Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και ο Πρόεδρος του ΣτΕ, αναγκάστηκαν, με παρεμβάσεις τους,να αποδοκιμάσουν φραστικές επιθέσεις μελών της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να πλήξουν το κύρος της Δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, λοιδορίες και προσβλητικούς υπαινιγμούς. Όλοι θυμόμαστε την πρωτοφανή επίθεση του υπερ-καναλάρχη υπουργού κ. Παππά όταν εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το νόμο του για τις τηλεοπτικές άδειες ως αντισυνταγματικό, τον λαλίστατο κ.Πολάκηπου δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί στη Δικαστική εξουσία, η ακόμα και αυτόν τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντωνή και τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση αποφυλάκισης της Ηριάννας.
Προφανώς, απώτερος στόχος ορισμένων μελών της κυβέρνησης, είναι να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, ώστε αυτή, εν τέλει, να χειραγωγηθεί και να μην λειτουργεί ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός, παραπέμποντας με αυτό τον τρόπο σε καταδικαστέες καταστάσεις τύπου Τουρκίας.
Στο Σύνταγμα της Ελλάδος και συγκεκριμένα στο άρθρο 26, προσδιορίζεται η αρχή διάκρισης των εξουσιών ως εξής:
1. Η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2.Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.
3.Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια, οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του ελληνικού λαού.
Η κατανομή της κρατικής εξουσίας, σε τρείς ομάδες οργάνων, θεωρείται αναγκαία, καθώς προβάλλει την συνεργασία μεταξύ των οργάνων που ασκούν κάθε μια από τις μορφές της κρατικής εξουσίας, επιτρέποντας παράλληλα την άσκηση αμοιβαίου ελέγχου μεταξύ τους, γεγονός που συμβάλει στην εξασφάλιση ισορροπίας και αρμονίας κατά την άσκηση της κρατικής εξουσίας. Η διάκριση των εξουσιών λοιπόν αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του Κράτους Δικαίου.
Μέσα στο γίγνεσθαι της Δημοκρατίας, είναι λογικό, ακόμα και η Δικαιοσύνη να έχει προβλήματα, δεν παύει όμως να αποτελεί το καταφύγιο των αδύναμων και τον εγγυητή των ατομικών δικαιωμάτων, δεν παύει να αποτελεί το θεματοφύλακα του Συντάγματος και τον προστάτη απέναντι στις όποιες κυβερνητικές αυθαιρεσίες.
Αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι η καθεστωτική αντίληψη, που έχουν ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης, είτε προέρχονται,αμιγώς, από το ΣΥΡΙΖΑ, είτε από το μεταλλαγμένο παλαιό ΠΑΣΟΚ που εισχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, και συνίσταταιστη λογική ότι το κράτος πρέπει να υποτάσσεται στο κόμμα, ώστε να υπάρχει χώρος για κάθε λογής αυθαιρεσίες.
Η χώρα δεν είναι δυνατόν να πάει μπροστά αν δεν αλλάξει, πρωτίστως, αυτή η αρρωστημένη νοοτροπία που καλλιεργήθηκε, δυστυχώς, επί δεκαετίες.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.