Στα 4 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι προκαταβολές του 13% που θα μπορέσει να εισπράξει η Ελλάδα αμέσως μόλις εγκριθούν οι προτάσεις της για τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Πολύ νωρίτερα, ωστόσο, τις επόμενες μέρες, θα δώσει η ίδια η κυβέρνηση το πράσινο φως για τα πρώτα έργα του Ταμείου, που θα χρηματοδοτηθούν προσωρινά από εθνικούς πόρους.
Στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη φτάνουν αυτό το διάστημα οι σχετικές προτάσεις των υπουργείων και τα τεχνικά δελτία προς συζήτηση και έγκριση. Σύμφωνα με ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, τα έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν –σε πρώτη φάση– να χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Αλλωστε, το Ταμείο δίνει τη δυνατότητα αναδρομικής κάλυψης έργων και προγραμμάτων από τον Φεβρουάριο του 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τα πρώτα έργα στα οποία θα δοθεί το πράσινο φως περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Τα vouchers για την αγορά Η/Υ από μαθητές, ώστε να βοηθηθούν στην τηλεκπαίδευση. Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν γι’ αυτό τον σκοπό σε πάνω από 500.000 παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.
2. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
3. Ενα μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης, ύψους 200-300 εκατ. ευρώ, για όλο το έτος.
4. Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών.
5. Αγορά ταμειακών μηχανών που θα συνδέονται online με τις φορολογικές αρχές.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ετοιμάζεται πυρετωδώς και ο στόχος του κ. Σκυλακάκη είναι να κατατεθεί εντός του Μαρτίου, αν και αυτό το χρονοδιάγραμμα θεωρείται φιλόδοξο από ορισμένες πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία είναι έως το τέλος Απριλίου. Από κει και πέρα, η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο μηνών να το εγκρίνει και το Συμβούλιο άλλον ένα μήνα. Επομένως, αν το σχέδιο κατατεθεί τέλος Απριλίου, η έγκρισή του θα ολοκληρωθεί ίσως στο τέλος Ιουλίου.
Στον προϋπολογισμό έχουν υπολογισθεί 5,5 δισ. ευρώ από τα έργα και τα προγράμματα του Ταμείου, κάτι που θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,1%. Σύμφωνα με την απόφαση για αύξηση του ποσοστού της προκαταβολής στο 13%, η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει τα 4 δισ. ευρώ αμέσως μόλις εγκριθούν οι προτάσεις της. Από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που υπολογίζονται σε σημερινές τιμές σε 17,5 δισ. ευρώ περίπου, η προκαταβολή θα είναι 2,3 δισ. ευρώ και από τα δάνεια των 13,2 δισ. ευρώ –πάντα σε σημερινές τιμές– θα φτάσει το 1,7 δισ. ευρώ.
Ως προς τα δάνεια, πάντως, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται γύρω από την πρόταση της ελληνικής πλευράς να δοθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για επενδύσεις, που θα έχουν εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό, τουλάχιστον 30% και ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 20%. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων μπορεί να φτάσει έτσι τα 30 δισ. ευρώ. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ελπίζει να της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει την απόφαση της Επιτροπής να χρησιμοποιηθούν σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» οι σχετικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ως «χρηματοδοτικά εργαλεία», δηλαδή ως δάνεια και όχι μόνο ως εγγυήσεις.
Ως προς τις επιχορηγήσεις, απομένουν μια-δυο ακόμη διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την επιλεξιμότητα έργων και προγραμμάτων υπουργείων και κάποιες τεχνικές συζητήσεις. Την ίδια ώρα, η Grant Thornton ολοκληρώνει την εκτίμηση κόστους των έργων και η PricewaterhouseCoopers την περιβαλλοντική εκτίμηση, ενώ το ΚΕΠΕ πραγματοποιεί μακροοικονομική ανάλυση.
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.