25.8.2021 15:25

Σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας μαστιχόδεντρων

Το δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης στις τεχνικές καλλιέργειας μαστιχόδεντρων τώρα στη Χίο

Το 14ο πρόγραμμα του 4ου κύκλου των δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Η δράση αφορά τη δωρεάν κατάρτιση στις τεχνικές καλλιέργειας μαστιχόδεντρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ενώ υποστηρίζεται μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

«Η Περιφέρεια ενστερνίζεται πλήρως τη φιλοσοφία του προγράμματος» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Τουρισμού, Βορείου Αιγαίου, Νικόλαος Νύκτας. Τόνισε ότι «το πρόγραμμα αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε το συνεργατισμό στα νέα παιδιά».

«Στηρίζουμε ένα εμβληματικό, ιστορικό προϊόν» υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», Έφη Λαζαρίδου. Η ίδια είπε πως «ο κλάδος της αγροδιατροφής μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της Ελλάδας, μέσω της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και των εξαγωγών» προσθέτοντας ότι έδειξε ανθεκτικότητα κατά τους προηγούμενους μήνες.

Μιλώντας για την εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών, η κ. Λαζαρίδου σημείωσε πως «το ποσοστό των παραγωγών στην Ελλάδα που έχει λάβει κάποια εκπαίδευση ανέρχεται στο 6% και το υπόλοιπο 94% έχει εμπειρική γνώση». Σύμφωνα με την ίδια, στην Ευρώπη το 30% των παραγωγών έχει λάβει έστω κάποια βασική εκπαίδευση.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, επισήμανε ότι «η κατάρτιση των παραγωγών μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας και θα επενδύσουμε σε αυτή» λέγοντας παράλληλα ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε το συνεργατισμό στα νέα παιδιά».

Το πρόγραμμα

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Μέρος στη δράση μπορούν να λάβουν νέοι επαγγελματίες, ηλικίας 18-40 ετών από την περιοχή της Χίου, που επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια μαστιχόδεντρων, ενώ θα πρέπει να είναι μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της ‘Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν τον πολλαπλασιασμό και την καλλιέργεια μαστιχόδεντρων κάνοντας χρήση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται διεθνώς.

Οι ωφελούμενοι θα είναι συνολικά 48 και θα κληθούν να παρακολουθήσουν 120 ώρες, εκ των οποίων οι 90 ώρες θα είναι θεωρία, δια ζώσης ή διαδικτυακα, και οι υπόλοιπες 30 ώρες θα αφορά πρακτική άσκηση στον πολλαπλασιασμό. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 14 μήνες και οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαιώσεις παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωσή του.

Η παρουσία είναι υποχρεωτική. Εάν δεν είναι δυνατή ή δια ζώσης εκπαίδευση, τα μαθήματα θα γίνουν μέσω διαδικτύου. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από 2 ως 4 ημέρες κάθε μήνα, ενώ τους μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριο δεν θα υλοποιηθούν μαθήματα και δράσεις (ώστε να διευκολυνθούν οι παράγωγοι στη συλλογή της μαστίχας) όπως και τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο (λόγω του covid-19).

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Πολλαπλασιασμός μαστιχόδεντρων
  • Βιοποικιλότητα – Βιολογική και ολοκληρωμένη γεωργία – Βιώσιμη ανάπτυξη
  • Ασθένειες μαστιχόδεντρων – αντιμετώπιση
  • Φαρμακευτικές ιδιότητες και μηχανισμοί βιοσύνθεσης μαστίχας
  • Μοριακός έλεγχος προϊόντων μαστίχας
  • Χρήσεις φυτικών βιοδιεγερτικών – λίπανση – μυκόρριζες
  • Μέθοδοι διαχείρισης ζιζανίων σε καλλιέργειες μαστίχας
  • Καινοτόμες στρατηγικές μάρκετινγκ – χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – ενίσχυση της συνεργατικής κουλτούρας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ