14.6.2018 14:22

Υπάρχουν άμεσες δράσεις για να επανέλθει στη ζωή η «ωραία κοιμωμένη» του τουρισμού

Ο «π» αναζητεί και βρίσκει ενέργειες άμεσης απόδοσης για να στηριχτεί η τουριστική επιχειρηματική βάση σε άλλη μια σεζόν μετρίων προσδοκιών

Η σταδιακή απομάκρυνση της Χίου από τις ευρωπαϊκές αγορές και η πολύ περιορισμένη επιχειρηματική τουριστική της δυναμικότητα δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια μια τουριστική ταυτότητα μονοκαλλιέργειας, στραμμένη αποκλειστικά στην επιδίωξη αύξησης του μεριδίου μας στα ποσοστά Τούρκων επισκεπτών.

Οι ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξης των από Ανατολάς μονοήμερων ή ολιγοήμερων προσελεύσεων αποκοίμισαν το σύνολο της αγοράς, που προσαρμόστηκε σε μια πραγματικότητα εξαρτώμενη αποκλειστικά από την αγορά της Τουρκίας.

Οι φωνές που διαρκώς εφιστούσαν την προσοχή στη λαθεμένη στρατηγική κατηγορούνταν ως μεμψίμοιρες ή δεν λαμβάνονταν υπόψη. Όμως το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν να κερδίζουν διαρκώς έδαφος από την παρατεταμένη αστάθεια στη γείτονα, η οποία έχει ξεφύγει πια από τα πολιτειακά όρια και έχει αγγίξει το πεδίο της οικονομίας. Ένα «κοκτέιλ κινδύνου» απειλεί ευθέως να κάμψει την ανοδική τάση των τουριστικών ροών από την Τουρκία, πρωτίστως όμως απειλεί την αγοραστική δύναμη των επισκεπτών μας.

  1. Ο μεγάλος κατήφορος

Η Τούρκικη λίρα ήταν ανέκαθεν νόμισμα με υψηλές μεταβλητότητες. Το τελευταίο τρίμηνο βλέπει την ψαλίδα της να ανοίγει επικίνδυνα έναντι του ευρώ και του δολαρίου, με 1 € να αντιστοιχεί πια σε 5,49 ΤL. Οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν η ισοτιμία να επιδεινωθεί περαιτέρω για το Τουρκικό νόμισμα, μετατρέποντας πια αφενός τα Τουρκικά παράλια σε ανταγωνιστικό προορισμό για τους βορειοευρωπαίους, αφετέρου τον προορισμό του Αιγαίου για τη μεσαία Τουρκική τάξη σε ακριβή λύση σύντομων διακοπών. Ήδη η αγορά του νησιού διαπιστώνει ότι η αγοραστική δυνατότητα των εξ’ Ανατολών επισκεπτών έχει περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, χωρίς διεισδυτικότητα στο εμπορικό τμήμα της, όπως συνέβαινε μέχρι και πριν λίγους μήνες.

  1. Η εκλογική αναμέτρηση

Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, να επισπεύσει τις εκλογές, προκηρύσσοντας τις για τις 24 Ιουνίου, δεσμεύει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Τουρκία τον μήνα που η αγορά της Χίου το είχε μεγαλύτερη ανάγκη, τον Ιούνιο.

  1. Σε διαρκή αστάθεια

Από το εκλογικό αποτέλεσμα δύσκολα θα αμφισβητηθεί η πολιτική κυριαρχία Ερντογάν, έστω κι αν οι αρνητικές οικονομικές εξελίξεις περιπλέκουν την κατάσταση. Στην Τουρκία, ωστόσο, το πολιτικό περιβάλλον κυριαρχείται από έντονη αστάθεια, με συνέπεια το σύνολο του πολιτικού συστήματος να συντηρητικοποιείται επικίνδυνα και να αποδυναμώνονται οι θεσμικές λειτουργίες, απομακρύνοντας διαρκώς την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..

  1. Η προκλητικότητα

Με τη σειρά της η πολιτική αστάθεια ενδυναμώνει την Τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο διμερών σχέσεων. Κατά πάγια τακτική της η άρχουσα πολιτική τάξη της Τουρκίας εξωτερικεύει τα προβλήματα της σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα της οικονομίας, τραβώντας μονίμως το χαρτί των εδαφικών διεκδικήσεων, ιδιαίτερα προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ένα βαρύ κλίμα στις εθνικές σχέσεις των δυο κρατών έχει εύλογα τις επιπτώσεις του και στις αμφίδρομες τουριστικές ροές.

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

Η μονομερής καλλιέργεια της τουριστικής προώθησης του νησιού προς την Τουρκία έχει διακόψει κάθε γέφυρα επαφής με τις παραδοσιακές αγορές της Ολλανδίας, της Νορβηγίας ή της Αυστρίας. Από πέρσι ξεκίνησε η διασύνδεση με Σλοβενία, φέτος αναμένεται η επαφή με Πολωνία και για λίγες εβδομάδες με την ιταλική Τεργέστη.

Πρόκειται πάντως για αγορές με περιορισμένη μέχρι σήμερα ανταπόκριση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ από τις αρχές του έτους γνωρίζαμε τις πιθανότητες σύνδεσης με τις προαναφερόμενες περιοχές, καμία συντονισμένη στρατηγική προβολής της Χίου σ’ αυτές δεν εξελίχθηκε.


ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Η «ΕΠΙΤΑΞΗ» ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΝ

  • Λύση ανάγκης για τα δίσεκτα τουριστικά χρόνια των τριών νησιών (Λέσβου – Χίου – Σάμου) η συμφωνία σε τοπικό επίπεδο ενδοπεριφερειακών μετακινήσεων για τις πολυήμερες εκδρομές φορέων τους.

Η επίπτωση του μεταναστευτικού στην τουριστική πορεία του Βορείου Αιγαίου υπήρξε καθοριστική την τελευταία διετία. Κυριολεκτικά έκοψε τα φτερά στη Λέσβο, που άρχισε να αποκτά φυσιογνωμία αναδυόμενου προορισμού, καθήλωσε τις προσπάθειες ανάκαμψης της Σάμου, ενώ βρήκε τη Χίο με σχεδόν μηδενικές αφίξεις και επομένως της προκάλεσε τις λιγότερες ζημιές.

Ο συναγερμός στις οικονομίες των τριών νησιών και κυρίως η σταδιακή τους συνειδητοποίηση ότι αποτελούν παραφωνία στην αναπτυξιακή πορεία της υπόλοιπης νησιωτικής χώρας, δεν έχει ενεργοποιήσει αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης από την πλευρά των ταγών τους.

Μια εν δυνάμει δεξαμενή

Η περιορισμένη περιφερειακή συνείδηση των τριών νομών δεν έχει αναδείξει λύσεις που θα μπορούσαν να διασώσουν τις επηρεασμένες και από την εικόνα του μεταναστευτικού χρονιές. Με 86.436 μόνιμους κατοίκους στη Λέσβο, 52. 674 στη Χίο και 32.977 στη Σάμο προκύπτει μια συνολική πληθυσμιακή δυναμική 172.087 δυνητικά ταξιδιωτών.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στους 4 κατοίκους ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια του έτους  με ομαδική εκδρομή. Δυνητικά δηλαδή η Λέσβος μπορεί να διεκδικήσει 21.412 επισκέπτες από τα δυο άλλα περιφερειακά νησιά, η Χίος 29.853 και η Σάμος 34.777 επισκέπτες με μια μόνη κίνηση: διαπεριφερειακή συμφωνία κυρίων ότι οι ομαδικές εξορμήσεις των νησιών θα γίνονται για τα επόμενα δυο ή τρία χρόνια μόνο σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, στηρίζοντας αμφίδρομα τις οικονομίες τους τώρα που το έχουν ανάγκη.

Μεγάλη βεντάλια

Η «υποχρεωτικότητα» αυτή μπορεί να αφορά μια ευρεία ομάδα φορέων. Από την εκπαίδευση και την Εκκλησία, μέχρι τα ΚΑΠΗ και τα πολιτιστικά και συντεχνιακά σωματεία. Ειδικότερα:

  • Μητροπόλεις

Με κοινή πρωτοβουλία των τριών Μητροπολιτών που εμπίπτουν στο δυναμικό της Περιφέρειας να δοθούν κατευθύνσεις στους ιερείς να προγραμματίσουν προσκυνηματικές εξορμήσεις σε νησιά του Βορείου Αιγαίου. Άλλωστε βρίθουν από θρησκευτικό ενδιαφέρον και θα μπορούσαν και χωρίς παραίνεση να αποτελέσουν πόλο έλξης για ενοριακές εκδρομές.

  • Εκπαίδευση

Οι εποχές που η πενθήμερη σχολική εκδρομή αποτελούσε μια σπάνια ευκαιρία γνωριμίας με σημεία της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας ανήκουν πια στο παρελθόν. Οι νέοι άνθρωποι ταξιδεύουν κι αν στερηθούν την εμπειρία επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα ή την Καβάλα ως μαθητές είναι βέβαιο ότι στην πορεία της ζωής του ο καθένας ατομικά θα έχει την ευκαιρία να την επαναλάβει.

Με παραινέσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στις κατά νομούς Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις οι σχολικές εκδρομές μπορούν να αποτελέσουν μια of season τονωτική ένεση για τον τουρισμό των νησιών. Η Χίος με την παρουσία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μπορεί να διεκδικήσει και την διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών με ακόμα πιο συμπιεσμένα κόστη για τους γονείς.

  • Τρίτη ηλικία

Καθιερωμένες σε ετήσια βάση είναι και οι μετακινήσεις για εκδρομικούς λόγους ομάδων από τα ΚΑΠΗ. Μια συμφωνία δημάρχων και μεταβίβαση της εντολής στους προέδρους των ΚΑΠΗ να στηριχθούν μεταξύ τους τα νησιά μπορεί να φέρει τουρισμό τρίτης ηλικίας, έστω και χαμηλού εισοδήματος. Θυμίζουμε ότι πέρασαν οι εποχές που οι ξενοδόχοι των νησιών αδιαφορούσαν για χαμηλοεισοδηματίες επισκέπτες. Τα δυο τελευταία χρόνια κυριολεκτικά δίνουν μάχη για να διευρύνουν τις ημέρες παραμονής του Κοινωνικού Τουρισμού. Στην αναβροχιά…

  • Πολιτισμός κι αθλητισμός

Στην οργανωτική ευθύνη Δήμων και Περιφέρειας εμπίπτουν εμμέσως και οι μετακινήσεις ομάδων πολιτιστικών ή αθλητικών σωματείων. Περιφέρεια και Δήμοι ενισχύουν συχνά τη συμμετοχή σωματείων σε εκδηλώσεις εκτός νομού. Μια πριμοδότηση όσων πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων επιλέξουν να πάρουν μέρος σε ενδοπεριφερειακές δράσεις θα αποτελούσε επιπλέον κίνητρο για αυτές.

  • Οι κλαδικές μετακινήσεις

Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα κι άλλοι παραγωγικί φορείς της οικονομίας δεν αρκεί να διεκδικούν, είναι η ώρα για πιο παρεμβατικές ενέργειες. Με δική τους πρωτοβουλία να ζητήσουν από τους ιεράρχες, τους πάσης φύσεως αιρετούς και τους εκπροσώπους των σωματείων να αντιληφθούν την ανάγκη των νησιών της Περιφέρειας να κάνουν κινήσεις τόνωσης του ενδοπεριφερειακού τουρισμού για να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Υπάρχει ήδη ο δίαυλος

Η προτεινόμενη από τον «π» λύση ανάγκης έχει εύκολα κανάλια διοχέτευσης. Ήδη οι τρεις δήμαρχοι των νησιών βρίσκονται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για τις κοινές ενέργειες τους στο μεταναστευτικό. Θα μπορούσαν δε να αξιοποιήσουν και τη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ στα νησιά «πρώτης γραμμής» για μια μεγαλύτερη κατεύθυνση ενίσχυσης τους κι από Δήμους που θέλουν να συμπαρασταθούν στο Βόρειο Αιγαίο.

Ίσως η πρωτοβουλία μιας τέτοιας κίνησης αντιστοιχεί στην περιφερειάρχη, σε μια διευρυμένη σύσκεψη όσων θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση επίτευξης της.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο τουρισμός δεν επιτάσσεται, ούτε κατευθύνεται.. Είναι καθαρά μια επιλογή με βάση την επιθυμία. Αυτό όμως εφαρμόζεται στις ατομικές επιλογές. Οι ομαδικές αποδράσεις αποτελούν αποφάσεις του κλειστού πυρήνα του διοργανωτή φορέα κι αυτές είναι δυνατόν να επηρεαστούν, αρκεί να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα. Θα δοκιμάσουν να το διαμορφώσουν οι αρμόδιοι, ώστε να δώσουν ένα «φιλί ζωής» στον δοκιμαζόμενο τουρισμό της Περιφέρειας; Αν ούτε σε αυτή την περίοδο δεν μπορέσουμε να σφυρηλατήσουμε την περιφερειακή μας συνείδηση με αλληλοϋποστήριξη στα δύσκολα, πότε θα το κατορθώσουμε;

ΤΟ ΛΙΘΙ ΕΔΩΣΕ ΗΔΗ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ήδη, αυτόβουλα, ο πολιτιστικός σύλλογος Λιθίου, «Αληθής Λιμήν» επέλεξε τη Λέσβο για την εκδρομή του. Την πρώτη μέρα οι Λιθονομούσοι επισκέφθηκαν τον Ναό του Άγιου Θεράποντα, το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, την Μόνη του Ταξιάρχη, και το βράδυ απόλαυσαν μια βόλτα στο μοναδικό Μόλυβο. Τη δεύτερη μέρα επισκέφθηκαν την Εκκλησία της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, της Παναγίας Αγιάσου, το εργοστάσιο ποτοποιίας Βαρβαγιάννη και το παραδοσιακό Πλωμάρι. Το διήμερο δεν ήταν φυσικά αρκετό για να περιηγηθούν σε όλη τη Λέσβο. Εμείς οι Χιώτες ξέρουμε ότι για να γνωρίσεις καλά τα νησιά της Περιφέρειας χρειάζεται τουλάχιστον πέντε ημέρες στο καθένα.

Στα θετικά, πάντως μιας επιλογής, και το πολύ φθηνό ακτοπλοϊκό κόστος. Μια πρωτοβουλία με τη συμμετοχή και των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ιδιαίτερα όπου απαιτείται διπλή μετακίνηση, θα μπορούσε μάλιστα να το μετατρέψει σε σχεδόν αμελητέο.


ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

  • Και επιτρέπουμε ακόμα στην Ελ. Κουντουρά να επαίρεται για τα … πολυεπίπεδα προγράμματα στήριξης της στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ανεκδολογικές διαστάσεις προσέλαβε η διαπίστωση «ιστορικού ρεκόρ αφίξεων» για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Μυτιλήνης.

Στο ίδιο μοτίβο υπήρξε και η παρέμβαση της αρμόδιας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά: «Σχεδιάσαμε άμεσα και υλοποιήσαμε, σε συνεργασία μαζί σας, ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα πολιτικών, επιχειρησιακών και επικοινωνιακών δράσεων για την άμεση στήριξη, προώθηση και προβολή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και την τόνωση των τουριστικών ροών, από το εξωτερικό και την Ελλάδα», ανέφερε η κ. Κουντουρά κι έκανε τους πάντες να αναρωτηθούν αν είναι δυνατόν η πολιτική ηγεσία να θεωρεί ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Την απάντηση την έδωσε η ίδια η υπουργός. «Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με επιτυχία αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση», είχε η ίδια αναφέρει από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Ουσιαστικά η αρμόδια υπουργός εκτιμά ότι έχει κάνει το καθήκον της, όταν ο Δήμος Χίου, για παράδειγμα, έχει περιοριστεί σε έναν προϋπολογισμό δράσεων προώθησης και προβολής λίγο μεγαλύτερο από τις 40.000 ευρώ.

Καμία πίεση

Τα νησιά και η Περιφέρεια έχασαν την ευκαιρία να στριμώξουν την κυβέρνηση για να στηρίξει έμπρακτα τους σχεδιασμούς προώθησης τους. Σε πολιτικό επίπεδο άφησαν αναπάντητη τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν δημιούργησαν θέμα αξιοπιστίας των λεγομένων του και κατ’ επέκταση δεν άσκησαν καμία επιπλέον πίεση προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ειδικές προτάσεις τους από το Υπουργείο Τουρισμού.

Η κ. Κουντουρά δραπετεύει πολύ εύκολα από τις ευθύνες του Υπουργείου της για την παγίωση του κλίματος δισταγμού  από το μεταναστευτικό για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς δήμαρχοι και υπεύθυνοι για την άσκηση τουριστικής πολιτικής δεν δείχνουν καμία διάθεση ουσιαστικής διεκδίκησης για όσα τα νησιά δικαιούνται.

Τα υπάκουα παιδιά

Πιστοί θιασώτες της συμπεριφοράς ως υπάκουα παιδιά, οι δημοτικοί παράγοντες της Χίου δεν έχουν κατορθώσει να ενισχύσουν την προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού του νησιού μας με επιπλέον πόρους από το Υπουργείο Τουρισμού. Κι ως φαίνεται η στρατηγική του μονίμως υπάκουου τίποτα δεν αποδίδει.


ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

  • Στόχος των κινήσεων του Επιμελητηρίου η παρουσίαση της πρότασης του στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο Επιμελητήριο για τη σύσταση φορέα τουρισμού με την καθοριστική συμβολή ιδιωτών επιχειρηματιών. Σχεδόν κάθε εβδομάδα στα γραφεία του διεξάγονται συναντήσεις με επιλεγμένα επιχειρηματικά στελέχη στις οποίες το συντονιστικό ρόλο έχει η σύμβουλος του Επιμελητηρίου, Αν. Λιβανού. Στόχος των συναντήσεων είναι να διερευνηθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος μιας μαζικής στήριξης του υπό σύσταση φορέα από τους επαγγελματίες του τουρισμού και μιας ευρύτερης διευρυμένης επιχειρηματικής βάσης.

Διακαής πόθος ο Σεπτέμβριος

Οι κατευθύνσεις που έχει δώσει από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί και η σεζόν του 2019, είναι επιβεβλημένη η σύσταση του φορέα νωρίτερα, για μια πρώτη προετοιμασία που θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του Επιμελητηρίου εφεξής ο τουρισμός να αποτελεί ευθύνη των ιδιωτών. Η αρχική πρόθεση Λεγάτου ήταν η σύσταση του φορέα να οργανωθεί και να παρουσιαστεί εντός του θέρους, ωστόσο πιο ψύχραιμες φωνές τον προσδιορίζουν για τα μέσα Σεπτεμβρίου, θεωρώντας ότι την καλοκαιρινή περίοδο πολύ δύσκολα ο επαγγελματίας του τουρισμού θα εγκαταλείψει τη δουλειά του για να ασχοληθεί με μια κοινή προσπάθεια. Ο Σεπτέμβριος επιλέγεται ως η καταλληλότερη εποχή, υπό την έννοια ότι πέφτει η αυλαία των αφίξεων και η τουριστική αγορά ξεκινά την απολογιστική της περίοδο, ρίχνοντας στο τραπέζι τις πρώτες σκέψεις για την επόμενη σεζόν.

Τα φώτα του Μολύβου

Τα επιμελητηριακά σχέδια πατούν πάνω στη συνταγή που μετέφερε από τη γειτονική Λέσβο σχεδόν πριν δυο μήνες ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, Νίκος Μόλβαλης, σε κλειστού τύπου συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο. Εκεί ο κ. Μολβαλης κατέθεσε τα πρώτα οργανωτικά βήματα που έγιναν στη Λέσβο αλλά και τις ενδιάμεσες … κακοτοπιές που προέκυψαν.

Η σιωπή των φορέων

Αρχική σκέψη των παραγόντων του Επιμελητηρίου ήταν να επιδιωχθεί η χρηματοδότηση του φορέα με θεσμική συμμετοχή. Να προκύψει δηλαδή ένα σχήμα στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου, του Επιμελητηρίου, της Ένωσης Ξενοδόχων, του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων κι άλλων δυνητικών φορέων, οι οποίοι θα αναλάμβαναν, με ποσόστωση, την κάλυψη του ετήσιου κόστους λειτουργίας του για τα πρώτα χρόνια. Τα αργά αντανακλαστικά αντίδρασης από την Ένωση Ξενοδόχων και το Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων και η συνειδητοποίηση ότι δεν διαθέτουν ταμείο που θα μπορούσε να στηρίξει μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία σύντομα αναδιαμόρφωσαν το πλάνο και πλέον πιθανότερο σενάριο εμφανίζεται ο επιμερισμός της συμμετοχής ανά ιδιώτη, εκμεταλλευόμενοι και την έντονη προθυμία που υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τελική απόφαση θα διαμορφωθεί σύντομα και θα παρουσιαστεί, όπως προαναφέρθηκε, το Σεπτέμβριο. Αυτή την ώρα πάντως οι πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου (κλαδική συνάντηση για τον τουρισμό – Σχολείο Τουρισμού – συνεργασία με στελέχη εκτός Χίου για την ανάνηψη της κρουαζιέρας) τροφοδοτούν με κάποια ελπίδα την τουριστική αγορά κι είναι οι μόνες που προκαλούν μια κινητικότητα γύρω από το κεφάλαιο τουρισμός στο νησί.


ΛΕΙΠΕΙ – ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ – ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΤΟΝΩΤΙΚΟ

  • Ενώ όλα τα νησιά έχουν δημιουργήσει φεστιβαλικές εκδηλώσεις που παρέχουν εξασφαλισμένη προβολή, στη Χίο επιμένουμε στην πολυδιάσπαση.

Την ευκαιρία της ανέξοδης προβολής, με τη μορφή χορηγών προβολής των φεστιβαλικών τους εκδηλώσεων, έχουν επιλέξει και επιτύχει τα περισσότερα νησιά. Συγκεντρώνοντας τις πολιτιστικές τους δράσεις υπό την ομπρέλα ενός κοινού διοργανωτικού φορέα ή εκμεταλλευόμενα τη φήμη ενός τοπικού προϊόντος, τα περισσότερα νησιά δίνουν το ερέθισμα να στραφούν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας έστω και για σύντομο διάστημα, και να θυμίσουν στην πανελλαδική αγορά την παρουσία τους την πιο κατάλληλη στιγμή.

Νησιά χωρίς ιδιαίτερη αυτοφυή καλλιτεχνική παραγωγή προσκαλούν καταξιωμένους καλλιτέχνες και δημιουργούς και πετυχαίνουν να … κλέψουν κάτι από τη λάμψη τους. Ταυτόχρονα αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία τους στο νησί, προβάλλοντας την ως εχέγγυο της ενδεδειγμένης επιλογής διακοπών σε όσους διψούν να αντιγράφουν κινήσεις επώνυμων προσώπων.

Η χαμένη ευκαιρία

Αντίστοιχες προσπάθειες στο νησί μας σταδιακά ατόνησαν και απέκτησαν μια πολύ περιορισμένη τοπική εμβέλεια. Τη μεγάλη ευκαιρία την έχασε η Χίος από την αδυναμία της να εξελίξει τα «Θεοδωράκεια». Ο κορυφαίος έλληνας μουσικός είχε στηρίξει την προσπάθεια, ακόμα και με προσωπική του παρουσία στις εκδηλώσεις, ωστόσο η δημοτική αρχή Βρουλή διέκοψε τις επαφές και στέρησε από τη Χίο την ευκαιρία σύνδεσης της με ένα από τα παγκοσμίου φήμης ονόματα της μουσικής.

 Ο Αγροτουρισμός που έγινε … μαστίχα

Τη θέση τους κάποια στιγμή πήρε η Γιορτή Αγροτουρισμού, η οποία, επειδή δεν είχε πετύχει να εντοπίσει χαρακτηριστικά ιδιαίτερης φυσιογνωμίας, για να αντιμετωπίσει ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας προσαρμόστηκε ως Γιορτή Μαστίχας, διεξάγεται κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό μαστιχοχώρι αλλά δεν διαθέτει εμβέλεια πέρα από τη Νότια Χίο. Περιορίζεται σε φιλότιμες μονοήμερες ή διήμερες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των πολιτιστικών ομάδων της περιοχής κι ως εκεί…

Οι αργοπορημένες επιλογές

Προς το τέλος Ιουνίου κι ενώ όλα τα ανταγωνιστικά νησιά προβάλουν τις προκαθορισμένες καλλιτεχνικές του εκδηλώσεις, συνήθως ξυπνά η αγωνία των δικών μας αιρετών. Ήδη αρχές Ιουνίου δεν έχει γνωστοποιηθεί τίποτα για τις καλοκαιρινές συναυλίες ή τις θεατρικές παραστάσεις, παραμένουμε και φέτος στο ίδιο έργο θεατές, αναζητώντας την τελευταία στιγμή ποιο μουσικό ή θεατρικό σχήμα θα χτυπήσει την πόρτα μας για να δώσει παραστάσεις στον Καστρομηνά ή αλλού για να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική του. Κυρίως κανένας φορέας δεν αναλαμβάνει το γενικό πρόσταγμα, υπάρχει μια διαχρονική πολυδιάσπαση ευθύνης, άλλοτε από το Ομήρειο, άλλοτε από τη ΔΗΚΕΧ κι άλλοτε από το Νομικό Πρόσωπο.

Το παράδοξο

Η απουσία συντονιστικού φορέα εδώ και χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται συχνά το φαινόμενο των επικαλύψεων, καθώς  η πλούσια τοπική πολιτιστική δράση του νησιού συνήθως συμπυκνώνεται σε 20 ημέρες, χωρίς να αφήνει κανένα αποτύπωμα στην τουριστική αναγνωρισημότητα του τόπου. Θα πει κανείς, εδώ πετύχαμε τον άθλο να υποβαθμίσουμε το εκτόπισμα του ρουκετοπόλεμου μεταξύ των εθίμων του Πάσχα, θα ήμασταν ικανοί να αξιοποιήσουμε πρωτοβουλίες σωματείων στη βάση των παραδοσιακών χωρών ή των αγώνων τρεξίματος, όπως αυτόβουλα γίνονται τα τελευταία χρόνια;

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ