Τέλος εποχής σηματοδοτεί η χθεσινή πλήρης εξόφληση των μνημονιακών οφειλών της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την καταβολή 1,86 δισ. ευρώ, που κανονικά θα πληρώνονταν έως τις αρχές του 2024.
Το πρώτο δάνειο από το ΔΝΤ δόθηκε τον Μάιο του 2010, όταν η χώρα υποχρεώθηκε να μπει στο καθεστώς του μνημονίου και η Ευρωζώνη –καθώς ακόμη δεν υπήρχε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας– θεώρησε απαραίτητη την τεχνογνωσία του ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεoκοπίας. Το ΔΝΤ σταμάτησε να δανειοδοτεί τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο, όταν το κέντρο βάρους μεταφέρθηκε τυπικά και ουσιαστικά στην Ευρωζώνη, αλλά παρέμεινε ως εταίρος στις αξιολογήσεις της «τρόικας», όπου παραδοσιακά είχε αναλάβει τον ρόλο του «σκληρού». Συνολικά, η χώρα πήρε περίπου 28 δισ. ευρώ από το Ταμείο. Από τις κορυφαίες στιγμές, η μη πληρωμή της δόσης 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015, σε ένα από τα επεισόδια του δραματικού εκείνου καλοκαιριού. Κορυφαίο πρόσωπο ο Πόουλ Τόμσεν, που σημάδεψε με τη σκληρή διαπραγματευτική στάση του συνολικά την εποχή των μνημονίων. Ο Δανός έκανε καριέρα στη συνέχεια ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Η χθεσινή εξόφληση εξοικονομεί άλλα 56 εκατ. ευρώ σε τόκους, ενώ συνολικά η εξοικονόμηση από τις τρεις προεξοφλήσεις που έγιναν ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, “στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας”. Συνεχίζουμε με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη».
Σημειώνεται ότι εκκρεμεί ακόμη η πρόωρη εξόφληση ενός μέρους των διμερών δανείων από 14 χώρες της Ευρωζώνης (Greek Loan Facility – GLF), ύψους 2,65 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στις δόσεις του 2023 και θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, καθώς κάποιες χώρες επικαλέσθηκαν τεχνικές δυσκολίες για την άμεση προεξόφληση. Η εξοικονόμηση τόκων από την πληρωμή του τμήματος αυτού του GLF υπολογίζεται ότι θα φτάσει ατα 25-30 εκατ. ευρώ.
Αν πάντως, με το ΔΝΤ, το δυσάρεστο κεφάλαιο έκλεισε χθες, τα ευρωπαϊκά δάνεια θα τα εξοφλεί η χώρα για πολλές δεκαετίες ακόμη. Τα διμερή δάνεια, συνολικού ύψους 52,9 δισ. ευρώ, θα εξοφληθούν πλήρως το 2041, με δόσεις 2,645 δισ. ευρώ τον χρόνο. Τα δάνεια του ESM εξοφλούνται το 2060 και του EFSF το 2070.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.