20.3.2020 17:19

Λεμονάτο κοτόπουλο με μαστίχα

Τα δάκρυα του μαστιχόδεντρου έχουν κάνει τη Χίο γνωστή στα πέρατα της οικουμένης εδώ και πολλούς αιώνες και συνεχίζουν να αποτελούν ένα χαρακτηριστικό προϊόν του νησιού, που κυκλοφορεί πλέον σε διάφορες νέες μορφές κατάλληλες για πολλές χρήσεις.

Η μαστίχα είναι το φυσικό ρετσίνι που τρέχει από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδεντρου (η παραλλαγή του Pistacialentiscus που φύεται μόνο στη Χίο), αφού χαραχτούν με ένα αιχμηρό εργαλείο. Αυτό το παχύρρευστο ρετσίνι στερεοποιείται μετά 15 έως 20 μέρες σε ακανόνιστους κρυστάλλους σε διάφορα μεγέθη. Η γεύση της είναι πολύ ιδιαίτερη, πικρή και λεμονάτη ταυτόχρονα, και το άρωμα της ξεχωριστό και ανεπανάληπτο.

Η μαστίχα είναι γνωστή ως η πρώτη τσίχλα του κόσμου. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι τη μασούν για να καθαρίσουν τα δόντια τους και να φρεσκάρουν την αναπνοή τους. Αλλά ακόμη και σήμερα, συντροφεύει ευχάριστα και υγιεινά διάφορες δραστηριότητες, όπως γνωρίζουν καλά όσοι επισκέπτονται το καζίνο online της Netbet, με τα συναρπαστικά παιχνίδια που εξασφαλίζουν ατελείωτες ώρες διασκέδασης.

Είναι επίσης ένα ενεργό συστατικό πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων και είναι γνωστή ως θεραπεία για τα έλκη του στομάχου από την εποχή του Διοσκουρίδη.

Στην Ελλάδα η μαστίχα έχει πάμπολλες χρήσεις και μια από τις κυριότερες είναι η παρασκευή του Άγιου Μύρου. Επίσης, δίνει χαρακτηριστική γεύση στον «άρτο» που προσφέρεται στις εκκλησίες, στα τσουρέκια και άλλα γλυκά, όπως το «υποβρύχιο» που λατρεύουν τα παιδιά και σερβίρεται σε ένα κουταλάκι βυθισμένο σε παγωμένο νερό, αλλά και το παγωτό καϊμάκι.

Την τόσο ιδιαίτερη και εξωτική γεύση της μαστίχας έχουν ανακαλύψει πολλοί σεφ και μάγειρες ανά τον κόσμο και την συμπεριλαμβάνουν στα μενού τους.

Δοκιμάστε τη συνταγή για λεμονάτο κοτόπουλο με μαστίχα που ακολουθεί και... οι καλεσμένοι σας θα σας δώσουν συγχαρητήρια.

Υλικά

  • 2 λεμόνια

  • 2 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου

  • Αλάτι και πιπέρι

  • 1 κουταλιά της σούπας φασκόμηλο

  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο

  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη

  • Μισό φλιτζάνι γλυκό λευκό κρασί, όπως Μοσχάτο Σάμου, ή εναλλακτικά μισό φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί και μια κουταλιά της σούπας μέλι

  • Μισή κουταλιά της σούπας μαστίχα

Παρασκευή

  1. Σε ένα μπολ ξύστε τη φλούδα από τα δύο λεμόνια και προσθέστε τον χυμό του ενός λεμονιού.

  2. Κόψτε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε στενές λωρίδες. Βάλτε τα στο μπολ με το ξύσμα λεμονιού για να μαριναριστούν.

  3. Προσθέστε το φασκόμηλο, το σκόρδο και το αλεύρι στο μπολ. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.

  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρετε το κοτόπουλο με το μισό ελαιόλαδο.

  5. Όταν το κοτόπουλο έχει σχεδόν ψηθεί προσθέστε την κάπαρη, το κρασί, τον χυμό από το δεύτερο λεμόνι και τη μαστίχα.

  6. Συνεχίσετε το ψήσιμο ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και μείνει με το λάδι του.

  7. Περιχύστε με το υπόλοιπο ωμό ελαιόλαδο πριν σερβίρετε.

Για να δώσετε μια ελαφριά γεύση μαστίχας σε άλλες συνταγές σας, μπορείτε να χτυπήσετε στο διαβολάκι ή στο γουδί 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα με 10 κουταλάκια αλάτι για να το χρησιμοποιήσετε σε μαρινάδες ή ως καρύκευμα σε αρνί, ψάρι, πουλερικά ή σαλάτες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ