11.3.2022 12:47

Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Η πρόσοψη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χίου επί της οδού Μιχάλων

Παρουσίαση από την Αρχαιολόγο Δέσποινα Τσαρδάκα

Περιλαμβάνεται ανάμεσα στα πλέον ενδιαφέροντα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, διαθέτοντας κτηριακές εγκαταστάσεις αριστουργηματικές και εκθέματα σπάνια που δηλώνουν την σπουδαιότητα του νησιού από τους προϊστορικούς χρόνους. Ο λόγος για το Αρχαιολογικό Μουσείο, από τα πλέον σημαντικά σημεία επίσκεψης της Χίου.

«Το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χίου, έργο των γνωστών αρχιτεκτόνων Δημήτρη και Σουζάνας Αντωνακάκη, του Εργαστηρίου ΄66, που κέρδισε το α΄ βραβείο του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1965, είναι διαρθρωμένο σε τρία επίπεδα, σε ένα παιχνίδι όγκων που διαδοχικά εδράζονται στο επικλινές έδαφος. Η είσοδος στον προθάλαμο γίνεται μέσω διαδοχικών βαθμίδων, οι κλειστοί χώροι αναπτύσσονται γύρω από μια κεντρική αυλή, ενώ οι τοιχοποιίες από εγχώριο λίθο (θυμιανούσικη πέτρα) που ντύνουν το κτήριο εξωτερικά έρχονται σε αντίθεση με στοιχεία από γυμνό μπετόν και γυαλί», αναφέρει η συντάκτρια μελέτης, προϊσταμένη του Μουσείου, δρ Αρχαιολογίας κ. Δέσποινα Τσαρδάκα. Η εργασία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα https://www.archaiologia.gr/blog, το γνωστό επιστημονικό blog, από την οποία αντλήσαμε μέρος του φωτογραφικού της υλικού, εν είδει ξενάγησης και παρουσίασης του τοπικού αρχαϊκού πλούτου της Χίου.

Βάση παραστάδας σε μορφή λεοντοπόδαρου. Εμποριό, Ιερό του Λιμανιού, 5ος αι. π.Χ.

Αγγεία από το Ιερό του Λιμανιού και το ναό της Αθηνάς στο Εμποριό. 630-600 π.Χ.

Ειδώλιο ίππου με τον αναβάτη του από ελεφαντόδοντο. Μέσα 7ου αι. π.Χ. Εμποριό (Ιερό του Λιμανιού)

Μαρμάρινος κορμός Κόρης με τα χέρια στους ώμους σε στάση δέησης. 580-570 π.Χ. Πόλη της Χίου (Ατσική – Αγ. Ιωάννης).

Μαρμάρινο αναθηματικό αγαλμάτιο Κυβέλης ανάμεσα σε λέοντες. Με το αριστερό της χέρι κρατά τύμπανο. Τέλος 1ου αι. π.Χ. Πόλης της Χίου (Αγ. Ιάκωβος – οικόπεδο Λουτράρη).

Κύλικα του ρυθμού των Κυλίκων. Περί το 570-560 π.Χ. Φανά

Κύλικα με γραπτή φυτική διακόσμηση. Κλασικοί χρόνοι. Πόλη της Χίου (Ταμπάκικα – εργοστάσιο Ζαφειράκη)

Αργυρό χιακό νόμισμα με παράσταση Σφίγγας που κρατά τσαμπί σταφύλι. 190-184 π.Χ.

Μαρμάρινο αγαλμάτιο Αφροδίτης, στον τύπο της Στηριζομένης. Ύστεροι ελληνιστικοί χρόνοι. Αντίγραφο πραξιτελικού προτύπου του τέλους του 3ου αι. π.Χ. Περιοχή Παναγίας Βοήθειας

Πήλινο ειδώλιο Ερωτιδέως. Ελληνιστικοί χρόνοι. Πόλη της Χίου (Ριζάρι)

Πήλινα ειδώλια ιερόδουλων. 3ος-1ος αι. π.Χ. Πόλη της Χίου (Φραγκομαχαλάς, Αγ. Δημήτριος και Αγ. Ιάκωβος - οικόπεδο Τσούνη)

Α΄ επιστολή – διάγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς το Δήμο των Χίων. 332 π.Χ. Βερβεράτο (Αγ. Γεώργιο στο Φλαμούνι)

Β΄ επιστολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τους Χίους. Χρονολογείται το 332 π.Χ., λίγο μετά την Α΄ επιστολή. Πόλη της Χίου (Αγ. Νικόλαος του Βουνού)

Προτομή της Σαβίνας, συζύγου του αυτοκράτορα Αδριανού. 128-137 μ.Χ. Πόλη της Χίου (Αγ. Ιάκωβος - οικόπεδο Λουτράρη)

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με παράσταση κυνηγιού. Από το αίθριο δημοσίου κτιρίου των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων. Πόλη της Χίου (Αγ. Ιάκωβος - οικόπεδο Παπαζή)

Κρανίο άνδρα με ίχνη χειρουργικής επέμβασης (τρυπανισμός). Β΄ μισό 2ου αι. π.Χ. Πόλη της Χίου (Ατσική - οικόπεδο Καραγιώργη)

Εικ. 4. «Μακεδονικός» τάφος. 2ος αι. π.Χ. Πόλη της Χίου (Φραγκομαχαλάς, οικόπεδο Μύτη).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ