Την τελευταία 15ετία εισήχθησαν στην καθημερινότητα μας τα κλειστά εμπορικά κέντρα, τα οποία σε χρόνο ρεκόρ έγιναν αγαπητά από τους καταναλωτές λόγω της εύκολης εξυπηρέτησης που προσέφεραν. Σταδιακά, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο, άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου.
Πρόκειται για συγκροτήματα καταστημάτων, ανοιχτά, που κατά βάση βρίσκονται πάνω σε πεζόδρομους ή δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, προκειμένου οι καταναλωτές να είναι αμέριμνοι και ήσυχοι (όπως συμβαίνει στα κλειστού τύπου εμπορικά καταστήματα) και οι προσόψεις των καταστημάτων είναι όμοιες, έχοντας μια αρχιτεκτονική συνοχή.
Το ερώτημα που γεννάται είναι πως θα καταφέρει να υπάρξει τέτοιου τύπου εμπορικό συγκρότημα στη Χίο; Δήμος Χίου και Επιμελητήριο δίνουν την απάντηση, η οποία σε θεωρητικό επίπεδο φαντάζει όαση για την τοπική εμπορική κίνηση, ωστόσο πρακτικά μοιάζει να απευθύνεται σε ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τα βασικά… κάτι που στο νησί μας φθίνει.
Σε συνέντευξη που παραχώρησαν το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παντ. Λεγάτος, ο δήμαρχος Μαν. Βουρνούς και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βικ. Αμπαζή, ανακοίνωσαν ότι θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να λάβει μέρος η Χίος στο πρόγραμμα αυτό και από εκεί και έπειτα μένει να δούμε αν θα εγκριθεί. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 17 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δύο πρόεδροι και ο δήμαρχος πιθανολογούν ότι θα υπάρξει χρονική παράταση.
«Η μετατροπή ανοιχτών χώρων σε κέντρα εμπορίου είναι ελκυστική, αφού και μόνο η εικόνα θα παραπέμπει σε κάτι πιο οργανωμένο. Για τη Χίο οι δρόμοι που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό για αρχή είναι οι ανατολικοί παράδρομοι της Απλωταριάς. Ψυχάρη, Αργέντη, Ράλλη, Τσελεπή, είναι μερικές από τις οδούς που θα σκεφτόμαστε να γίνει η αρχή, αν εν τέλει πάρει το πράσινο φως το νησί μας. Σε αυτές τις οδούς θα γίνουν αρκετές επεμβάσεις όπως η μετατροπή τους σε ήπιας κυκλοφορίας ή πεζόδρομους, φωτισμοί, διαμορφωμένοι χώροι στάσης- στάθμευσης, σκιάσεις και φυσικά η αλλαγή προσόψεων των καταστημάτων. Όλα αυτά εντάσσονται στο σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης», εξήγησε ο Μαν. Βουρνούς και συμπλήρωσε ο Παντ. Λεγάτος, «η συνεργασία Δήμου και Επιμελητηρίου, συμπληρωματικά με τον Εμπορικό Σύλλογο, μπορεί να επιφέρει αποτέλεσμα. 1,5 εκ. ευρώ θα διαχειριστεί ο Δήμος και 400.000 ευρώ Επιμελητήριο και Εμπορικός Σύλλογος. Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί το νησί μας ειδικός συνεργάτης μας, που θα ενημερώσεις τους καταστηματάρχες για τις απαιτήσεις του προγράμματος».
Βασική προϋπόθεση για τα ανωτέρω είναι να συναινέσει το 70% των καταστηματαρχών, κάτι που πριν την επίσημη ενημέρωση τους, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.