Επί 25 συναπτά έτη η ελληνική διπλωματία ασχολείται με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αφού το γειτονικό κρατίδιο, μετά τη διάλυση της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας, θέλει να σφετεριστεί την ελληνική ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Επί 46 χρόνια (1944-1990) στα πλαίσια της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας, η δημιουργηθείσα από τον Κροάτη ηγέτη της Στρατάρχη Τίτο προπαγάνδα, η οποία ξεκίνησε με τη μετονομασία της επαρχίας Βαρδαρίου σε Ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας, είχε μείνει αναπάντητη από την ελληνική διπλωματία. Αποτέλεσμα ήταν να καλλιεργείται, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, η άποψη ότι υπήρχε «Μακεδονικός» λαός με δική του γλώσσα και ταυτότητα, που διαμελίστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα ανάμεσα σε τρία κράτη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία). Ο λαός αυτός διεκδικούσε τότε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την απελευθέρωση των αδελφών της «Μακεδονίας του Αιγαίου» και της «Μακεδονίας του Πιρίν».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης δεσμού μεταξύ Σκοπίων και μακεδονικής ιστορίας αποτελούν οι δηλώσεις του τέως προέδρου των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος το 1991, μετά την ανεξαρτητοποίηση, προωθούσε το όνομα Σλαβομακεδονία. Επιπρόσθετα το 1992 στα Τίρανα είχε δηλώσει ότι εμείς είμαστε Σλάβοι και δεν έχουμε καμία σύνδεση με το Μέγα Αλέξανδρο. Είναι φανερό ότι η όλη μεθόδευση εξυπηρετούσε καθαρά γεωπολιτικούς σκοπούς της εποχής του Τίτο και εθνικιστικά παραληρήματα στην μεταγενέστερη περίοδο.
Γενιές Σκοπιανών μεγάλωσαν με την προαναφερθείσα προπαγάνδα, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν ότι όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Δίον, στην Πέλλα, στη Βεργίνα είναι ελληνικά, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του ως Αρχιστράτηγος των Ελλήνων, ότι ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες, που έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, γίνονταν μέλη της Αμφικτυονίας των Δελφών και η διάλεκτος τους συγγένευε με τη δωρική και την αιολική.
Παρ’ ότι η χώρα μας αποτελεί τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο των Σκοπίων, μετά την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, αυτό δεν μας επέτρεψε να επιβάλλουμε λύση. Σχεδόν 400 ενεργές ελληνικές επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες εκεί που απασχολούν 20.000 εργαζόμενους. Τα ΕΛ.ΠΕ. κατέχουν το 75% στην αγορά καυσίμων και ελέγχουν το πλειοψηφικό πακέτο του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ, ενώ ο αγωγός που συνδέει το διυλιστήριο με τις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ στη Θεσσαλονίκη υφίσταται από το 2002. Επιπρόσθετα υπάρχει πρόβλεψη διασύνδεσης με το φυσικό αέριο έως το 2020.
Στην περίπτωση που το κρατικό αυτό μόρφωμα δεν μπορέσει να να ενταχθεί στους ευρώ-ατλαντικούς θεσμούς (Ε.Ε-ΝΑΤΟ) κινδυνεύει να πέσει σε περιπέτειες. Η Αλβανία, εκμεταλλευόμενη το 25% του πληθυσμού που είναι αλβανικής καταγωγής και συμμετέχουν στη διακυβέρνηση, θα θελήσει να πραγματοποιήσει το όνειρο της «Μεγάλης Αλβανίας», που στο στόχαστρο της είναι και τα δυτικά εδάφη των Σκοπίων.
Σήμερα στη διεθνή πολιτική σκακιέρα το ζήτημα των Σκοπίων είναι στην επικαιρότητα. Οι Η.Π.Α. πιέζουν αφόρητα την Ελλάδα να επιτευχθεί λύση, προκειμένου να αποφευχθεί ενεργότερη ανάμειξη της Ρωσίας, μέσω Σερβίας, στην περιοχή, να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια μέσω των αγωγών και να ατονήσουν οι ορέξεις χωρών που τρέφουν μεγαλοϊδεατισμούς.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν χρειάζεται να βιαστεί. Ένα πρόβλημα, το οποίο παρουσιάζει σύνθετες παραμέτρους και δεν λύθηκε επί 25 χρόνια, σαφώς και δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε ένα χρόνο. Η προσήλωση στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, υπό τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων/νο Καραμανλή, πρέπει να αποτελέσει το μπούσουλα στις διαπραγματεύσεις. Το διακύβευμα δεν είναι μόνο το όνομα αλλά και μια σειρά, εξίσου σημαντικά, αλυτρωτκής φύσεως θέματα. Φυσικά και η Ελλάδα δεν φοβάται το κρατίδιο, το ζητούμενο είναι να μην επιτρέψει, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, να μετατραπούν τα Σκόπια σε δούρειο ίππο χωρών που επιβουλεύονται την πατρίδα μας.
Επειδή τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων αυτού του πλανήτη δεν χαρακτηρίζονται από ηθική, ο μόνος αδιάψευστος μάρτυρας της ιστορίας μας, μέσα στο πέρασμα των αιώνων, είναι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να κλείσω το άρθρο με τη φράση του αείμνηστου καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, όταν στις 08-11-1977 στις αρχαίες Αιγές της Βεργίνας ανακάλυψε τον τάφο του Φιλίππου:
«Νομίζω πως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου τέτοια αναστάτωση κρατώντας στα χέρια μου τη λάρνακα με τα οστά του Φιλίππου.»
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.