Το Μεταναστευτικό γεννά, σε πολλές περιπτώσεις, ερωτήσεις, αλλά και με την ίδια ευκολία, άγνοια, που δυστυχώς στη συνέχεια κρατά τους πολίτες μακριά από την αλήθεια. Δημοτικές παρατάξεις στη Χίο έχουν γίνει αναμεταδότες ανακριβειών για το ζήτημα. Με αφορμή ερωτημάτων που τέθηκαν μέσω δημόσιας Τοποθέτησης, πρωτίστως ως Χιώτης, ένιωσα την υποχρέωση να ενημερώσω τους πολίτες της Χίου που πιθανόν να έχουν τις ίδιες απορίες.
Εισαγωγικά θα ήθελα να κάνω δυο σχόλια:
Πρώτον το θέμα του μεταναστευτικού στη Χίο έχει παρεκτραπεί από τα γεγονότα και λαμβάνει ένα έντονα προσωπικό χαρακτήρα, απέναντι σε εμένα και το Δήμαρχο. Ανεκτό αυτό στην πολιτική, αλλά θέλει προσοχή το πώς το διαχειριζόμαστε προς όφελος του τόπου. Η Χίος δεν είναι ξένη σε αντιπαραθέσεις, απλώς να μας προβληματίσει πως τέτοιες αντιπαραθέσεις στο παρελθόν οδήγησαν σε στασιμότητα στη Χίο, σε ακύρωση μεγάλων έργων και γενικότερα σε μια εσωστρεφή μιζέρια.
Δεύτερον, οι απαιτήσεις της τοπικής αντιπολίτευσης είναι «κινούμενος στόχος», καθώς οι μεγάλες επιτυχίες της Κυβέρνησης μεταβάλλουν τις θέσεις των αντιπολιτεύσεων συνεχώς σε σχέση με τα λεγόμενά τους τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά οι επιτυχίες της Κυβέρνησης έχουν έμπρακτο αποτύπωμα για τη Χίο. Το 2021 είχαμε τις χαμηλότερες αφίξεις της δεκαετίας και σήμερα στη ΒΙΑΛ – τα διαμερίσματα όλα έκλεισαν όπως δεσμεύτηκα – έχουμε της λιγότερους διαμένοντες από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης.
Επί των ερωτημάτων:
- Ναι, θέλω να εξετάζεται το άσυλο στα νησιά, όπως γίνεται ήδη τόσα χρόνια. Δε θα αναφερθώ στις θέσεις εργασίας που αυτό δημιουργεί ούτε στη δικηγορική ύλη για τους δικηγόρους της Χίου, διότι αυτό είναι το έλασσον. Το κρίσιμο είναι, και αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα, το σύστημα Ασύλου να λειτουργεί αποτρεπτικά για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, και ο ταχύς διαχωρισμός προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες μειώνει τις ροές. Να είμαι δίκαιος, το ερώτημα είχε αξία επί ΣΥΡΙΖΑ, διότι πριν τις αλλαγές της περιόδου 2019-21 στη νομοθεσία και πριν την ψηφιοποίηση του ασύλου το 2022, οι διαδικασίες ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρες. Πλέον δεν είναι και δεν οδηγούν σε συμφόρηση στο νησί.
- Ως προς το γεωγραφικό περιορισμό, θυμίζω ότι επιβλήθηκε στη χώρα μας, με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το 2016, καθώς η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε υπέρμετρες ροές. Ο γεωγραφικός περιορισμός, ειδικά επειδή είχαμε μεγάλες ροές και αργές διαδικασίες οδήγησε σε συμφόρηση. Εμείς, ως Κυβέρνηση, στην πράξη δεν τον εφαρμόσαμε σε χιλιάδες περιπτώσεις την περίοδο 2019-21 και έτσι σήμερα έχουμε λίγους διαμένοντες στη ΒΙΑΛ. Βέβαια θα πρέπει να ειπωθεί ότι από τις 180 χιλιάδες αφίξεις στη Χίο την περίοδο 2015-21, οι 150 χιλιάδες ήταν πριν την Κοινή Δήλωση, άρα στην πράξη η Δήλωση έφερε περιορισμό των ροών προς το νησί μας. Ο γεωγραφικός περιορισμός ως έννοια θα πρέπει να μεταβληθεί, ώστε να μην ξαναλειτουργήσει ξανά ως παράγοντας συμφόρησης στα νησιά. Θέση που στηρίζει τώρα η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο, όπου θέλουμε μεγαλύτερη ευελιξία διαχείρισης των αιτούντων άσυλο.
- Αν θέλω να υπάρχουν ΠΡΟΚΕΚΑ στο νησί; Ξεκάθαρα ναι. Το περίεργο είναι το αντίθετο. Δημοτικές παρατάξεις που κόπτονται για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης συμπορεύονται με τα κόμματα της Αριστεράς για ανοικτές δομές. Βέβαια ξεχνάνε ότι ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο είχαμε προ 2015 (Μερσινίδι) και ο ΣΥΡΙΖΑ επί Τόσκα, με τις ευλογίες Α. Μιχαηλίδη ξεκινούσε για ΠΡΟΚΕΚΑ στους Ολύμπους αλλά μετά, με την κοινή δήλωση Μιχαηλίδη Α. – Μηταράκη Ν. – Βουρνού Μ – Κάρμαντζη Στ. αυτό το ΠΡΟΚΕΚΑ, μαζί με όλες τις άλλες εγκαταστάσεις, δηλαδή μια «υπερδομή» θα γινόταν στο «18». Σημερινά προεξέχοντα μέλη της «Συντονιστικής» ανταπαντούσαν καλύτερα να γίνει το ΠΡΟΚΕΚΑ στη ΒΙΑΛ. Το ΠΡΟΚΕΚΑ δεν ενοχλεί την τοπική κοινωνία, θα έχει συγκεκριμένες θέσεις με 560 κρεβάτια, με καμία δυνατότητα επέκτασης. Θα συμβάλει καταλυτικά στην μείωση των αφίξεων, δηλαδή δεν θα εγκλωβίζει αλλά θα αποτρέπει.
- Αναφορικά με τον αν η μόνιμη υπερδομή με τους πολλαπλούς ρόλους που προβλέπονται «θα εγκλωβίζει απροσδιόριστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στη Χίο» η απάντηση είναι απλή. Ούτε υπερδομή είναι, με 8,4 στρέμματα δόμησης για φιλοξενία, ούτε θα έχει απροσδιόριστο αριθμό θέσεων αλλά συγκεκριμένα 1.240 θέσεις φιλοξενίας και το ΠΡΟΚΕΚΑ. Δηλαδή θα είναι πολύ καλύτερα από την κατάσταση που είχαμε με τη ΒΙΑΛ, τα διαμερίσματα και την δομή καραντίνας.
- Το μέγιστο fake news είναι η ερώτηση που υπονοεί ότι «η υπερδομή να μην θεωρείται ευρωπαϊκό έδαφος». Το αντίθετο, η λειτουργία της δομής υποδηλώνει κρατική παρουσία και άσκηση εξουσίας. Αυτό που έχει εσκεμμένα παρεξηγηθεί ήταν μια πρόβλεψη στην αρχική πρόταση της Επιτροπής να μην θεωρούνται οι μετανάστες ως εισελθόντες στη χώρα, κατά πλάσμα δικαίου. Αυτό τελικά απορρίφθηκε στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί θεωρήθηκε ότι περιόριζε τα δικαιώματα των μεταναστών. Είναι ξεκάθαρη θέση της χώρας μας, και την επανέλαβα προχθές στο Παρίσι, ότι για εμάς προτεραιότητα είναι η μόνιμη προστασία των νησιών μας και η άρνηση μας να ξαναγίνουν καταστάσεις σαν τη Μόρια, το Βαθύ και τη ΒΙΑΛ.
- Τέλος, η Χίος έχει ισότιμη αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ως ακριτική περιοχή, δε συμμετέχει σε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδος και της Ευρώπης. Στη χώρα μας σήμερα έχουμε 64 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας, εκ των οποίων 1.200 είναι στη Χίο και πάνω από τις μισές είναι άδειες. Η Κυβέρνηση ΝΔ πέτυχε την προστασία των νησιών, τη μεγάλη μείωση των ροών, την αποσυμφόρηση των νησιών και την προστασία των κατοίκων από την πανδημία αναφορικά με το μεταναστευτικό. Κατέβαλε αποζημιώσεις στους Δήμους, στήριξε έργα πνοής.
Προσωπικά, αυτή την τετραετία, θέλω να συνδέσω την δράση μου με τρία θέματα:
(α) την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων της γενιάς μας, δηλαδή το αεροδρόμιο, την πύλη εισόδου στο Λιμάνι, το Δικαστικό Μέγαρο, το φράγμα Κόρης Γεφύρι,
(β) τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που αν δεν είχαμε παρέμβει θα είχε καταργηθεί με το παλιό νόμο ΣΥΡΙΖΑ την 1/1/22 και
(γ) την απεμπλοκή της Χίου από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης.
Ήρθα στο νησί μου για να υπηρετήσω, να φέρω αποτέλεσμα και βάσει αυτού θα κριθώ.
Ειδήσεις σήμερα
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.
Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.