25.10.2021 7:29

Η Χιακή Αδελφότητα τίμησε την Αγία Ματρώνα στον Βοτανικό

Η θαυματουργός Αγία Ματρώνα η οποία γεννήθηκε, ασκήτεψε και εκοιμήθη στο μυροβόλο και αγιοτόκο νησί της Χίου, τιμάται με κλίτος επ’ ονόματι της στον ιερό ενοριακό ναό της Αγίας Μαρκέλλης στο Βοτανικό των Αθηνών, όπου φυλάσσεται και τμήμα του ιερού λειψάνου της. Η Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας «Ο Κοραής» είχε την τιμή να προσκληθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή της εορτής της Αγίας που είναι η 20η Οκτωβρίου.

Στην εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος στο Βοτανικό, που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική στην Αττική με το όνομα της θαυματουργής Αγίας, τελείται κάθε χρόνο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός την παραμονή της εορτής της Αγίας Ματρώνας, στην οποία είχα την τιμή να παραβρεθώ εκπροσωπώντας την Αδελφότητα «Ο Κοραής», αλλά και ανήμερα τελείται Πανηγυρική Αρχιερατική Λειτουργία, χοροστατούντος στην φετινή εορτή του Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμων.

Η Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτιδα είναι ιδιαίτερα λαοφιλής σε πολλά νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στην Ικαρία, και Σάμο[i] η μετακίνηση των πληθυσμών  λόγω της οθωμανικής κυριαρχίας στο Αιγαίο τον 15ο αιώνα με την εγκατάσταση τους στην γενουατική Χίο γνώρισαν την θαυματουργό Αγία ώστε αργότερα επιστρέφοντας στον τόπο τους να αφιερώσουν ναούς στο όνομα της. Επίσης απέναντι από την Χίο στο Τσεσμέ, στο χωριό ΛυθρίΕρυθρές[ii] σημερινό  Ιλντιρί (Ildir) παραφθορά της ελληνικής ονομασίας αφού στην τουρκική γλώσσα δεν υπάρχει το γράμμα θ, υπήρχε εκκλησία της Αγίας Ματρώνας γεγονός που αποδεικνύει την εγκατάσταση Χιωτών μάλιστα δε λέγεται ότι η προφορά των Λυθρίων ήταν χιώτικη. Οι πρόσφυγες του Λυθρίου το 1992 έκτισαν στην νέα τους πατρίδα, στο προάστιο της Αθήνας, την Νέα Ερυθραία, έναν νέο ναό στην μνήμη της Αγίας.

Η Αγία Ματρώνα, η Αγία Κυρά ή Κιουρά όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Χίο ,στην Άνδρο την λένε Αγιά Τσουρά, αυτό το όνομα προέκυψε από το γεγονός ότι ήταν ηγούμενη στην μονής της όταν εκοιμήθη και η ηγούμενη σε ένα γυναικείο μοναστήρι προσφωνείται ως η Κυρά, τιμάται στο Βοτανικό στην εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας μίας Χιώτισσας πολίτιδος και αυτή, ένα σύμβολο του χιακού γυναικείου μοναχισμού που μεταλαμπαδεύει τις  βασικές αρετές της μοναχικής ζωής στο σημερινό λάτρη της φιλαυτίας άνθρωπο του 21ου αιώνα όπως χαρακτηριστικά ανάφερε και ο Μητροπολίτης Παντελεήμων.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Κορωνείας για την Αγία Κυρά ήταν τόσο ξεκάθαρο και κατανοητό, μας έδωσε με την μεταδοτικότητα του λόγου του να καταλάβουμε πως η υπακοή, η παρθενία, η ακτημοσύνη, και η ταπεινοφροσύνη του μοναχισμού της Αγίας μπορούν να αντιστοιχιστούν με την καθημερινότητα όλων μας. Για παράδειγμα αναφερόμενος στην παρθενία μίλησε για την αναγκαιότητα της εγκράτειας στον έγγαμο βίο όπου κάθε παρεκτροπή αποτελεί ύβρη στο Μυστήριο του γάμου, επίσης για την αρετή της ακτημοσύνης μας υποδεικνύεται η απελευθέρωσης μας από τα δεσμά της φιλοχρηματίας όχι της αμέλειας και τη σπατάλης των οικονομικών προϋπολογισμών μας. Χαρακτηριστικά σε προσωπικό τόνο ομίλησε για την δική του περιουσία όπου διαμένει στο πατρικό προσφυγικό σπίτι των Μικρασιατών γονέων του προφανώς ενώ τα άμφια του είναι όλα χαμηλής νομισματικής αξίας. Τέλος η υπακοή η κορυφαία μοναχική αρετή, η υπακοή στο θείο θέλημα είναι υπακοή στην Αγάπη, που ουσιαστικά σημαίνει για εμάς στην αγάπη για τον συνάνθρωπο. 

Η παρουσία μου ως εκπρόσωπος της Χιακής Αδελφότητας Αττικοβοιωτίας «Ο Κοραής» στην εορτή της Αγίας Ματρώνας έχει και μία άλλη ιστορικά συμβολική πιστεύω σημασία, την οποία τολμώ να την πω θέλοντας να βοηθήσω στην περαιτέρω διερεύνηση του ιστορικού παρελθόντος δημιουργίας της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού που μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα εγκαλεί για βοήθεια από παντού ο νεωκόρος της εκκλησίας Μενέλαος Χριστόπουλος. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα τεκμηρίωση ο ναός θεμελιώθηκε από τους εκεί διαμένοντες Χιώτες με καταγωγή κυρίως από τη  Βολισσό μέσω του Χιακού Συνδέσμου «Η Αγία Μαρκέλλα Βολισσού» εξού και η ονοματοδοσία στο ναό.

Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη μελέτη της ιστορικής διαδρομής της υπεραιωνόβιας Χιακής Αδελφότητας από τον σημερινό αντιπρόεδρο του σωματείου κύριο Ισίδωρο Πρώιο, το 1916 ο Μιχάλης Μελάς ανέλαβε την πρωτοβουλία ίδρυσης σωματείου με την επωνυμία «Ιερός Σύνδεσμος Αγίας Μαρκέλης Βολισσού» ένας σύνδεσμος που μετά την αποδιοργάνωση λόγω των ιστορικών γεγονότων της περιόδου 1919-1922 συμπεριλήφθηκε στην νέα ίδρυση του σωματείου, πρόδρομου του σημερινού, με την επωνυμία Χιακός Σύνδεσμος Αττικοβοιωτιας «Ο Ομηρος» με έδρα τον Πειραιά.

Είναι φαίνεται ιστορικό και θρησκευτικό χρέος η παρουσία μου εκεί εκπροσωπώντας την Χιακή Αδελφότητα και τιμώντας την Αγία Ματρώνα να σας ευχηθώ χρόνια πολλά και την βοήθεια της σε όλους σας.

Κυριάκος Τσιπούρας

Ταμίας της Χιακής Αδελφότητας Αττικοβοιωτίας «Ο Κοραής»

 

[i] Η ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ Η ΧΙΟΠΟΛΙΤΙΔΑ http://syndesmosklchi.blogspot.com/2012/10/blog-post_20.html

 

[ii] Ερυθραί. Λυθρί. Erythrai. Lithri (today's Ildiri) https://erythrealithri.blogspot.com/

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ