28.4.2020 16:30

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ : «Ο αγωνιστής-πειρατής και μέγας Ευεργέτης. Ο άνθρωπος που ανέδειξε το χαβιάρι σε κορυφαίο τερψιλαρύγγιο»

Πάνω απ' όλα βοήθησε τον αγώνα των Ψαριανών, των συμπατριωτών του στέλνοντας τρόφιμα και διάφορα άλλα εφόδια. Μετά την καταστροφή των Ψαρών, το 1824, ήρθε στην Ελλάδα, για να βοηθήσει με κάθε μέσο τους πρόσφυγες. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα ονομάστηκε με ψήφισμα του Βουλευτικού μέγας ευεργέτης του Έθνους

Ζωή μυθιστορηματική με περιπέτεια, δράση, αγώνες, νίκες, γιατί όχι πειρατεία και ευρηματικές επιχειρηματικές εμπνεύσεις, ο Ψαριανός Ιωάννης Βαρβάκης ξεπέρασε κάθε όριο ηρωισμού και κατέκτησε επαξίως, ευρισκόμενος εν ζωή, τον τίτλο του μέγα Εθνικού Ευεργέτη. Ανήκει στους πρώτους των πρώτων που συνέβαλε στην ελευθερία του Γένους, αλλά και στη σύσταση του ελληνικού κράτους, στο οποίο κληροδότησε την τεράστια περιουσία του. Η περιουσία αυτή αποτέλεσε τη βάση σύστασης του Βαρβακείου Ιδρύματος, το οποίο ζωντανό και εύρωστο έως σήμερα, διακόσια περίπου χρόνια μετά, συνεχίζει να συμβάλει στη ζωή και ανάπτυξη της μαρτυρικής γενέτειρας του διαθέτη, των ηρωικών Ψαρών. Προηγουμένως, αποσπώντας την εύνοια της τσαρίνας Μεγάλης Αικατερίνης , καθιστά παγκοσμίως το χαβιάρι σε κορυφαίο τερψιλαρύγγιο.

Η κληρονομιά του Ιωάννη Βαρβάκη

«Πλέον έχοντας τα πάντα, θα μπορούσε να αποσυρθεί στη Ρωσία απολαμβάνοντας την άνθηση της αυτοκρατορίας του», αναφέρει στο ανάλογο αφιέρωμά της η ιστοσελίδα www.ratpack.gr με αφορμή την 195η επέτειο του θανάτου του Ι. Βαρβάκη, την 10η Ιανουαρίου 1825., «ο Βαρβάκης ωστόσο ποτέ δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε και στάθηκε αρωγός στην Ελληνική Επανάσταση και αργότερα στην οικοδόμηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Τα έργα του τον ανέδειξαν Εθνικό ευεργέτη, ενώ η κληρονομιά του είναι τεράστια, όπως παρουσιάζεται στο φωτογραφικό αφιέρωμα που ακολουθεί»:

Στη διαθήκη του άφησε 1.000.000 ρούβλια και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς

Από τα λεφτά αυτά ιδρύθηκε η Βαρβάκειος Σχολή η οποία όμως καταστράφηκε στα Δεκεμβριανά (1944). 

Η νέα «Βαρβάκειος Σχολή» είναι χτισμένη σήμερα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και δήμου Παλαιού Ψυχικού. 

Με δική του δωρεά κατασκευάστηκε η κλειστή αγορά της Αθήνας (Βαρβάκειος Αγορά).

Με δικά του έξοδα εξόπλισε τους ομογενείς που πολεμούσαν με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη αρχηγό της Φιλικής Εταιρίας στην Ελληνική Επανάσταση. Επίσης μέσω του Πατριαρχείου κατάφερε να εξαγοράσει πάρα πολλούς Έλληνες αιχμαλώτους.

Η ζωή του γυρίστηκε και σε ταινία (σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή) το 2012 με τίτλο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι». Πρωταγωνιστής ο Sebastian Koch.

Λόγω ασθένειας επέστρεψε από το Ναύπλιο στη Ζάκυνθο για θεραπεία. Οι Άγγλοι δεν του επέτρεψαν να βγει στην πόλη της Ζακύνθου λόγω της λοιμώδους νόσου από την οποία έπασχε. Στο λοιμοκαθαρτήριο έφτασε στις 21 Δεκεμβρίου 1824. Πέθανε τα ξημερώματα της 10ης Ιανουαρίου 1825.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ