29.8.2022 10:41

Εντός του Σεπτεμβρίου η συζήτηση για το νερό στη Βολισσό

Για το πρόβλημα του νερού στη Βολισσό κάνει λόγο μέσα από ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Βασίλης Μυριαγκός. Σε αυτήν αναφέρει αναλυτικά:

«Ένα μεγάλο υδρευτικό πρόβλημα υποδομής αρκετών ετών στην Βολισσό, λύθηκε από την ΔΕΥΑΝΧ στις 28/8/2022.

Λειτουργεί επί πλέον μια ακόμα νέα υδρευτική γεώτρηση με παροχή 30 κυβικών την ώρα.

Υπάρχουν τώρα 4 εν ενεργεία γεωτρήσεις και πάντοτε υδροδοτείται όλο το 24ωρο.

Η ΒΟΛΙΣΣΟΣ έχει πληθυσμό το χειμώνα 327 κατοίκων (απογραφή 2011) και 450 (απογραφή του 2021).

Το καλοκαίρι αυξάνονται σε 3.000 περίπου.

Για την αντιμετώπιση των υδρευτικών της αναγκών εξυπηρετούνταν από τρεις γεωτρήσεις.

  1. ΚΟΥΚΟΥΛΑ με παροχή 25 κυβικά την ώρα

  2. ΦΙΛΟΜΑΤΗ με παροχή 17 κυβικά την ώρα

  3. ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ με παροχή 8 κυβικά την ώρα

Σύνολο 50 κυβικά την ώρα

Ημερησίως το καλοκαίρι χρειάζονται 1.000 περίπου κυβικά.

Αυτό το σύστημα παροχής νερού ισχύει πολλά πολλά χρόνια.

Το διάστημα που υπήρχε πρόβλημα στην επάρκεια του νερού, μόνο για κάποιες ώρες δεν έφτανε το νερό και παρουσιαζόταν πρόβλημα θολότητας του.

Η Βολισσός δεν ξέμεινε ποτέ από νερό.

Εδώ και αρκετό καιρό η γεώτρηση της ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ παρουσίαζε περιοδικά πρόβλημα θολότητας και πολλές φορές ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ νερού, γι αυτό και την κλείναμε έως ότου καθαρίσει, με αποτέλεσμα οι άλλες δυο γεωτρήσεις να μην προλαβαίνουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου.

Έπρεπε όμως να φροντίσουμε και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες υδροδότησης όλων, διότι δεν υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια αποθηκευτικοί χώροι νερού, όπως υπάρχουν σε όλη την υπόλοιπη Χίο.

Για την γεώτρηση της ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ το 2022 φέραμε ειδικό με τα μηχανήματα του για να την καθαρίσει και να λειτουργήσει ξανά όπως ήταν.

Ο καθαρισμός έγινε αλλά το πρόβλημα παρέμεινε και η κύρια γεώτρηση του χωριού είχε επισφαλή λειτουργία με θολότητα και αρκετές φορές κακής ποιότητας νερό.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ως ΔΕΥΑΝΧ από τον Οκτώβρη του 2021 ξεκινήσαμε για την επίλυση του:

  1. τη διαδικασία της μελέτης

  2. την εξεύρεση των χρημάτων

  3. την εξεύρεση και αγορά του οικοπέδου

  4. τις διαδικασίες της αδειοδότησης

  5. τις διαδικασίες της δημοπρασίας (αρχικά δεν συμμετείχε κανείς)

  6. την εκτέλεση του έργου για την νέα ανόρυξη γεώτρησης (ένας μόνο γεωτρυπανιστής βρέθηκε από όλη την Ελλάδα για να έρθει στη Χίο)

  7. την διαδικασία της ηλεκτροδότησης

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΝΧ.

Η εξεύρεση των χρημάτων έγινε από τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Υπουργό και τον Γ. Γ κ. Κουτουλάκη.

Δεν ολιγώρησε και δεν αδιαφόρησε κανείς.

Αυτές είναι οι διαδικασίες, οι χρόνοι και οι λειτουργίες του δημοσίου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σήμερα έχουμε έτοιμη στη διάθεση μας την νέα γεώτρηση η οποία δίνει 30 κυβικά την ώρα καθαρό νερό και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει έτσι.

Η γεώτρηση της ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ κλείνει προσωρινά έως ότου αποφασιστεί ποια θα είναι η χρήση της (ίσως για αρδευτικούς σκοπούς).

Σε όλη αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο εκ μέρους του χωριού της Βολισσού, η Τ.Σ κ. Καίτη Κυλαδίτη ήταν ο άνθρωπος που καθημερινά επικοινωνούσε μαζί μας, εισέπραττε τα παράπονα των χωριανών της και βοηθούσε σε όλες τις ενέργειες που γινόταν.

Τελικά όμως πέτυχαν οι προσπάθειες της.

Επίσης οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΝΧ για μεγάλο διάστημα, ακούραστα ημέρα και νύχτα ανεβοκατέβαιναν στην Βολισσό και ως Διοίκηση τους ευχαριστούμε πολύ.

Στην ύδρευση και την αποχέτευση σε όλη την Χίο όπου υπάρχει ο τριπλάσιος πληθυσμός φέτος το καλοκαίρι, αντιμετωπίζουμε και επιλύουμε τα πάντα στα πολλά και καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν.

Η ΧΙΟΣ στον δύσκολο αυτό τομέα βγαίνει ασπροπρόσωπη.

Μετά τις νέες εξελίξεις το ζητούμενο πλέον θα είναι, ποια Βολισσό επιθυμούν οι κάτοικοι της τα επόμενα χρόνια (ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ, ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΝΕΡΟΥ) και με ποιο τρόπο θα γίνεται η ορθή διαχείριση του νερού λόγω του μεγάλου πληθυσμού και των αναγκών που προκύπτουν συνεχώς σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή.

Εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει θεσμικά και υπεύθυνα η συζήτηση αυτή, με πρωτοβουλία και ευθύνη του Τοπικού Συμβουλίου Βολισσού.

Η ΔΕΥΑΝΧ είναι έτοιμη να συμμετέχει και να συμβάλλει με τα στοιχεία, τις επιστημονικές θέσεις, την εμπειρία, την πολιτική βούληση και ότι άλλο χρειαστεί, προκειμένου να σχεδιαστεί, να υλοποιηθεί σωστά και με σεβασμό στο περιβάλλον αυτό που χρειάζεται η ευρύτερη περιοχή για τα επόμενα χρόνια».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

Tags: ΔΕΥΑΝΧ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ