27.8.2020 16:23

Η «χιακή» καταγωγή του Μεγάρου Μαξίμου

1. Άποψη του μεγάρου Μαξίμου το 1950, όταν φιλοξενούσε επίσημους προσκεκλημένους της Ελληνικής Κυβέρνησης

Οι πρώτοι ιδιοκτήτες και η δια επιγαμίας ονομασία του

Γνωστό ως το πρωθυπουργικό γραφείο τις τελευταίες δεκαετίες, το Μέγαρο Μαξίμου, από την οικοδόμησή του φέρει την ιστορία ισχυρών ανδρών-οικονομικών παραγόντων, όπως βεβαίως και πολιτικών, ενώ στην πολυτελή κατασκευή του έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο.

Όπως, καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο –εμείς επιλέξαμε ως πηγή των πληροφοριών την εφημερίδα «ΡΟΔΙΑΚΗ» και το κείμενο του κ. Απ. Κωνσταντάκη, το νεοκλασικό κτίριο με το ενδιαφέρον παρελθόν, θεμελιώθηκε το 1912 στο 19 της οδού Ηρώδου του Αττικού, για λογαριασμό του τραπεζίτη εκ Χίου Αλέξανδρου Μιχαληνού. Το οικόπεδο αποτελούσε μέρος των βασιλικών κήπων.

Ο Αλ. Μιχαληνός όταν νυμφεύεται την «ωραιοτάτη πρώην κυρία Ειρήνη Τζίφου», αποφασίζει την οικοδόμηση νέου μεγάρου, μεγαλύτερου και πιο άνετου από αυτό που έμενε , επίσης νεοκλασικού , επί της οδού Νεοφύτου Βάμβα 9. Ατυχής όμως ο τραπεζίτης πεθαίνει κατά τη διάρκεια της ανέγερσης της νέας κατοικίας του, θύμα της «Ασιατικής» γρίπης το 1914, με όλη την περιουσία και βεβαίως την ημιτελή κατοικία να περιέρχεται στη χήρα του. Το 1916 η χήρα Μιχαληνού, η οποία εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί σε τρίτο γάμο τον Δημήτριο Μάξιμο, πούλησε την οικία στον Ανδριώτη εφοπλιστή Λεωνίδα Εμπιρίκο. Το 1921 όμως ξαναγοράζει το ημιτελές, έως τότε Μέγαρο αφού ολοκληρώθηκε η οικοδόμησή του, η οικογένεια Μαξίμου εγκαταστάθηκε σ’ αυτό.

Δ. Μάξιμος φιλότεχνος και πρωθυπουργός

Ο Δημ. Μάξιμος διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδος από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 1947, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη για τη χώρα περίοδο. Ο ίδιος τραπεζίτης, εκτός από πολιτικός, υπήρξε ιδιαίτερα φιλότεχνος κόσμησε τους τοίχους του Μεγάρου με περίφημους ζωγραφικούς πίνακες. Το Μέγαρο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις γερμανικές αρχές, ως κατοικία του Γερμανού ναυάρχου των δυνάμεων Αιγαίου. Το 1952 το Ελληνικό Δημόσιο το αγοράζει από τον Δημήτριο Μάξιμο για να χρησιμοποιηθεί ως επίσημος ξενώνας διαφόρων προσωπικοτήτων.
Η κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του σε 11 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο Μάξιμος δέχθηκε να το παραχωρήσει με τα μισά χρήματα των 5,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, αλλά προσέφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πίνακες που βρίσκονταν σ’ αυτήν. Η κυβέρνηση για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου, δήλωσε μέσω του προέδρου της, ότι το κτίριο θα διατηρήσει το αρχικό όνομά του «Μέγαρο Μαξίμου».

Η χιώτικη ρίζα του Δ. Μαξίμου

Ο Δημήτριος Μάξιμος ήταν οικονομολόγος και πολιτικός. Γεννήθηκε μεν στην Πάτρα το 1873, δεν είχε επισκεφθεί ποτέ τη Χίο, όμως διαθέτει και αυτός χιακή καταγωγή. Οι πρόγονοί του ανήκουν στη γνωστή οικογένεια Μαξίμου του νησιού, όπως και η μητέρα του Εμμανουήλ Μπενάκη, Λώξη (Λωξάνδρα) Μαξίμου. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και οικονομικές επιστήμες στην Ιταλία. Υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας προήχθη το 1920 σε διοικητή της.
Μετά το 1922 εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση. Το 1933-35 διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της κυβερνήσεως Παναγή Τσαλδάρη. Στις 24 Ιανουαρίου 1947 δέχεται την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης. Παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι τις 29 Αυγούστου 1947, οπότε και αποσύρθηκε από την πολιτική. Πέθανε το 1955.

Ξενώνας προσωπικοτήτων

Ως ξενώνας προσωπικοτήτων, όπως αρχικά χρησιμοποιήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, φιλοξένησε μεταξύ άλλων, πρώτα τον πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ και ακολούθησαν ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φεϊζάλ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντε Γκάσπερι, ο Κανγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Αντενάουερ και ο στρατάρχης Τίτο.

(Οι φωτογραφίες 1 έως 4 έχουν αντληθεί από την επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού της Ελλάδος https://primeminister.gr/maximos-mansion# )

 

 

 

Το εμβληματικό χολ υποδοχής 

Το επίσημο σαλόνι στο ισόγειο του Μεγάρου

 

Η μεγάλη τραπεζαρία , ομοίως στο ισόγειο.

 

«Η Ναυμαχία της Σαλαμίνος» του κατεξοχήν Έλληνα θαλασσογράφου Κων. Βολανάκη , ιδιοκτησία της Εθνικής Πινακοθήκης. Ένα από τα πολλά έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων εικαστικών που κοσμούν το Μέγαρο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ