5.9.2024 17:59

Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου από του Γερμανούς ναζί

Η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης) για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου από τους Γερμανούς Ναζί, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που θα τιμήσει τη μνήμη και τους αγώνες των ανθρώπων που συνέβαλαν στον αγώνα κατά της ναζιστικής κατοχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2024 και θα συγκεντρώσει αγωνιστές, ιστορικούς και πολίτες για να θυμίσουν την ιστορική αυτή στιγμή.

Ιστορικό Πλαίσιο

Η απελευθέρωση της Χίου αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της Αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1944, μετά από 1.221 ημέρες κατοχής, οι δυνάμεις του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) και του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) απελευθέρωσαν το νησί, φέρνοντας το τέλος των δεινών του χιώτικου λαού από την πείνα, τη μαύρη αγορά, τις αρπαγές περιουσιακών στοιχείων και τις εκτελέσεις​.

Η εκδήλωση αυτή έρχεται να αναδείξει την πραγματική ιστορική αλήθεια, τιμώντας τα θύματα και τους αγωνιστές της περιόδου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Δημήτρη Κουσκουσάκη, τον τελευταίο επιζώντα αντιστασιακό μέλος του ΕΑΜ, ο οποίος θα τιμηθεί με ένα αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμβολή του στον αγώνα κατά των κατακτητών​.

Σκοπός και Πρόγραμμα της Εκδήλωσης

Η εκδήλωση δεν στοχεύει μόνο στην ανάδειξη των γεγονότων, αλλά και στη μεταφορά του μηνύματος της ελευθερίας και της αντίστασης στη νέα γενιά. Οι ομιλίες θα επικεντρωθούν στο να θυμίσουν στον κόσμο τα ιδανικά και τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά την απελευθέρωση, όπως η λαϊκή κυριαρχία και η εθνική ανεξαρτησία. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Βουνακίου, όπου θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Παράλληλα, η εκδήλωση αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, καθώς συχνά επιχειρείται η παραχάραξη των γεγονότων από διάφορες πλευρές. Η ΠΕΑΕΑ τονίζει ότι η Χίος απελευθερώθηκε από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, και όχι από άλλες οργανώσεις, όπως συχνά αναφέρεται από αστικά κόμματα​.

Ιστορική Μνήμη και Πολιτική Σύνδεση

Η εκδήλωση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη μνήμη του παρελθόντος, αλλά συνδέεται και με τα σύγχρονα πολιτικά γεγονότα. Αναφέρεται στη συνεχιζόμενη πάλη του λαού ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, καταδεικνύοντας πως ο αγώνας της Αντίστασης παραμένει ζωντανός και σήμερα. Οι ομιλητές θα τονίσουν ότι η πολιτική κατάσταση της εποχής εκείνης δεν απέχει πολύ από τα σημερινά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, και θα καλέσουν τη νεολαία να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο​.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας και ενότητας, υπενθυμίζοντας σε όλους μας τη δύναμη της λαϊκής θέλησης και της αντίστασης απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκωπτικά...
Πριν 10 ώρες

Σκωπτικά...