24.6.2018 7:56

Εμπρησμός στις τσέπες μας από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Τι αλλάζει - σε αριθμούς- σε μια εβδομάδα από σήμερα

Αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα θα έρθουν σε μία εβδομάδα από σήμερα οι κάτοικοι της Χίου, της Λέσβου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου, των τελευταίων δηλαδή νησιών που είχαν κρατήσει τους μειωμένους συντελεστές φορολόγησης με την αιτιολογία ότι πλήττονται από το μεταναστευτικό. 

Η γενική εικόνα
 
Τι όμως επιφυλάσσει για τους νησιώτες η 1η Ιουλίου; Οι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη την Ελλάδα είναι 24% ο κανονικός, που βαρύνει σχεδόν όλες τις υπηρεσίες και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 13% ο μειωμένος, που επιβάλλεται στα νωπά τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τις διανυκτερεύσεις των τουριστικών καταλυμάτων και 6% ο υπερμειωμένος συντελεστής που επιβάλλεται στα φάρμακα.
Μέχρι και σήμερα στα 5 αυτά νησιά του Αιγαίου οι συντελεστές αυτοί είναι 17%, 9% και 5% αντίστοιχα.
Εφόσον καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές τότε θα σημειωθούν ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτά.
Οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, 9% και 17% στο 6%, 13% και 24%.
Ειδικότερα θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο ΦΠΑ για φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες. Από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα, γαλακτοκομικά, λαχανικά, βρώσιμα φρούτα, δημητριακά, άμυλα, προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικά νερά, λιπάσματα, ΔΕΗ, ξενοδοχεία.
Από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, λεωφορεία, καύσιμα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, εστίαση και catering.
 
Στα ύψη η τιμή της βενζίνης- πετρελαίου
 
Η πιο σημαντική ίσως αύξηση που θα σημειωθεί είναι αυτή που αφορά τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου. 
«Από 1η Ιουλίου η τιμή των καυσίμων θα πάρει πάνω κατά 7%, όση δηλαδή και η διαφορά του παλιού με τον νέο Φ.Π.Α.. Δυστυχώς τα καύσιμα με το σύστημα εισροών – εκροών που έχει εφαρμοστεί είναι ένα είδος στο οποίο δεν μπορούμε να απορροφήσουμε εμείς την αύξηση», εξηγεί στον «π» ο πρατηριούχος Ηλ. Σαββάκης. 
Ενδεικτικά η τιμή της βενζίνης από τα 1,69 ευρώ που είναι σήμερα θα εκτιναχθεί μέχρι και τα 1,82 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και στο πετρέλαιο κίνησης που θα αυξηθεί από το 1,44 που είναι σήμερα, τουλάχιστον τα 1,54 ευρώ. 
«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η κατανάλωση καυσίμων θα περιοριστεί κι άλλο. Ήδη σήμερα ο κόσμος σκέφτεται πολύ για να πάρει το αυτοκίνητό του και να πάει μία βόλτα, πόσο μάλλον αν η βενζίνη φθάσει τα 1,82 ευρώ. Πως θα πάρει ο άλλος την απόφαση να πάει για παράδειγμα μία βόλτα στη Βολισσό;», διερωτήθηκε ο κ. Σαββάκης. 
 
Πλήγμα και στον Τουρισμό
 
Την ώρα πάντως που ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και ξενοδοχείων πασχίζουν για να προσελκύσουν έστω και λίγες κρατήσεις από την Ευρώπη, η αύξηση του Φ.Π.Α. από το 9% στο 13%, όχι μόνο θα μειώσει τα ελάχιστα κέρδη τους αλλά θα αποτελέσει παράγοντα αποτροπής σε όσους επιλέξουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για τις διακοπές τους. 
Με τα τουριστικά πακέτα να έχουν κλειστεί από νωρίς με Φ.Π.Α. 9%, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων αναγκάζονται να απορροφήσουν οι ίδιοι την αύξηση στην τελική τιμή, υπό τον φόβο μαζικών ακυρώσεων, αλλά και να πουλήσουν ακριβότερα για τις κρατήσεις που θα σημειωθούν μετά την 1η Ιουλίου.
 
Στα βαθιά και χωρίς εφάπαξ επίδομα
 
Τα τελευταία χρόνια τα 5 νησιά – πύλες των μεταναστευτικών ροών είναι τα πλέον αδικημένα από την κυβερνητική πολιτική. Και αυτό γιατί ενώ σε όλα τα μικρά νησιά που απώλεσαν τον νησιωτικό Φ.Π.Α. είτε το 2016, είτε το 2017 δόθηκε εφάπαξ επίδομα, στην περίπτωση της Χίου, της Σάμου, της Λέσβου, της Κω και της Λέρου, οι τοπικές οικονομίες θα πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα στις νέες συνθήκες, χωρίς μάλιστα να μπορούν να στηριχτούν στον τουρισμό, όπως δηλαδή έγινε και με τα Δωδεκάνησα. 
Αυτό αναμένεται να επιφέρει πλήγμα τόσο στα Ψαρά όσο και στις Οινούσσες, που στήριζαν μέχρι σήμερα την οικονομική τους διαβίωση στη Χίο, αφού, παρότι μπήκαν στο νέο καθεστώς Φ.Π.Α. την 1η Ιανουαρίου 2018, συνέχισαν να προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης από τη Χίο, που συνέχισε να είναι στο μειωμένο καθεστώς, μετριάζοντας έτσι τις επιπτώσεις της κατάργησης του νησιωτικού Φ.Π.Α..

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ