14.10.2024 10:32

Δημοτικός κήπος ή «κήπος βροχής»

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χτυπάει την πόρτα μας. Έντονες περίοδοι ξηρασίας, υπερθέρμανση του πλανήτη, δασικές πυρκαγιές, καιρικά σοκ και καταστροφικές πλημμύρες. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια μία σημαντική έξαρση ακραίων πλημμυρών με πολυάριθμα θύματα. 

Η πόλη της Χίου αποδείχτηκε κατά την τελευταία βροχόπτωση ότι δεν είναι έτοιμη να δεχθεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Μεγάλες επιφάνειας της πόλης είναι πυκνοδομημένες και σφραγισμένες με τσιμέντο ουσιαστικά αδιαπέραστες από το νερό. Η λογική που κυριαρχούσε τόσα χρόνια και θεωρούσε το νερό της βροχής ως απόβλητο έχει αποτύχει. Αφενός το δίκτυο όμβριων όλο και πιο συχνά οδηγείται σε κορεσμό, αστοχεί και τα νερά πλημμυρίζουν την πόλη. Αφετέρου στην λογική της αειφορίας θα πρέπει επαναξιολογηθεί η διαχείριση των επιφανειακών απορροών ώστε να μην καταλήγουν απλά στη θάλασσα.

Όλο και περισσότερες πόλεις στον κόσμο υιοθετούν το σύστημα «σφουγγάρι». Το επιφανειακό νερό συλλέγεται σε κατάλληλους χώρους εδάφους ανακουφίζοντας το αποχετευτικό σύστημα και στην συνέχεια με την βοήθεια αγωγών, κατάλληλη εδαφική σύσταση και φύτευση το νερό απορροφάτε εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Ένα από αυτά τα συστήματα που χρησιμοποιείτε ευρέως είναι οι κήποι βροχής. Όλο και περισσότεροι αστικοί χώροι και δημόσια πάρκα σχεδιάζονται με νέα κριτήρια ώστε να διαχειρίζονται το υδατικό φορτίο των πόλεων από πλημμυρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με μελέτες των Moliani & Chiconi κήπος 150τ.μ. θα μπορούσε να συγκρατήσει 30.000 λίτρα νερού! Παραδείγματα σύγχρονης εφαρμογής των κήπων βροχής : 

  • Μελέτη Πάρκου Βοτανικού Αθήνα 
  • Οδός 28ης Οκτωβρίου Θεσσαλονίκη
  • Karlovy Caskády Park Σλοβακία 
  • Ōtāhuhu Town Centre, New Zealand
  • Bridget Joys square London 
  • Σάο Παολο Βραζιλία 

Κήπος βροχής (πηγή megamanual.geosyntec.com)

Στην πόλη μας αυτή την εποχή εκτελείται το μεγάλο έργο της ανάπλασης του δημοτικού μας κήπου. Μήπως μας παρουσιάζετε μια χρυσή ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο αυτό χώρο πρασίνου ή τμήματα αυτού σαν κήπους βροχής ;

Με κατάλληλες μελέτες πλεονάζοντες όγκοι νερού που θα κατέληγαν στην θάλασσα ή θα πλημμύριζαν δρόμους της πόλης θα μπορούσαν να αποχετεύονται με κατάλληλες διατάξεις εντός του κήπου. Η τεράστια έκταση του κήπου και η κατάλληλη φύτευση θα βοηθάει στην απορρόφηση του νερού και την διάθεση του στον υδροφόρο ορίζοντα. Εναλλακτικά η περίσσια του νερού μέσω αποστραγγιστικών αγωγών και συστημάτων διήθησης θα μπορούσε να συγκεντρώνεται σε υπόγειες δεξαμενές και να χρησιμοποιείται για άρδευση τους ξηρούς μήνες. 

Τα συμβατικά συστήματα αποχέτευσης μας έχουν αποτύχει, καιρός λοιπόν είναι να σκεφτούμε νέες καινοτόμες λύσεις. 

Πηγές 

  1. www.kathimerini.gr 
  2. https://dasarxeio.com/2021/10/25/103547/
  3. https://www.kythiraika.gr
  4. https://dasarxeio.com/2023/02/12/122478/
  5. https://youtu.be/dtJgK93t1xU

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ