Δυστυχώς, όπως όλα στη χώρα μας, τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τα αντίστοιχα έργα, μας τα ξανά ρυθμίζουν οι πλημμύρες.
Ειδικότερα όπου οι χείμαρροι – ρέματα διέρχονται ή καταλήγουν σε αστικοποιημένες περιοχές για προφανείς λόγους οι κοίτες τους έχουν στενέψει λίγο ή πολύ.
Η περίπτωση της πλημμύρας του Νοεμβρίου 2014 της Λαγκάδας, όπου οι βάρκες του γραφικού μυχού λίγο έλλειψε να ταξιδέψουν για Οινούσσες εξαιτίας της μεγάλης πλημμυρικής παροχής του κυρίου χειμάρρου Κρικελή, ευαισθητοποίησε τη στήλη λόγω και των επιστημονικών της γνώσεων και σε συνεννόηση με τον κ. δήμαρχο και τον κ. Στέφανο Τσίγκο (πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος), αποφάσισε να επισκεφθεί την περιοχή και να συντάξει μία πρώτη τεχνική έκθεση καταγραφής και υποδείξεων, για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού προβλήματος.
Η πρόταση υποβλήθηκε στο τοπικό συμβούλιο πριν τρία χρόνια, έγινε αποδεκτή και προωθήθηκε στο πενταετές τεχνικό πρόγραμμα του . Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ανασχετικού φράγματος 1.500 μέτρα δυτικότερα της γέφυρας του δρόμου παράκαμψη Λαγκάδας, στο σημείο συμβολής του κυρίου χειμάρρου Κρικελή και του ρέματος από την Κυδιάντα, προκειμένου: να δοθεί η δυνατότητα στο τμήμα του χειμάρρου που καταλήγει στη θάλασσα να παραλάβει τα υπερχειλίζοντα νερά που θα είναι λιγότερα από τα αρχικά.
Η στήλη δεν γνωρίζει αν χρηματοδοτήθηκε η ολοκληρωμένη μελέτη που απαιτείται για να γίνει η κατασκευή του αντιπλημμυρικού φράγματος. Γνωρίζει όμως την πρόσφατη δήλωση της κ. περιφερειάρχη να χρηματοδοτήσει – ίσως και κατά προτεραιότητα- μελέτες και έργα όπως αυτό.
Μήπως η Δημοτική Αρχή και η Τεχνική Υπηρεσία πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.