18.5.2023 10:09

Πώς ένα αρχοντικό σπίτι του 1876 στη Χίο μετατράπηκε σε ένα εκπληκτικό εξοχικό

της Βιολέττας Αθανασιάδη

Σημείο αναφοράς για τη Χίο είναι τα πολλά αρχοντικά, που κουβαλούν μικρές ή μεγάλες ιστορίες. Παλιές, ιστορικές κατοικίες που παραμένουν άκρως εντυπωσιακές και αποτελούν μάρτυρες του παρελθόντος, ενώ παράλληλα αποτελούν μια πρόκληση για την αξιοποίησή τους και την αισθητική που προσδίδουν σε ό, τι αφορά στην ταυτότητα και την φυσιογνωμία του νησιού.

Στην ξεχωριστή ομορφιά του Βροντάδου

Μπορεί ο Κάμπος να είναι η περιοχή με τα περισσότερα αρχοντικά, όμως και αυτή η κατοικία, που βρίσκεται στο Βροντάδοτης Χίου και χρονολογείται από το 1876, αποτελεί απαράμιλλο δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με τη χιώτικη αρχιτεκτονική, όπως τις εναλλαγές του μπεζ και υποκίτρινων αποχρώσεων, τη χαρακτηριστική ντόπια θυμιανούσικη πέτρα και τη βοτσαλωτή είσοδο. Ξεχωριστή νότα η γαλήνια ομορφιά του Βροντάδου, εκεί όπου οι ευωδιές από τους ελαιώνες και τα οπωροφόρα δέντρα ξεχύνονται στο ιδιότυπο περιβάλλον. Έτσι, με σεβασμό στην ιδιαίτερη ταυτότητα του αρχοντικού, ώστε να τονιστεί η μοναδικότητά του, χωρίς να γίνουν εκπτώσεις ως προς τις ανάγκες του σήμερα, η αρχιτέκτονας Αγγελική Λω και το γραφείο DesignBoxΑrchitects σχεδίασε και επιμελήθηκε την ανακαίνισή του με σκοπό να ενοποιήσει ενεργά τα αναλλοίωτα στοιχεία του χθες με την αισθητική ενός σύγχρονου αστικού σπιτιού: «Η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκα να αντιμετωπίσω ήταν να δημιουργήσω ένα αποτέλεσμα φωτεινό και φρέσκο μιας και το σπίτι αυτό αποτελεί κυρίως εξοχική κατοικία των ιδιοκτητών», υπογραμμίζει η Αγγελική Λώ. Αυτό επειδή, όπως αναφέρει, τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια πολλές φορές -όσο όμορφα και αν είναι- συνοδεύονται από ένα σκοτεινό και βαρύ περιβάλλον, το οποίο όμως δεν συνάδει με την διάθεση των επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες όταν έρχονται για διακοπές. «Τα παλαιά έπιπλα της κατοικίας, με το πιο «βαρύ» ύφος, τα αξιοποιήσαμε και τα συνδυάσαμε με νέα υλικά με ιδιαίτερη προσοχή. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε μιας και επετεύχθη η αρμονική συνύπαρξη του παλιού με το νέο», συμπληρώνει.

Τα αξιόλογα προϋπάρχοντα στοιχεία και η ανάδειξή τους

Καλοδιατηρημένo, λοιπόν, και κατοικημένo από κεφάτους ανθρώπους που διατηρούν ζωντανή την παράδοση, το αρχοντικό στη Χίο συνδυάζει τη ρομαντική ατμόσφαιρα με τη σύγχρονη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, η παλιά μικρή κουζίνα ενοποιήθηκε με τον χώρο της τραπεζαρίας καθαιρώντας τον ενδιάμεσο τοίχο. Ο χώρος του καθιστικού διαχωρίστηκε ελαφρώς με την κουζίνα μέσω νέου τοίχου που δημιούργησε «πλάτη» για πάγκο και φούρνο. Με αυτή την αρχιτεκτονική παρέμβαση ο χώρος της παλιάς κουζίνας, με τα λιγοστά ντουλάπια, μετατράπηκε σε μια μεγάλη και λειτουργική κουζίνο-τραπεζαρία που καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των χρηστών και ενοποιείται διακριτικά με τον χώρο του καθιστικού. Πολλά όμως είναι τα αξιόλογα στοιχεία που προϋπήρχαν διατηρήθηκαν και αναδείχτηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο παλιός φούρνος/τζάκι που φιλοξενεί σήμερα τις εστίες υγραερίου και ο παλιός πέτρινος νεροχύτης, δίπλα στον σημερινό νεροχύτη, όπου τοποθετήθηκε χειροποίητη ξύλινη κατασκευή για στραγγιστήρι πιάτων. Όσον αφορά το παλιό μπάνιο αυτό ανακαινίστηκε ριζικά. Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας έγινε σε δάπεδα, τοίχους, στον χτιστό πάγκο του νιπτήρα και την ντουζιέρα δημιουργώντας ένα χώρο λειτουργικό, όμορφο, με ατμοσφαιρικό φωτισμό. Τα παλιά έπιπλα επίσης επισκευάστηκαν, νέα έπιπλα, φωτιστικά και διακοσμητικά αντικείμενα επιλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν σε όλους τους χώρους τα οποία αναδεικνύουν το παραδοσιακό ύφος του σπιτιού.

Πηγή: e-efimerida. gr

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ