Μία αθέατη μέχρι στιγμής διάσταση των προβλημάτων που δημιουργούν στην τοπική κοινωνία της Χίου οι προσλήψεις στους ΟΤΑ χωρίς σαφή κριτήρια φέρνει στο φως της δημοσιότητας η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χίου μέσα από επιστολή της στον Άδωνη Γεωργιάδη.
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Παντελής Λεγάτος η άνευ ορίων και κριτηρίων συμβάσεις στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, οδηγούν σε αδιέξοδο τις τοπικές επιχειρήσεις που μπορεί να αναζητούν μάταια για προσωπικό 2 ή και 3 μήνες.
Το πρόβλημα για τον κ. Λεγάτο εντοπίζεται κυρίως στη μη στοχευόμενη και αλόγιστη επιδοματική πολιτική λόγω covid-19 με αποτέλεσμα οι συμβάσεις στους ΟΤΑ να απορροφούν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού.
«Το Επιμελητήριο Χίου έχει δεχθεί πληθώρα αναφορών από ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων-μελών του οι οποίες, στην προσπάθεια τους να ανακάμψουν από την πανδημία προσκρούουν στο σκόπελο της αδυναμίας προσέλκυσης προσωπικού.
Τόσο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παραγωγικούς κλάδους όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, όσο και άλλες που ανήκουν στο χώρο των κατασκευών αλλά και των υπηρεσιών (εστίαση, τουρισμός) αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία κατά τη διαδικασία αναζήτησης ανθρώπινου δυναμικού», αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει:
«Εκτιμούμε ότι τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιούνται κυρίως από τους ΟΤΑ αλλά ενδεχομένως και η περιστασιακή αδήλωτη εργασία ανάσχεσαν την ανάγκη για εργασία κατά την παρούσα χρονική περίοδο».
Μάλιστα σε επιστολή του προς τον Άδωνη Γεωργιάδη, επισημαίνει ότι: «Το συγκεκριμένο πρόβλημα θα οδηγήσει με ασφάλεια σε απώλεια οικονομικών πόρων για τις τοπικές επιχειρήσεις», ζητώντας παράλληλα: «να αναληφθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες, ώστε να καταστεί ελκυστικότερη η απασχόληση και να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς κυρίως στις νησιωτικές περιοχές η αδυναμία εύρεσης εργαζομένων είναι ιδιαίτερα δύσκολο αλλά και πολυέξοδο να αντιμετωπισθεί».
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ:
«Αφερέγγυες επιχειρήσεις η αιτία έλλειψης ενδιαφέροντος»
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κ. Λίνας επιβεβαίωσε ότι πράγματι τα εργατικά χέρια έχουν μειωθεί αλλά καθόλου τυχαία για συγκεκριμένες επιχειρήσεις:
« Εγώ ξέρω επιχείρηση που πρόσφατα έβγαλε προκήρυξη για δυο θέσεις εργασίας και ενδιαφέρθηκαν 45 άτομα. Υπάρχουν και άλλες που δεν έχουν βρει ακόμα άτομα».
Παράλληλα ως αιτία της έλλειψης ενδιαφέροντος ο κ. Λίνας αναφέρει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα άτομα επιθυμούν να διατηρήσουν έναν συγκεκριμένο χρόνο ανεργίας προκειμένου να προσληφθούν σε δημόσια προγράμματα όπως είναι η κοινωφελής εργασία.
Έτσι εκτιμά ότι είναι λογική η απόφαση μερικών πολιτών να μην επιλέξουν μια «αφερέγγυα» όπως χαρακτήρισε επιχείρηση.
Για τον κ. Λίνα η λύση θα δοθεί όταν οι υγιείς επιχειρήσεις θα επιβραβευτούν για την τήρηση των εργασιακών σχέσεων. Αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις που δεν σέβονται τους υπαλλήλους να τους επιβληθούν και αντίστοιχες κυρώσεις.
Το προφίλ των εργαζομένων που διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει σε μεγάλο αριθμό είναι εργάτες γης όπως είναι μαστιχοπαραγωγοί και μεταφορείς. Το πρόβλημα που εντοπίζει ο κ. Λίνας στην περίπτωση των εργατών γης, τους μαστιχοπαραγωγούς είναι στην ασφάλιση του εργαζομένου.
«Εμείς προτείναμε στους μαστιχοπαραγωγούς η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών να προσλαμβάνει 100-200 μαστιχοπαραγωγούς για 5-6 μήνες».
Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και στις ιχθυοκαλλιέργειες όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.