10.11.2020 9:43

Επιχείρηση για τη διάσωση της αγοράς των Χριστουγέννων

Κεφάλαια που θα προσεγγίσουν ακόμη και το 3% του ΑΕΠ ρίχνει η κυβέρνηση στην αγορά στο τελευταίο δίμηνο του έτους, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Με στόχο τη διάσωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς και την τιθάσευση του κορωνοϊού μετά το νέο lockdown, η κυβέρνηση προχωράει στην παροχή ρευστότητας που θα προσεγγίσει τα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Με τα νέα μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, την εσπευσμένη πληρωμή διαφόρων επιδομάτων, των αναδρομικών των συνταξιούχων (και στους κληρονόμους) και των αυξημένων επιστροφών φόρων επιχειρεί να προλάβει νέες δυσάρεστες εξελίξεις, διασώζοντας τη χριστουγεννιάτικη αγορά.  

Ζητούμενο για όλους τους Ευρωπαίους είναι να καταστεί δυνατή μια σχετική χαλάρωση τον Δεκέμβριο, έτσι ώστε να διασωθεί μέρος του χριστουγεννιάτικου τζίρου, που είναι αναγκαίος για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων. Στην ελληνική πραγματικότητα, αυτός ο τζίρος υπολογίζεται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ. «Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων για διάστημα τριών εβδομάδων. 

Το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης προβλέπει την ενίσχυση με το ποσό του 1,25 δισ. ευρώ εργαζομένων και ανέργων, 1,7 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και 300 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ και δόσεων ρυθμίσεων). Παράλληλα, η ΑΑΔΕ προχωράει στην ταχύτερη επιστροφή φόρων το τελευταίο δίμηνο άνω του 1 δισ. ευρώ.

Το πακέτο διάσωσης των Χριστουγέννων:

• 1,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του τέταρτου και πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, στην οποία θα συμμετάσχουν και ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές ατομικές επιχειρήσεις. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 που θα ξεκινήσει σε μερικές ημέρες, οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστον 2.000 ευρώ.

Για τις περιπτώσεις αυτές, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους θα λάβουν σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις, ενώ οι ατομικές (μηχανικοί, δικηγόροι κ.λπ.) χωρίς εργαζομένους θα λάβουν ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι ίδιοι όροι ισχύουν και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα συνεχισθεί και, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει και επιστρεπτέα προκαταβολή 6.

• 890 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν στους εργαζομένους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. Όσοι βρίσκονται σε αναστολή από την 1η Νοεμβρίου και θα παραμένουν μέχρι το τέλος του μήνα, δικαιούνται ποσό ύψους 800 ευρώ. Όσοι δηλωθούν μόνο για ένα τμήμα του τρέχοντος μήνα θα αποζημιωθούν με το ποσό των 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Σημειώνεται ότι σε αναστολή σύμβασης μπορούν να μπουν μόνο όσοι προσλήφθηκαν έως και τις 4 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν εντός του μήνα και θα συνεχιστούν και τον Δεκέμβριο.

• 300 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που θα εισπράξουν συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου οι άνεργοι για τα δύο επιπλέον επιδόματα ανεργίας που θα δοθούν σε όσους έχει λήξει ή θα λήξει το επίδομα τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Επιπλέον, περίπου 130.000 μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, με το συνολικό ποσό να προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.

• 160 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι κληρονόμοι των συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά για το διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να πιστώσει ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016.

• 110 εκατ. ευρώ είναι το κονδύλι το οποίο θα παράσχει η κυβέρνηση σε 160.467 δανειολήπτες που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο παρέχει στήριξη, μέσω κρατικής επιδότησης, σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το α΄ τρίμηνο, στο 80% το β΄ τρίμηνο και στο 70% το γ΄ τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Άμεση επιστροφή φόρων ύψους 1 δισ. ευρώ

Με στόχο την τόνωση επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, θα προχωρήσουν επιστροφές φόρων ύψους 1 δισ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ θα ολοκληρώσει ταχύτερα τις διαδικασίες, ώστε το σχετικό ποσό να πιστωθεί εντός των προσεχών ημερών. Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ είναι το ποσό με το οποίο θα ωφεληθούν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή από την αναστολή πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, στις οποίες, εκτός από την εστίαση, περιλαμβάνονται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, που κανονικά καταβάλλεται τον Νοέμβριο, έως τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ. Για τις ανωτέρω επιχειρήσεις περιλαμβάνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, που κανονικά πληρώνονται στα τέλη Νοεμβρίου. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Μείωση ενοικίων

Ποσό 30 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν για τον μήνα Νοέμβριο μειωμένο κατά 40% ενοίκιο. Συγκεκριμένα, όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 50% της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Για παράδειγμα, σε ιδιοκτήτη που είχε ζημία από ενοίκια ύψους 500 ευρώ, θα επιστρέφονται άμεσα 250 ευρώ στον λογαριασμό του.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων τραπεζικών δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράταση πληρωμής των επιταγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να παρατείνει την αναστολή πληρωμής των επιταγών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο. Το μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή και τον κλάδο του τουρισμού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μη ένταξη στον «Τειρεσία» των επιταγών που θα μείνουν εκτός αναστολής. 

Τέλος, 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το επίδομα θέρμανσης εντός του Δεκεμβρίου. Η σχετική απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας και θα ορίζει ότι το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος και όσοι χρησιμοποιούν, εκτός από πετρέλαιο, και φυσικό αέριο ή υγραέριο. 

Πηγή: Καθημερινή 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ