11.10.2021 10:25

Ο πρόγονος της βόμβας … Μολότοφ

Η κάμα (ναυτικό μαχαίρι) του μεγάλου Ψαριανού μαζί με τη «Μολότοφ», στο Ναυτικό Μουσείο Χίου

Το «κοκτέιλ» που έφτιαξε ο Κανάρης για την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας με τους 2.500 νεκρούς

Ο «πρόγονος» της βόμβας ΜΟΛΟΤΟΦ, κοκτέιλ κατά το ορθότερο, χρησιμοποιείται με επιτυχία στην πυρπόληση της τούρκικης ναυαρχίδας το 1822 στη Χίο από τον Κωνσταντίνο Κανάρη. Με τη «γυάλινη μπάλα», το έργο των μπουρλοτιέρηδων ήταν πιο εύκολο και σίγουρα πιο ασφαλές. Η ανάφλεξη του μπουρλότου από μακριά ήταν πιο ακίνδυνη από την πυροδότηση λίγο πριν να εγκαταλείψουν την βάρκα που θα ανατιναζόταν μαζί με το εχθρικό πλοίο.

Η μέθοδος

Στην οπή του πάνω μέρους της γυάλινης χειροβολίδας τοποθετούν την εύφλεκτη ύλη ως φυτίλι και γεμίζοντας τη σφαίρα με υγρό πυρ που χρησιμοποιούν για την ανάφλεξη του μπουρλότου. Αρχικά οι μπουρλοτιέρηδες δένουν το «μπουρλότο» στο εχθρικό πλοίο. Για μπουρλότο συνήθως χρησιμοποιούν ένα άχρηστο παλιό σκάφος, γεμάτο με κομμάτια ξύλου, άχυρα, ή μουσαμάδες. Πλησιάζουν το στόχο, το αγκιστρώνουν επάνω του, το εγκαταλείπουν και ρίχνουν τη γυάλινη μπάλα. Οι φλόγες απλώνονται στο σκαρί και την αρματωσιά του εχθρικού πλοίου. Την εποχή των ξύλινων ιστιοφόρων, τα μπουρλότα προκαλούσαν μεγάλο πανικό και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά απέναντι σε πλοία που ήταν αγκυροβολημένα ή βρίσκονταν σε άπνοια. Η χρήση της «Μολότοφ» έδινε τη δυνατότητα της πρόκλησης φωτιάς σε λίγο χρόνο και με περισσότερη ασφάλεια.

Η πυρπόληση του τουρκικού στόλου στη Χίο

Δύο μήνες μετά τη μεγάλη σφαγή της Χίου (1η Απρίλη 1822), κατά την οποία οι Τούρκοι σκότωσαν περίπου 25.000 κάτοικους, πυρπολικά πλοία από τα Ψαρά επιτίθενται στην τουρκική ναυαρχίδα με αρχηγό τον Κων. Κανάρη. Μέσα σε λίγες ώρες το μεγαλύτερο πλοίο των Τούρκων καταστρέφεται με τη μέθοδο του μπουρλότου, όταν η μπαρουταποθήκη παίρνει φωτιά. Μαζί με τη ναυαρχίδα καίγονται περίπου 2.500 ναύτες, μαζί και ο αρχηγός του στόλου, Καρά Αλή (σ.σ. μαζί και άγνωστος αριθμός αιχμαλώτων γυναικοπαίδων, προοριζομένων για τα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής). Η ανατίναξη του τουρκικού στόλου προκαλεί μεγάλη εντύπωση στην Ευρώπη και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα στον «πόλεμο της θάλασσας». Ο Κων. Κανάρης έχει γεννηθεί το 1793 στα Ψαρά και ακολουθεί το επάγγελμα του ναυτικού, όπως ο πατέρας του. Ο Ψαριανός μπουρλοτιέρης έχει, ως γνωστόν και άλλες ένδοξες στιγμές. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται το πλοίο του τούρκου αντιναύαρχου και το κάψιμο δύο τουρκικών πλοίων έξω από τη Μυτιλήνη και τη Σάμο. Επί Όθωνα γίνεται Ναύαρχος και Γερουσιαστής, ενώ το 1877 μετά από λαϊκή απαίτηση αναλαμβάνει πρωθυπουργός σε οικουμενική κυβέρνηση. Τον ίδιο χρόνο πεθαίνει στην Αθήνα, με όλες τις τιμές και τη δόξα που άξιζαν στην προσφορά του.
(Πηγή: http://www.mixanitouxronou.com.cy)



Κοκτέιλ μολότοφ

Το κοκτέιλ μολότοφ (ή λανθασμένα βόμβα μολότοφ) είναι εμπρηστικός μηχανισμός. Η ορολογία που συχνά χρησιμοποιείται και την περιγράφει ως βόμβα είναι καταχρηστική, καθώς δεν πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό παρά μόνο για εμπρηστικό. Αποτελείται από γυάλινη φιάλη γεμάτη κατά ένα μέρος με εύφλεκτο υγρό, το στόμιο της οποίας κλείνεται με ύφασμα. Συνήθως μια φιάλη χωρητικότητας ενός λίτρου γεμίζεται με δύο τρίτα πετρέλαιο και ένα τρίτο λάδι. Έπειτα κατασκευάζεται ένα φιτίλι από ένα κουρέλι μουσκεμένο σε βενζίνη και μετά εμπήγνυται στο στόμιο της φιάλης. Η φιάλη πωματίζεται με φελλό και το φιτίλι ανάβεται. Μετά η φιάλη εκτοξεύεται και, όταν σπάσει με την πρόσκρουσή της, ξεσπά σε φλόγες. Προσθέτοντας στο μείγμα 1 ή 2 (το πολύ) ταμπλέτες ναφθαλίνης έχουμε 1 με 1,5 μέτρο μεγαλύτερη φλόγα (σε ύψος). Το κοκτέιλ μολότοφ, λόγω της απλής του κατασκευής, χρησιμοποιείται σε μάχες πόλεων. Το «πανέρι» των Σοβιετικών εναντίον της Φινλανδίας ήταν μια βόμβα που περιείχε μέσα της άλλες 60 μικρές εμπρηστικές βόμβες, οι οποίες διασκορπίζονταν κατά την πτώση. Αναφορές χρήσης στην σύγχρονη εποχή έχουμε τον καιρό του εμφύλιου πολέμου το 1918-1922 στη Ρωσία και αργότερα, στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας το 1936-1938. Η σημερινή της ονομασία είναι όμως μεταγενέστερη.

Ονομασία και «πανέρι»

Η ονομασία της προέρχεται από τον Σοβιετικό υπουργό Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Στάλιν, τον Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ (Вячеслав Михайлович Молотов). Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Κόκκινου Στρατού εναντίον των Φιλανδών το Νοέμβριο του 1939, ο Μολότοφ σε ραδιοφωνικό του μήνυμα προς τον σοβιετικό λαό υποστήριξε πως η χώρα του δεν έριχνε βόμβες, αλλά «πανέρια» με τρόφιμα στους πεινασμένους Φινλανδούς. Τότε οι Φινλανδοί ονόμασαν ειρωνικά τις βόμβες αυτές «βόμβες πικ-νικ του Μολότοφ» και ως αντίδραση χρησιμοποίησαν εμπρηστικές φιάλες κατά των σοβιετικών αρμάτων, ονομάζοντάς τις, επίσης ειρωνικά, «κοκτέιλ Μολότοφ». Εκτός από τον Φιννοσοβιετικό πόλεμο, χρησιμοποιήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, από τους ίδιους τους Σοβιετικούς κατά των Ναζί, κατά τη διάρκεια της Άνοιξης της Πράγας και σε πολλές ανά τον κόσμο εξεγέρσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών ταραχών του 2008,

(Πηγή: wikipedia)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ