Ο πρώτος Χειμερινός μήνας, ο Δεκέμβρης, έχει χαρακτηρισθεί ως “μήνας των ευχών”. 'Ηδη, ό,που βρεθείς και ό,που σταθείς, δεν ακούς παρά μόνο ευχές για “Καλά Χριστούγεννα” και “Καλές Γιορτές”. Ευχές τυπικές θα πείτε που δίνονται αυθόρμητα από συνήθεια. Όμως, έστω και έτσι, τις ευχές τις έχουμε ανάγκη όλοι, ειδικά σε περιόδους πολλαπλά δύσκολες, όπως αυτή που διανύουμε με τις απανωτές κρίσεις που έχουν φέρει “τα πάνω κάτω”.
Από κάποιους δύστροπους και παράξενους, τέτοιες ευχές, εκλαμβάνονται ως “ειρωνική παραφωνία” μέσα στην καταχνιά που, όντως, πλακώνει κάθε ψυχή. Όμως, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μη “σαλτάρουμε” όλοι, κάθε εορταστική περίοδος και οι ευχές που τη συνοδεύουν, αποτελούν ευκαιρία πρόσκαιρης έστω απόδρασης από την καταθλιπτική καθημερινότητα που βασανίζει τον άνθρωπο με τρόπο ψυχοφθόρο.
Βέβαια, οι γιορτές, δεν εκλαμβάνονται ούτε και προσλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο από κάθε άτομο. Οι βαθύτατα θρησκευόμενοι, π.χ. οι Χριστιανοί, τις επικείμενες εορτές του Δωδεκαημέρου (και όλες τις άλλες) τις θεωρούν, δικαίως, ως “εορτές αγαλλίασης” της ψυχής, παρακολουθώντας εντός των Ιερών Ναών τις θείες Λειτουργίες ή έστω από τηλεοράσεως αν είναι ασθενείς και ανήμποροι.
΄Αλλοι τις θεωρούν μεν “γιορτές αγαλλίασης”, τις ταυτίζουν όμως αποκλειστικά με ψώνια και ανταλλαγή δώρων, με γλέντια και φαγοπότια, με εκδρομές, ενίοτε δε με κάποια (φανερή ή κρυφή) αγαθοεργία προς ενδεείς και απόκληρους ή σε Κοινωφελή Ιδρύματα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, βέβαιο είναι ότι, οι γιορτές, ειδικά οι επικείμενες, “σπάνε” τη ρουτίνα της, συνήθως, κουραστικής έως βαρετής καθημερινότητας, προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους, τη δυνατότητα μερικής χαλάρωσης μέσω της αλλαγής οπτικών, ακουστικών, γευστικών και οσφρητικών παραστάσεων. Αυτήν ακριβώς την αλλαγή παραστάσεων επιδιώκει κάθε άτομο, κάθε οικογένεια, κάθε οργανωμένο σύνολο, με διάφορους τρόπους, ένας των οποίων είναι και ο εορταστικός διάκοσμος (άλλοτε επιτυχής άλλοτε όχι) που τοποθετείται εντός και εκτός οικιών, καταστημάτων αλλά και σε δημόσιους, κοινόχρηστους χώρους, κάτι που, παρατηρούμε ευχάριστα να συμβαίνει ξανά το τελευταίο διάστημα και στο νησί μας.
Βέβαια, επειδή οι στολισμοί, τα ψώνια, τα δώρα, οι ευχές και οι διάφορες εκδηλώσεις, ακόμη και οι εκκλησιασμοί, από μόνοι τους δεν οδηγούν ούτε διασφαλίζουν πάντα απρόσκοπτη, ομαλή και, κυρίως, πρακτική βίωση της “εορταστικής αγαλλίασης”, θα είναι φρόνιμο και χρήσιμο να πράξουμε όλοι και όλες τα δέοντα και αυτονόητα μήπως και τη “σκαπουλάρουμε” τουλάχιστο από τον κορωνοϊό.
Ας μην προκαλούμε λοιπόν την τύχη μας αποφεύγοντας ή καθυστερώντας τους αναγκαίους εμβολιασμούς τόσο κατά του κορωνοϊού όσο και κατά της κοινής γρίπης. Ας μάθουμε επιτέλους και μεις να ζούμε (για όσο χρειασθεί) με τις μάσκες, όχι ως “διακοσμητικές” του σαγονιού μας αλλά ως προστατευτικά καλύμματα μύτης και στόματος. Λαοί Ασιατικών Χωρών (Ιαπωνίας, Ν. Κορέας, Κίνας), κατά πάγια συνήθεια, και σε μεγάλο ποσοστό, φορούν μάσκα σχεδόν όλον τον χρόνον και παντού, προκειμένου να μειώσουν την πιθανότητα εξάπλωσης αερομεταφερόμενων ασθενειών αλλά και προς αποτροπή εισπνοής αερομεταφερόμενων σωματιδίων που προκαλούνται από την, αόρατη, ατμοσφαιρική ρύπανση (καυσαέρια οχημάτων, καυστήρων, καμινάδων).
Από την παιδική ηλικία, οι κάτοικοι των εν λόγω Χωρών, έχουν μάθει ότι, η εισπνοή μολυσμένου ή και κρύου αέρα, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τη βρογχίτιδα ή τη στηθαγχική κρίση. Ευκαιρία λοιπόν να το μάθουμε και μεις. Όπως πρέπει να μάθουμε να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης έναντι όλων των ιώσεων και βεβαίως να κάνουμε (τούτη τη δύσκολη περίοδο) συχνό αυτοέλεγχο με τα, σχετικά, φθηνά σελφ τεστ που, μαζικά αγοραζόμενα, κοστίζουν από 1,80 έως 3 ευρώ.
Όλα όσα προαναφέρθηκαν δεν αποτελούν βέβαια πανάκεια ούτε και αποτρέπουν κάθε κίνδυνο που μας απειλεί (ασθένεια, ατύχημα κ.λ.π.) Αυτό ακριβώς υποδηλώνει η παροιμία που λέει “όποιου του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει”. Οι αρχαίοι τόνιζαν το ίδιο με τη φράση “το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον”. Όμως, στο βαθμό που το μπορούμε, ας μη προκαλούμε την τύχη μας. Ας διανύσουμε με άκρα προσοχή τις μέρες που ακολουθούν, ας στηρίξουμε, όσο γίνεται, τη Χιακή Αγορά και ας βοηθήσει κάθε δυνάμενος ενδεείς συμπολίτες.
Και μιάς και διανύουμε “το μήνα των ευχών”, ας ευχηθούμε και στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ όπως εκλέξει μιά άξια και δυναμική νέα ηγεσία, μήπως και ξαναβρεί ρόλο και τον παλιό εαυτό του.
Είναι κάτι που, αν συμβεί, ίσως αποδειχθεί καλό για το Πολιτικό μας Σύστημα και χρήσιμο για την πολύπαθη Πατρίδα μας.
“Καλό μήνα” λοιπόν και “Καλές Γιορτές” με “μάτια δεκατέσσερα”....
Υ.Γ. Ήταν γραμμένο το κείμενο τούτο όταν ανακοινώθηκε η Κυβερνητική απόφαση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για τους άνω των 60 ετών. Σκληρό μεν αλλά άκρως αναγκαίο το μέτρο, καθώς και το επαπειλούμενο πρόστιμο για τους “ανυπάκουους” που επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά υποσκάπτοντας έτσι την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ αλλά και της Εθνικής Οικονομίας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.