Ενώ γνωρίζουμε τόσα για τους Χιώτες πρόσφυγες της Μεγάλης Σφαγής, για όλους εκείνους που κατάφεραν να γλυτώσουν, σε Κυκλάδες, Εύβοια, Σπέτσες, Ναύπλιο, Δυτική Ευρώπη, είναι ελάχιστες οι αναφορές σε εκείνους που στράφηκαν προς ανατολάς, γιατί σε κάθε περίπτωση, αριθμητικά λιγότεροι, όμως υπήρξαν. Έτσι η στήλη, προ ολίγου καιρού είχε τη την τύχη και τη χαρά να έρθει σε επαφή με έναν απόγονο κατατρεγμένων Χιωτών , οποίος έφερε το επώνυμο Σκαπέτης ή Σκαπέτας. Ο εν λόγω διασωθείς, με κάποιους συγχωριανούς του , πιθανότατα από την Καλαμωτή, πέρασαν στην απέναντι Μικρασιατική Ακτή , για να καταλήξουν στην Ανατολική Θράκη.
Ο συνομιλητής μας κ. Ιωάννης Πέτογλου
Σκαπέτης, όπως «σκαπούλαρε»
Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας απόγονό του, κ. Ιωάννη Πέτογλου, ο Σκαπέτης και οι δικοί του κατέληξαν στο χωριό Σκοπός ή Σκοποί κατά τον Στέφανο Βυζάντιο, ένα χωριό σε απόσταση 15 χιλ. από το διοικητικό κέντρο της περιοχής, τις Σαράντα Εκκλησιές, όπου και ανήκε. Κατά τον κ. Πέτογλου «Σκαπέτο» ονομάζεται η τάφρος έξωθεν των οχυρωματικών τειχών μιας πόλης, όμως θεωρεί ως επικρατέστερη εκδοχή να προέρχεται από το ρήμα «σκαπουλάρω» , όρος προερχόμενος από την ιταλική και που ως γνωστόν σημαίνει «αυτός που γλυτώνει , σώζεται» Η ορθότητα των θέσεων του κ. Πέτογλου, όσον αφορά την χιακή καταγωγή των προγόνων του, ισχυροποιείται από την ονοματοδοσία μιας από τις τέσσερις συνοικίες του χωριού Σκοπός, η οποία έφερνε την ονομασία Σακιζλή (sakiz =μαστίχα , αλλά και η τουρκική ονομασία της νήσου Χίου). Με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, για το ανταλλάξιμο των πληθυσμών, βάσει του θρησκεύματος, οι κάτοικοι του Σκοπού Ανατολικής Θράκης, οι Σκοπηνοί πάντα κατά τον Στ. Βυζάντιο, εγκαταστάθηκαν στο νομό Σερρών, όπου και ίδρυσαν το χωριό «Νέος Σκοπός Σερρών». Μαζί τους και ο πρόγονος του Ιωάννη Πέτογλου, Νικολάκης Πέτογλου ή Σκαπέτης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.