Το νομοσχέδιο «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας και άλλες διατάξεις» το οποίο ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ και αυτής της Κυβέρνησης για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί θεσμική τομή με πρωταρχική έγνοια τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα και αντιμετωπίζονταν ως παιδιά ενός κατώτερου θεού γιατί στερούνται της δυνατότητας να ζουν σε μια οικογένεια.
Για πρώτη φορά δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος με τα στοιχεία του κάθε παιδιού, για να είναι γνωστό πόσα και ποια είναι αυτά τα παιδιά, που αναζητούν οικογένεια και επιλύεται το μεγάλο θέμα που αφορά τους υποψήφιους γονείς. Μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε αναμονή έως και 6 χρόνια, μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Η αναδοχή, θα έχει πλέον μέγιστο διάστημα ολοκλήρωσης τους 8 έως 12 μήνες.
Επιλύεται με αυτό τον τρόπο μια ψυχοφθόρα διαδικασία για το παιδί και τους υποψήφιους γονείς και αυτό είναι σε τελική ανάλυση το χρέος της πολιτείας .
Γιατί στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που θέλουν να δώσουν αγάπη και παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν στα ιδρύματα.
Αυτή η μέχρι σήμερα χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία επιταχύνεται και η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με σαφείς συνεδριακές θέσεις στηρίζει και αγωνίζεται γι αυτά τα ζητήματα.
Αυτό βέβαια που κυριάρχησε στα ΜΜΕ και προκάλεσε αρκετή σύγχυση στη δημόσια συζήτηση, είτε λόγω άγνοιας αλλά πολύ περισσότερο λόγω σκοπιμοτήτων ήταν το άρθρο 8 περί αναδοχής και υιοθεσίας.
Τι είναι όμως η αναδοχή που εσκεμμένα και δόλια την ταυτίζουν με την υιοθεσία;
Η αναδοχή είναι μια μορφή παιδικής προστασίας αναγνωρισμένη από το κράτος με Ν.2082/1992.
Η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία. Το παιδί δεν ανήκει νομικά στους ανάδοχους γονείς, χωρίς να αποκλείεται η υιοθεσία του από αυτούς ως εξέλιξη της σχέσης τους ή η μετέπειτα ανάληψη της επιμέλειας του παιδιού από αυτούς. Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς, οι οποίοι, επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της αναδοχής, θα πρέπει να έχουν επαφή μαζί του. Αναδοχή είναι :να δίνεις αγκαλιά ,αγάπη,ασφάλεια και τη σταθερότητα της οικογένειας σε ένα παιδί που το έχει στερηθεί.
Αυτή είναι η πραγματικότητα αυτού του νομοσχεδίου, να διευκολύνονται οι συνανθρώποι μας που θέλουν να δώσουν αγάπη στα παιδιά που τη στερούνται και που μέχρι σήμερα παρέμεναν ξεχασμένα και μόνα.
Αυτό από ότι φάνηκε δεν αρέσει σε αυτούς που αναπαράγουν στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα και αντί για αγάπη νοιώθουν μίσος για τον συνάνθρωπο, τον ξένο, τον αλλόθρησκο, γι’ αυτόν που είναι διαφορετικός .
Βήματα σοβαρά γίνονται, σίγουρα χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα για την πλήρη ισότητα των ανθρώπων,για πλήρη δικαιώματα της τρίτης ηλικίας,των αναπήρων,των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας,για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει πληγεί βάναυσα από την πολυετή κοινωνική και οικονομική κρίση οι αρχές και οι αξίες της ισότητας ,της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης αποτελούν το θεμέλιο για να αντιμετωπίσουμε όλους εκείνους που επενδύουν στο σκοταδισμό,την ακροδεξία και την συντήρηση.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.