Έφυγε χτες από κοντά μας ένα σημαντικό πρόσωπο για την Ιατρική, το Πνεύμα, την Ελλάδα και τη Χίο. Η Χιώτισσα οφθαλμίατρος και συγγραφέας Σεβαστή Χαβιάρα Καραχάλιου απεβίωσε πλήρης ημερών σε ηλικία 86 ετών και η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος Κορίνθου.
Η καταγωγή της
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο, στην περιοχή των Λωλόδεντρων. Γονείς της ήταν ο Αντώνης και η Μαρία Χαβιάρα. Ήταν χήρα του ιατρού Γεωργίου Καραχάλιου και μητέρα τριών παιδιών. Με τη συγγραφική της ιδιότητα, στο μυθιστόρημα – αυτοβιογραφία της «Λωλόδεντρα» περιγράφει την περίοδο της ζωής της που έζησε στη Χίο. Αφηγείται τα παιχνίδια των παιδιών της γειτονιάς, μιλάει για τους παιδικούς της φίλους, τις; Σκανταλιές τους, αλλά και την πείνα που θέριζε τότε. Όταν πήγε πάλι στα Λωλόδεντρα μετά από χρόνια, όπως διηγείται, είδε τα δέντρα κομμένα ή καμένα και την παιδική χαρά έρημη. Τότε ήλθαν στο μυαλό της αναμνήσεις από τα παλιά και στενοχωρήθηκε πολύ. Στο ίδιο βιβλίο παρουσιάζει παραστατικά τα βιώματα που στιγμάτισαν την τρυφερή παιδική της ηλικία. Αφηγείται πως ήταν πριν από χρόνια η περιοχή, περιγράφει πως ζούσαν εκεί οι κάτοικοι, αναφέρει ιστορίες ανθρώπων όπως της φίλης της Πόπης, η οποία πνίγηκε. Δεν ξέχασε ποτέ τη Χίο και πάντα ανάφερε με περηφάνια την καταγωγή της.
Η καριέρα
Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο πήρε το πτυχίο της το 1957. Έλαβε την ειδικότητα της οφθαλμολογίας το 1960 και έκανε μετεκπαιδευτικά ταξίδια στις ΗΠΑ (1965, 1975). Έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1986. Εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, ενώ διετέλεσε διευθύντρια των Αντιτραχωματικών Ιατρείων Κορίνθου (1966-1967). Δημοσίευσε περισσότερες από 100 εργασίες σε ελληνικά περιοδικά με θέματα ιστορίας της ιατρικής, κοινωνικής ιατρικής και οφθαλμολογίας. Διετέλεσε μέλος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας (1990-1991), αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας για τρεις συνεχείς θητείες και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ίδιου συλλόγου. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ιστορία και τη λαογραφία της ιατρικής και εξέδωσε πολλές σχετικές μονογραφίες. Μνημιώδες έργο της "Η λαϊκή ιατρική της Χίου" (εκδ. Gasci-Hellas, Αθήνα 1993). Για την πλούσια συγγραφική της δράση τιμήθηκε με δίπλωμα και μετάλλιο από το "Λουρίδειο Ίδρυμα - Μνήμες της Πόλης" το 1990. Ήταν μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και περισσότερων από 23 άλλων επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας της απένειμε πλακέτα για την προσφορά της στην ιατρική και τον άρρωστο. Το επημελητήριο Κορίνθου την τίμησε επίσης για την κοινωνική της προσφορά. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας της απένειμε ειδική διάκριση για την προσφορά της στον πολιτισμό και τα γράμματα. Η Ένωση Κορινθίων Αθηνών είχε επίτιμο μέλος για την πολιτισμική της προσφορά στο νομό.
Θα ακολουθήσει εκτενέστερη αναφορά.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.