28.8.2024 13:51

Στο «κόκκινο» η κόντρα Ξυλουργών και Μητρόπολης Χίου για τον Άγιο Ιωάννη Τρυπατέ

Η αδελφότητα ξυλουργών με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η Μητρόπολη αξιώνει τη διαχείριση της εορτής και των εισπράξεων του Ναού

Διαστάσεις που σίγουρα δεν αρμόζουν στον εκκλησιαστικό χώρο, παίρνει η κόντρα της αδελφότητας ξυλουργών με τη Μητρόπολη Χίου, με αφορμή την αξίωση της τελευταίας να οριστεί ιερέας ως διαχειριστής του ναού αλλά και των εσόδων του. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ξυλουργών, ενώ όλα ήταν έτοιμα για την τέλεση της θείας λειτουργίας στον συντεχνιακό Ναό του Αγίου Ιωάννη Τρυπατέ, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά ο ιερέας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρυών, απαιτώντας να αναλάβει τη διαχείριση της εορτής και των σχετικών εισπράξεων. Η απαίτηση αυτή βασίστηκε σε έγγραφο της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, το οποίο, όπως καταγγέλλει η Συντεχνία, δεν είχε κοινοποιηθεί σε αυτούς ή στον πληρεξούσιο δικηγόρο τους.

Η Αδελφότητα Ξυλουργών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία νόμιμη βάση για την απαίτηση αυτή, καθώς από πλήθος εγγράφων και δικαστικών αποφάσεων προκύπτει ότι η διοίκηση και η διαχείριση του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Τρυπατέ ανήκει αποκλειστικά στη Συντεχνία Ξυλουργών Χίου. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι το 2015 είχε απορριφθεί από το Ειρηνοδικείο Χίου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε ασκήσει η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, η οποία ζητούσε να αναγνωριστεί προσωρινά ως νομέας του Ναού και να παραδοθούν τα κλειδιά του.

Η Συντεχνία χαρακτήρισε αυτές τις τελευταίας στιγμής μεθοδεύσεις ως εκβιαστικές, δηλώνοντας ότι μοναδικός τους στόχος είναι να αμαυρώσουν την εορτή του προστάτη Αγίου. Παράλληλα, κατήγγειλε τις ενέργειες αυτές και υποσχέθηκε να προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματά της. Τόνισαν, επίσης, την ελπίδα τους να μην προκληθούν επεισόδια ή ανάρμοστες πράξεις, υπογραμμίζοντας ότι επιθυμία τους είναι η εορτή να τελεστεί όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, η ανακοίνωση της Συντεχνίας Ξυλουργών Χίου κάνει έκκληση για ψυχραιμία και λογική, ζητώντας να σταματήσουν οι μη σύννομες και εκβιαστικές ενέργειες, καθώς και οι απειλές και οι εκφοβισμοί. Τονίζουν ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται είτε μέσω διαλόγου είτε μέσω των δικαστηρίων, και όχι με ενέργειες που αμαυρώνουν ή ματαιώνουν θρησκευτικές τελετές.

Η ανακοίνωση κλείνει με την ευχή η λογική να επικρατήσει από εδώ και στο εξής, ώστε να μην υπάρξουν άλλα παρόμοια περιστατικά που θα θέσουν σε κίνδυνο τη θρησκευτική γαλήνη και τη διοργάνωση της εορτής του Αγίου Ιωάννη Τρυπατέ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ξυλουργών

Η Συντεχνία – Αδελφότης Ξυλουργών ¨Αγιος Ιωάννης Τρυπατέ¨, όπως είναι γνωστό,  από αμνημονεύτων ετών τελεί κάθε χρόνο τη θεία λειτουργία στον κτητορικό συντεχνιακό Ναό της του Αγίου Ιωάννη Τρυπατέ, κατά την ημέρα της εορτής του στις 29 Αυγούστου.

Ενώ και φέτος είχαμε προβεί σε όλη την προετοιμασία για την εορτή, εντελώς αιφνιδιαστικά εμφανίστηκε σήμερα ο ιερέας του Ι.Ναού  Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρυών και αξιώνει να αναλάβει την διαχείριση της εορτής και των εισπράξεων, με βάση ένα έγγραφο της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, το οποίο ουδέποτε  έχει κοινοποιηθεί σε εμάς ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο μας.

Η απαίτηση αυτή δεν έχει καμία νόμιμη βάση, αφού από πλήθος εγγράφων και δικαστικών αποφάσεων προκύπτει ότι την διοίκηση και την διαχείριση του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Τρυπατέ ανέκαθεν την είχε και εξακολουθεί να την έχει μέχρι σήμερα η συντεχνία ξυλουργών Χίου.

Μάλιστα το έτος 2015 είχε απορριφθεί από το Ειρηνοδικείο Χίου και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε ασκήσει η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, με την οποία ζητούσε να αναγνωρισθεί προσωρινά νομέας του Ι.Ναού Αγ.Ιωάννη Τρυπατέ και να υποχρεωθούμε να παραδώσουμε τα κλειδιά του.

Είναι προφανές ότι οι μεθοδεύσεις αυτές της τελευταίας στιγμής έχουν εκβιαστικό χαρακτήρα και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αμαυρώνουν την εορτή του προστάτη Αγίου μας.

Καταγγέλομε τις παραπάνω ενέργειες, δηλώνουμε ότι θα προασπίσομε με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματά μας  και ελπίζομε να μην δημιουργηθούν επεισόδια και ανάρμοστες στην ιερότητα του χώρου πράξεις, καθώς το μόνο που θέλομε είναι να τελεσθεί η εορτή όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ευχόμαστε από εδώ και στο εξής να πρυτανεύσει η λογική, να σταματήσουν οι μη σύννομες και εκβιαστικές ενέργειες, οι απειλές και οι εκφοβισμοί, καθώς οι διαφορές λύνονται είτε με διάλογο είτε στα δικαστήρια και όχι με μεθοδεύσεις που αμαυρώνουν ή ματαιώνουν θρησκευτικές τελετές.                               

Χίος 28/8/2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας – Αδελφότητος Ξυλουργών ¨Αγιος Ιωάννης Τρυπατέ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ