Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε από την ηλεκτρονική έκδοση του Πολίτη της 31ης Ιανουαρίου την είδηση της μίσθωσης ακινήτου από τον Δήμο Χίου για στέγαση διαφόρων υπηρεσιών. Είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση των δημοτικών ιδιοκτησιών που παραμένουν ανεκμετάλλευτες και καταρρέουν.
Το νεοκλασσικό κτίριο στο νούμερο 54 της Απλωταριάς οικοδομήθηκε μάλλον στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ού αιώνα και δωρίθηκε στο Σχολικό Ταμείο Χίου. Μετά από ιδιοκτησιακές περιπλανήσεις κατέληξε στον Δήμο Χίου. Έμεινε γνωστό σαν «το σπίτι του γιατρού» διότι ενοικιάστηκε και κατοικήθηκε για χρόνια από τον ιατρό Κ. Παννάδη. Εδώ νυμφεύθηκε η κόρη του, Άννα, τον Υποστράτηγο Υ/Γ Μ. Ι. Γκιάλα, το 1939. Κατοικήθηκε έως το 1993. Υπάρχει μελέτη για την αναστήλωση του κτίσματος και την συντήρηση των οροφογραφιών που καλύφθηκαν τα μεταγενέστερα χρόνια (εικόνες 1, το 2003 & 2, σήμερα).
Η παραδοσιακή οικία στο νούμερο 1 της οδού Αγίων Αναργύρων οικοδομήθηκε το 1892 και δωρίθηκε από τον Κ. Αμπελιώτη στον Δήμο Χίου. Έκτοτε η εκάστοτε δημοτική αρχή προσπαθεί να το κατεδαφίσει (εικόνα 3, σήμερα και 4, υποθετική αναπαράσταση).
Το πιο πρόσφατο απόκτημα του Δήμου Χίου, κατόπιν αγοράς 400.640 €, είναι η εκλεκτιστική οικία στο νούμερο 48 της οδού Μιχαήλ Λιβανού. Οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και κατοικήθηκε από την οικογένεια Δαμαλά. Εδώ, φιλοξενήθηκε, το 1916, ο Νικόλαος Πλαστήρας (εικόνες 5, το 2003 και 6, σήμερα).
Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα και κλειστά δημοτικά κτίρια συγκαταλέγεται ένα σπίτι στον Καταρράκτη στα σκαλοπάτια του οποίου ο Δήμος Χίου τοποθέτησε πίνακα ανακοινώσεων. Όσον αφορά το κτίριο που δώρισε ο Μ. Περιβολάρης και η Π. Ξανθουδάκη για να λειτουργήσει δημοτικό καφενείο στα Καρδάμυλα, και το οποίο χρησιμοποιείται από τον Δήμο και τα τοπικά σωματεία σαν χώρος εκδηλώσεων, η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να το ενοικιάσει έναντι ευτελούς ποσού.
Η οικία Ξενάκη, στο νούμερο 21 της οδού Ταξιαρχίας Ρίμινι, κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο «για το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει και σαν δείγμα της εξέλιξης της χιώτικης αρχιτεκτονικής πάνω στα ερείπια μετά τον σεισμό του 1881». Το ισόγειο του παρόχθιου πύργου οικοδομήθηκε τον 17ο αιώνα και ο όροφος μετά τον σεισμό. Απαλλοτριώθηκε για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου της πόλης με πρόθεση, όπως φαίνεται από δηλώσεις δημοτικών συμβούλων στον τοπικό Τύπο, την κατεδάφιση της. Κάποια στιγμή πυρπολήθηκε, ίσως γιατί οι εμπρηστές θεώρησαν πως εμπόδιο στην κατεδάφιση αποτελούσε η οροφογραφία Κωνσταντινουπολίτη τεχνίτη στον όροφο (εικόνες 7, την εποχή της απαλλοτρίωσης και 8, σήμερα). Έκτοτε καταρρέει. Διότι η τοπική αυτοδιοίκηση αυτής της χώρας, της οποίας το πλέον προβεβλημένο προϊόν είναι ο πολιτισμός, θεωρεί εχθρό της το Υπουργείο Πολιτισμού. Μήπως όλα αυτά τα ακίνητα ρημάζουν γιατί ο Δήμος Χίου θέλει να τιμωρήσει για κάτι τους δημότες του;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.