15.10.2018 12:14

Κι όμως η Μαστίχα έχει εχθρούς… τη φορολογία και το δημογραφικό

Τα στοιχεία προέρχονται από την παρουσίαση του Γ. Τούμπου στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο του Παν. Αιγαίου

Το 2011 οι μαστιχοπαραγωγοί ανέρχονταν στους 1.991, ενώ το 2017 ο πληθυσμός τους μειώθηκε στους 1.500.

Το προϊόν «μαστίχα» τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια σταθερά ανοδική πορεία, αφού υπάρχει εκτόξευση ενδιαφέροντος, κατακόρυφη αύξηση πωλήσεων και για το 2017, συγκεκριμένα, υπερδιπλασιασμός των κερδών της Ένωσης. Ωστόσο, η υψηλή φορολογία, οι τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές και τα μεγάλα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, μειώνουν σταδιακά τον αριθμό των μαστιχοπαραγωγών και αποτρέπουν νεότερους να ασχοληθούν με το πολύτιμο δάκρυ.

Η μαστίχα του χθες και του σήμερα

Το 2000, πριν 18 χρόνια ακριβώς, ο μαστιχοπαραγωγός λάμβανε για κάθε κιλό μαστίχας που πουλούσε στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου 44 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης του αιθέριου ελαίου της μαστίχας άγγιζε τα 732 ευρώ. Σήμερα η τιμή της μαστίχας για τον παραγωγό είναι στα 67 ευρώ  (ανά κιλό), το αιθέριο έλαιο έχει φτάσει τα 3.000 ευρώ και η ετήσια παραγωγή κινείται σταθερά άνω των 145 τόνων. Η αναγνώριση της μαστίχας ως φυσικό παραδοσιακό φάρμακο και το γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευμένης Γεωγραφικής Ονομασίας Προέλευσης  είναι οι λόγοι που έχει αυξηθεί η ζήτηση άρα και η τιμή.

Αναμφισβήτητο γεγονός η ανοδική της πορεία

17 χρόνια τώρα η Ένωση έχει συνεργαστεί με 10 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στην Ελλάδα και με 5 του εξωτερικού, με 3 εγχώρια ερευνητικά κέντρα και με ένα του εξωτερικού, καθώς και με 4 Νοσοκομειακά Ιδρύματα. Κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι δρα θεραπευτικά κατά της νόσου του Crohn (εντερικής διαταραχής), του σακχαρώδους διαβήτη και της χοληστερίνης και γενικότερα η ανοδική πορεία του προϊόντος – ειδικά την τελευταία 10ετία- αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός.  

Ο λόγος της μείωσης του αριθμού παραγωγών

 Τι συμβαίνει όμως με τη μείωση των μαστιχοπαραγωγών; Γιατί ενώ το προϊόν και η αξία του ανεβαίνει, σημειώνεται σταδιακή μείωση των πρωτεργατών, εκείνων που είναι το Α και το Ω στο θέμα «μαστίχα»;  Το 2016, για παράδειγμα, συνολικά είχαμε 1.863 μαστιχοπαραγωγούς εκ των οποίων οι 824, η πλειοψηφία δηλαδή, προσέφεραν 18 τόνους και 520 κιλά μαστίχας, απαρτίζοντας την κατηγορία των παραγωγών 0-50 κιλά. Ο μέσος όρος εισοδήματος τους, δύο χρόνια πριν, ήταν 1.323 ευρώ. Το σύνολο των επιβαρύνσεων τους άγγιξε τα 1.247 ευρώ, αφού 1.044 κατέβαλαν για την ασφάλιση του ΟΓΑ και 203 ευρώ στο κράτος μέσω φόρων. Αν πραγματοποιήσουμε την προσθαφαίρεση  το καθαρό κέρδος των μαστιχοπαραγωγών για το 2016 ήταν 75 ευρώ.  Αντίστοιχα και με τους μεγαλύτερους παραγωγούς, που ανήκουν στην κατηγορία  50-100 κιλά.  

Η ακριβής αριθμητική μείωση

Η καθοδική πορεία του αριθμού των παραγωγών από το 2011 μέχρι και το 2017 είναι σημαντική και ανησυχεί αρκετά την Ένωση. Το 2011 οι μαστιχοπαραγωγοί ανέρχονταν στους 1.991, ενώ το 2017 στους 1.500. Μείον 491 παραγωγούς μαστιχιού σε διάρκεια 6 ετών.  Τον ρόλο του, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει παίξει και το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς στα Μαστιχοχώρια παρατηρείται πληθυσμιακή μείωση. Οι ηλικιωμένοι που πεθαίνουν δεν αντικαθίσταται από νέους κατοίκους στα χωριά, με αποτέλεσμα να αρχίζει να υπάρχει έλλειψη και στους μαστιχοπαραγωγούς. 

Οι λύσεις

Κάθε νοήμων άνθρωπος θα σκεφτόταν περίπου τις ίδιες λύσεις στα ανωτέρω προβλήματα. Το βασικό ζητούμενο είναι η απαραίτητη μείωση των επιβαρύνσεων των μαστιχοπαραγωγών.

Δυστυχώς ή ευτυχώς όλα ξεκινούν από εκείνους τους ανθρώπους που παράγουν το δάκρυ, οι οποίοι, σύμφωνα με τους αριθμούς, κραυγάζουν για κίνητρα. Το κράτος είναι διατιθέμενο να τους τα προσφέρει; 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ