμό στο Βαρβάσι αλλά και να αξιοποιηθούν όλες οι ιδιωτικές γεωτρήσεις τις οποίες ενοικιάζει η εταιρεία η έχει συνεργασία θεσμοθετημένη μαζί τους.
Για την αντιμετώπιση των διαρροών και την εξοικονόμηση νερού θα πρέπει, σύμφωνα με τον Βασίλη Μυριαγκό, να αντικατασταθούν τα παλαιά ανενεργά δίκτυα μέσα από μελέτη η οποία θα κατατεθεί στο κατάλληλο πρόγραμμα για χρηματοδοτηθεί, να μειωθεί ο χρόνος αποκατάστασης των βλαβών από τα συνεργεία και τους εξωτερικούς συνεργάτες, να τοποθετηθούν νέοι έξυπνοι υδρομετρητές (πιλοτικά θα τοποθετήσουμε 800 μέσα από πρόγραμμα), να μειωθούν οι κλοπές.
Παράλληλα θα πρέπει να γίνει επίσπευση των διαδικασιών για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κεντρικού βιολογικού καθαρισμού σε τριτοβάθμιο ούτως ώστε να εξοικονομηθούν από την επαναχρησιμοποίηση της επεξεργασίας των λυμάτων 4000 κυβικά ημερησίως για άρδευση ενώ θα πρέπει να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί μέσα από μελέτη αν το νερό του Ναγού μέσα από ένα νέο έργο, με υψηλό και σημαντικό προϋπολογισμό, μπορεί να εξυπηρετήσει τους χειμερινούς μήνες το Βροντάδο και την πόλη της Χίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.