Την ίδια στιγμή που οι Σκανδιναβοί αναζητούν νέους προορισμούς πέρα από τα παραδοσιακά τουριστικά νησιά, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε τοπικό επίπεδο οδηγεί στο κενό κάθε προσπάθεια τουριστικής ανάκαμψης της Χίου, που έχει απολέσει τα τελευταία δύο χρόνια κάθε δυναμική επανεμφάνισης στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη.
«Καμία εταιρεία δεν δέχθηκε να προσγειωθεί»
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι προσπάθειες του τ. Προέδρου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μυτιλήνης και συνεργάτη της Thomas Cook, Αχιλλέα Σούγιουλτζη, να κλείσει συμβόλαια ειδικά για τη Χίο με τον συγκεκριμένο tour operator με σκοπό τη σύνδεση του νησιού με τη Νορβηγία και τη Δανία.
«Οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2017 και αφορούσαν την τουριστική περίοδο του 2019. Δυστυχώς, παρά τις πιέσεις μας, η εταιρεία μας είπε ότι για να μπορέσει να προσγειωθεί στη Χίο το αεροπλάνο τύπου Airbus 320 θα έπρεπε να μεταφέρει σχεδόν τους μισούς επιβάτες. Πήρα τηλέφωνο στη Χίο, μίλησα με υπεύθυνους από τον Δήμο και την Περιφέρεια ωστόσο μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι κάτι. Είχαμε πει ότι θα μιλούσαμε ξανά τον Φλεβάρη του 2018 αλλά δυστυχώς δεν είχα καμία ενόχληση από τις αρχές του τόπου», ανέφερε ο κ. Σούγιουλτζης.
Αυξημένη η ζήτηση για Χίο και Σάμο
Ερωτώμενος για το αν υπάρχει ζήτηση για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παρά την προσφυγική κρίση, ο κ. Σούγιουλτζης σημείωσε ότι ειδικά για τη Χίο και τη Σάμο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
«Oι Σκανδιναβοί έχουν αρχίσει να ζητάνε νέους προορισμούς. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά από τις επαφές που έχουμε διαρκώς είναι ότι ενδιαφέρονται κυρίως για τη Χίο και τη Σάμο και δευτερευόντως για τη Λέσβο. Η Χίος ειδικά είναι ένα νησί που ανταποκρίνεται στο προφίλ των τουριστών από τις βόρειες χώρες. Αν συνδεθεί ξανά με τη Σκανδιναβία τότε είναι ζήτημα χρόνου να συνδεθεί και με άλλες αγορές όπως η Ολλανδία ή η Γερμανία», τόνισε ο ίδιος.
«Ας ξεφύγουμε πια από τους Τούρκους»
Έχοντας εμπειρία ετών στην πλάτη του ο Αχ. Σούγιουλτζης δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός της τουριστικής εξάρτησης των νησιών από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη τουριστική σχέση ως επισφαλή και μη προσοδοφόρα για τα νησιά.
«Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι η τουριστική εξάρτηση από την Τουρκία δεν έχει οφέλη για την οικονομία των νησιών. Πρόκειται για επισκέπτες που κάνουν κράτηση για ένα ή δύο βράδια και σε χαμηλές τιμές έπειτα από πολλά παζάρια. Αυτό που χρειάζονται τα νησιά μας, που έχουν ρημαχτεί από την οικονομική και μεταναστευτική κρίση, είναι ώριμες ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές και μία τουριστική περίοδο που θα διαρκεί από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου. Το όφελος των 40.000 ευρωπαίων τουριστών που θα μείνουν σε ένα νησί για μία ή δύο εβδομάδες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με το όφελος της επίσκεψης 100.000 Τούρκων τουριστών. Γιατί το όφελος του ευρωπαίου επισκέπτη είναι όφελος που διαχέεται σε όλο το φάσμα της τοπικής κοινωνίας», κατέληξε ο ίδιος.
Για την ιστορία πάντως, φέτος η γειτονική Λέσβος που δεν είναι στην πρώτη γραμμή ζήτησης έχει 2 πτήσεις από Δανία, 2 από Νορβηγία, 7 από Ολλανδία, 3 από Αγγλία, 2 από Αυστρία,2 από Πολωνία και 1 από Τσεχία, Βέλγιο και Ρουμανία.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.