20.4.2021 10:35

Μιχάλης Κ. Περατικός: Ο πλοιοκτήτης που αγαπούσε τις περιπέτειες

Ο Μ.Κ. Περατικός στα χρόνια της δημιουργίας και της ισχύος

Όταν ο αείμνηστος Μιχάλης Κ. Περατικός δήλωνε ότι αγαπούσε τις περιπέτειες, εννοούσε ευθαρσώς τις πρωτοβουλίες στον επιχειρηματικό στίβο, σε καμιά δε περίπτωση την τραγική κατάληξη του πρωτότοκού του γιού Κωστή, ενός εκ των θυμάτων της 17 Νοέμβρη.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του αγαπούσε τις περιπέτειες. Παρέμεινε ενθουσιώδης για την δουλειά του εφοπλιστή σε ολόκληρη την πορεία του και είναι αξιοσημείωτο πώς συνδύασε την ιδιωτική του επιχειρηματική δραστηριότητα με την επί δεκαετίες ηγεσία του σε θέματα κοινών συμφερόντων της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. 

Ο Μ. Κ. Περατικός, γεννημένος στον Πειραιά τον Μάρτιο του 1918, με γονείς τον Κωνσταντίνο - «Κωστή» Π. Περατικό, του οποίου η οικογένεια καταγόταν από την Σύρο και από τα Καρδάμυλα της Χίου και μητέρα την Αντωνία Ι. Ξυλά, επίσης από τα Καρδάμυλα. Οι οικογένειες και των δύο γονέων είχαν ήδη διαγράψει λαμπρή πορεία στην ναυτιλία.

Αρχή από το Λονδίνο

Mετά τον Πόλεμο, ο Περατικός εγκαθίσταται στο Λονδίνο και αρχίζει να εργάζεται για τον θείο του, τον Μιχάλη Μ. Ξυλά, ιδρυτή της Faros Shipping. Ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν μειοψηφική συμμετοχή σε μερικά από τα πλοία του στόλου της και η συνεργασία διαρκεί αρκετά χρόνια, μετά την οποία συνιδρύει την Tharros Shipping, σε οικογενειακή βάση πάντα. 

Μαζί με τον αδελφό του Τάκη, είναι ιδιαίτερα ενεργοί στη διάρκεια της 10ετίας του ’50 στην αγορά και μετασκευή πλοίων από δεύτερο χέρι. Οι δυο τους επίσης συνεργάζονται με αρκετούς άλλους ανερχόμενους εφοπλιστές, όπως ο Αχιλλέας Χαλκούσης ή ο Λουκάς Χατζηιωάννου

Υπέρμαχος των συνεργασιών, σχηματίζει αγοραστικές ενώσεις απολαμβάνοντας οικονομίες κλίμακος. Pentas, Prometheus και Atlas ήταν ανάμεσα στις ενώσεις οι οποίες συστάθηκαν στις αρχές της 10ετίας του ’60 για την αγορά προμηθειών, καυσίμων και λιπαντικών για τα μέλη.

Συνεργασίες και επιτυχείς συμπράξεις

Το 1964 ιδρύει την Pegasus Ocean Services ως έναν ελαστικό συνεταιρισμό, ο οποίος εν καιρώ θα περιελάμβανε διάφορες ναυτιλιακές οικογένειες. 

Στα 40 χρόνια παρουσίας της «Pegasus», οικογένειες και μεμονωμένοι συμμετέχοντες που ενώνονται στην ευρύτερη οικογένεια Περατικού περιλαμβάνονται ονόματα της ναυτιλίας όπως, Αγγελικούσης, Ευθυμίου, Λεντάκης, Ανδριανόπουλος, Ιγγλέσης, Βαλαμπού, Ξαναλάτος, Ξυλάς και ένας μεγάλος αριθμός πελατών τους καθώς και μικρότερους επενδυτές. Οι συνεργάτες είχαν διακυμάνσεις αλλά ο Περατικός ήταν πάντα ένα σταθερό χέρι στο πηδάλιο. 

Μετά την βαθειά ναυτιλιακή κρίση της 10ετίας του ΄80, η εταιρεία αλλάζει την προσέγγισή της και αρχίζει να αγοράζει πλοία από δεύτερο χέρι. Παράλληλα μπαίνει στην αγορά των δεξαμενόπλοιων. Από το σημείο εκείνο και μετέπειτα, η Pegasus αποκτά μια μεγάλη ποικιλία πλοίων περιλαμβανομένων πετρελαιαγωγών κλίμακας panamax έως τα very large crude carriers, δεξαμενόπλοια χημικών, ore-bulk-oil εναλλαγής χύδην ξηρού και υγρού φορτίου, πλοία φορτηγά χύδην φορτίου από panamaxes ως capesize και ακόμα πλοία roll-on/roll-off.

Στο τιμόνι ναυτιλιακών ελληνικών ενώσεων 

Ο Περατικός προσχωρεί σε οργανισμούς και ενώσεις που εκπροσωπούν την ναυτιλιακή βιομηχανία και τα συμφέροντα των μελών. Ήταν ανάμεσα σε έναν μικρό αριθμό πλοιοκτητών οι οποίοι αναβίωσαν την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) μετά την επιστροφή της Ελλάδας στην δημοκρατία το 1974, βοηθώντας να εξελιχθεί ο φορέας ως ένας σημαντικός εκπρόσωπος της Ελληνικής ναυτιλίας που να μπορεί να συνδιαλλαγεί με την κυβέρνηση και με διεθνείς φορείς. Για μεγάλη χρονική περίοδο στις 10ετίες του ’70 και του ΄80, υπηρετεί ως αντιπρόεδρος και την ΕΕΕ και την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου. 

Ανάμεσα σε άλλες θέσεις που κατέχει είναι η προεδρία του μεγαλύτερου στον κόσμο ναυτιλιακού αντασφαλιστικού οργανισμού, του UK P&I Club, όπως και η προεδρία του Hellenic War Risks Association.

Όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα από την επένδυση των ναυπηγείων Ελευσίνας

Επιστροφή στην πατρίδα

Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε εκτός Ελλάδας, ο Περατικός είναι επίσης ο ένας πατριώτης που έψαχνε ευκαιρίες να επενδύσει στην χώρα του. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ιδρυτές της Ergobank, μιας από τις πρώτες μη κρατικές τράπεζες. 

Το 1992 αποκτά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από την Ελληνική κυβέρνηση με όραμα να τα αναβαθμίσει και μετατρέψει σε ένα σύγχρονο διεθνές ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο. Ο μεγαλύτερος γιός του ο Κωστής μετακινείται στην Αθήνα να διευθύνει το ναυπηγείο.

Η επένδυση όμως αποδεικνύεται καταστροφική και ο Περατικός την αποκαλεί «η χειρότερη απόφαση της ζωής μου»

Μετά από τρία χρόνια προσπαθειών να λειτουργήσει την Ελευσίνα και να συνδιαλλαγεί με τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, εγκαταλείπει την επένδυση.

Πέρα όμως από την επενδυτική αποτυχία, ως επακόλουθο της εμπλοκής της οικογένειας με το ναυπηγείο, έρχονται τα χειρότερα για τον άλλοτε κραταιό Μιχαήλ Περατικό, η αποτρόπαια δολοφονία του γιού του Κωστή από την τρομοκρατική συμμορία της 17 Νοέμβρη.

«Ως Εδώ» 

Αυτό το τραγικό γεγονός κινητοποιεί τον γηραιό πλέον πλοιοκτήτη, να γίνει η φωνή των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατίας.

Πρωτοστατεί και εμφανίζεται στην Ελληνική και διεθνή τηλεόραση εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η τρομοκρατία είχε περάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου χωρίς αμφισβήτηση από διαδοχικές κυβερνήσεις. Ως εκείνη την στιγμή δεν έχει γίνει ούτε μία σύλληψη κάποιου μέλους της ομάδας της 17Ν η οποία δολοφονούσε, τραυμάτιζε και λήστευε για περισσότερο από 25 χρόνια. 

Δίνει πολλές και συνεχείς συνεντεύξεις με στόχο να αφυπνίσει τους Έλληνες πολίτες, όσο και τους πολιτικούς του τόπου, για την σοβαρότητα του προβλήματος. 

Ιδρυτικό μέλος του «Ως Εδώ», της ομάδας των μελών από τις οικογένειες των θυμάτων γίνεται ο ανεπίσημος μεν, ουσιώδης δε εκπρόσωπός τους. Η επιτυχία του σ’ αυτήν την πρωτοβουλία στηρίζεται στην κατά γενική ομολογία ευκρίνεια των τοποθετήσεών του και τη μετριοπάθειά του. Στον ελληνικό και διεθνή τύπο για πολλές ημέρες συζητείτο η κατάθεσή του στην πολύκροτή δίκη του 2003. Σήμερα, εν έτει 2021, με αφορμή την ανακίνηση του θέματος με την απεργία πείνας ενός εκ των καταδικασθέντων, ο μικρός του γιός Αντώνης, προβαίνει σε δημόσια τοποθέτηση στο ίδιο πνεύμα με τον πατέρα του, ως εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων. Ο Μιχάλης Κ. Περατικός φεύγει από τη ζωή στο σπίτι του στις 20 Ιουνίου του 2008.

(Πηγή: https://greekshippinghalloffame.org/)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ