Μόλις πέντε χιλιόμετρα από το γραφικό χωριό της Παρπαριάς Αμανής Χίου, η μονή της Παναγιάς της Παγούσαινας αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης των ντόπιων, ιδίως κατά την Πανήγυρη του Δεκαπενταύγουστου που εορτάζει. Εκτενές αφιέρωμα στη Μονή, την πηγή που εκεί υπάρχει και στην αξιοποίηση του νερού της, υπάρχει στην ιστοσελίδα www.mixanitouxronou.gr, από την οποία και αντλήσαμε στοιχεία. Οι φωτογραφίες προέρχονται τόσο από την προαναφερόμενη ιστοσελίδα , όσο και από την ιστοσελίδα του Συλλόγου του χωριού www.parparia.com. Η Ιερά Μονή χτίστηκε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους και ανέκαθεν είχε ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της Παρπαριάς, αλλά και των γύρω χωριών στη βορειοδυτική Χίο, με τους γηγενείς να αποκαλούν την περιοχή της «ΤΩΝ ΠΑΩΝ ΤΑ ΚΡΕΜΑ». Των «Πάων» , δηλαδή Πάγων, τα «Κρεμά», στην ντοπιολαλιά τα Κρεμνά και ονομάστηκε έτσι το σημείο του μεσαιωνικού μοναστηριού από τους πάγους που είχε καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο. Ο ναός της Παναγιάς της Παγούσαινας ανήκει στον τύπο της «μονόχωρης βασιλικής» , με το ιερό του ναού να είναι ακριβώς πάνω από την πηγή, ήταν δε αρχικά ανδρικό μοναστήρι, το οποίο λειτούργησε έως το 1940, όταν έφυγε και ο τελευταίος μοναχός. Το νερό της συγκεκριμένης πηγής είναι πόσιμο και σήμερα τροφοδοτεί το χωριό της Παρπαριάς. Από εκεί και μετά η Παναγιά η Παγούσαινα παραχωρήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου της κοινότητας Παρπαριάς, με την υποχρέωση η τελευταία , με τη σειρά της, να δωρίσει στην κοινότητα Βολισσού το ποσό των 16.000 γροσίων για την κατασκευή σχολείου. Συγκεκριμένα υπάρχει έγγραφο του 1876 μαρτυρεί ότι η Μονή παραχωρήθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Γρηγόριο για αυτό το σκοπό.
Το «μαγικό νερό» ή «θησαυρός» της Παρπαριάς
Μέχρι σήμερα, η πηγή της Μονής υδροδοτεί το χωριό της Παρπαριάς, μέσα από το υδρευτικό δίκτυο που κατασκευάστηκε το 1963, με την περιοχή γύρω από τη Μονή να αποτελεί μέχρι και στις μέρες μας μια από τις πιο εύφορες της Βόρειας Χίου, εξαιτίας του νερού που αναβλύζει κάτω από την Παναγιά Παγούσαινα. Μάλιστα, το νερό της μονής, λόγω της ποιότητάς του αποτελεί και τον «θησαυρό» της Παρπαριάς. Κατά τη διάρκεια της Επτάχρονης Δικτατορίας, ιδιωτική εταιρία εμφιάλωνε το νερό της πηγής και το πουλούσε σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της εποχής, μεταξύ των οποίων η «Ολυμπιακή», η «KLM» και η «Lufthansa». Η σύμβαση πάντως της Εταιρείας με την τότε Κοινότητα δεν ανανεώθηκε μετά την πτώση των Συνταγματαρχών. Η περιοχή γύρω από τη Μονή είναι γεωργικά εκμεταλλεύσιμη, εξαιτίας του άφθονου νερού που υπάρχει στο υπέδαφος. Ο πλούτος της βόρειας Χίου δεν σταματά εκεί. Tη δεκαετία του 1960 πολλοί κάτοικοι της Παρπαριάς, μετανάστευσαν στις ΗΠΑ για την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους ίδιους και για τις οικογένειες που άφησαν πίσω. Χωρίς να ξεχάσουν τον τόπο που μεγάλωσαν, έχουν ενισχύσει σημαντικά το έργο των μόνιμων κατοίκων της Παρπαριάς, χρηματοδοτώντας το δίκτυο υδροδότησης, αλλά και έργα συντήρησης για τη μονή της Παναγίας Παγούσαινας και της Ευαγγελίστριας. Παράλληλα, έχουν δωρίσει σημαντικά ποσά για έργα ανοικοδόμησης και επέκτασης των δημόσιων χώρων της Παρπαριάς.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.