23.8.2022 14:16

Λειψυδρία και κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναδεικνύουν αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και σιγά σιγά απλώνεται παντού.

  • Η Ευρώπη «διψάει» και λαμβάνει δραστικά μέτρα κατά της λειψυδρίας.
  • Ολλανδία: Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση λειψυδρίας λόγω ξηρασίας.
  • Η Πορτογαλία αντιμέτωπη με την ξηρασία, περιορίζει τη χρήση νερού για πότισμα και καθαρισμούς δρόμων.
  • Ιταλία: Σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας - Πιθανή η διακοπή υδροδότησης, μειώνουν την ποσότητα νερού στα σπίτια - Κλείνουν βρύσες και σιντριβάνια, το Μιλάνο κλείνει τα συντριβάνια του.

Η λειψυδρία και οι ανελέητοι καύσωνες «στεγνώνουν» ποτάμια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Πολλά συρρικνώνονται σε μήκος και πλάτος.

Ορισμένα μάλιστα, έχουν ξεραθεί τόσο πολύ, που μπορεί κάποιος να τα διασχίσει με τα πόδια.

Η ανθρωπογενής κλιματική κρίση τροφοδοτεί ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, τα οποία δεν επηρεάζουν μόνο τα ποτάμια, αλλά και τους ανθρώπους που βασίζονται σε αυτά για τη διαβίωσή τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη εξαρτώνται με κάποιο τρόπο από τα ποτάμια, είτε για πόσιμο νερό, είτε για την άρδευση τροφίμων, είτε για ενέργεια, είτε για τη μεταφορά αγαθών.

Η κλιματική αλλαγή, οι απαρχαιωμένες υποδομές και τα απόβλητα καθιστούν το πόσιμο νερό ένα ολοένα και πιο πολύτιμο αγαθό.

Η Ιταλική  Ένωση Αγροτών Coldiretti υπογραμμίζει ότι μέχρι τώρα η οικονομική ζημιά ξεπερνά τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για πάνω από το 10% των ετήσιων εσόδων του τομέα.

Σε ό,τι αφορά το καλαμπόκι, η φετινή παραγωγή, λένε οι προβλέψεις, θα είναι μειωμένη κατά ποσοστό 45% σε όλη τη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για το γάλα, με μείωση του 20%, ενώ το διαθέσιμο ρύζι φέτος θα είναι 30% λιγότερο από πέρυσι.

Επιπτώσεις σε τουρισμό και γεωργία.

Οι αλλαγές έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, δήλωσε ότι «θεωρεί πιθανή την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την χώρα, όπως και την υιοθέτηση περιορισμών στην ύδρευση λόγω της λειψυδρίας».

«Τους τελευταίους δώδεκα μήνες οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά σχεδόν 50% και οι χιονοπτώσεις κατά 70%», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «σε πολλές περιοχές η κατάσταση αυτή έχει ουσιαστικές συνέπειες σε ό,τι αφορά την γεωργική παραγωγή, τα υδάτινα αποθέματα, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Δήμαρχος του Μιλάνου αποφάσισε τον περιορισμό της χρήσης του νερού στην ιταλική συμπρωτεύουσα και βάση της σχετικής απόφασης σταμάτησαν η παροχή νερού στα σιντριβάνια, το πότισμα πάρκων, αλλά και η χρήση του νερού από τους πολίτες για «ιδιωτικό» πλύσιμο των ΙΧ αυτοκινήτων.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα απαγορεύεται να χρησιμοποιείται το πόσιμο νερό για το πότισμα λαχανόκηπων, λουλουδιών και αθλητικών τερέν. Δεν επιτρέπεται επίσης η χρήση του στις πισίνες ή για το πλύσιμο αυτοκινήτων.

Ο δήμος υπογράμμισε ότι όποιος παραβιάζει αυτούς τους περιορισμούς μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο που φτάνει έως και τα 500 ευρώ.

ΕΛΛΑΔΑ

Στέγνωσαν” τα ποτάμια στα ιστορικά γεφύρια στο Ζαγόρι

Τους καλοκαιρινούς μήνες στο Ζαγόρι όλα τα παραποτάμια και τα ρέματα στερεύουν.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν πολλές περιοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ανησυχητική εικόνα παρουσιάζει η ελληνική ύπαιθρος όπου δεκάδες μικρά ποτάμια έχουν στερέψει λόγω της ανοβρίας, της ανεξέλεγκτης άντλησης των υδάτων για τις ανάγκες άρδευσης και της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν υπάρχει νερό που περνά από κάτω τους, ειδικά στα γεφύρια που είναι σε παραποτάμους» αναφέρεται.

Όπως επισημαίνει το Τμήμα Μετεωρολογίας του Τμήματος των Ιωαννίνων τους θερινούς μήνες του 2022 έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Το νερό που πέφτει από τις καλοκαιρινές μπόρες δεν απορροφάται από το έδαφος.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που κάνει έντονη την εμφάνισή της σε όλο τον κόσμο.

Για τον τόπο μας την Χίο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία νοοτροπίας ορθής χρήσης νερού σε όλους τους δημότες, η ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία των σημαντικών υποδομών (βλ φράγμα "Κόρης Γεφύρι") και ο επανασχεδιασμός μιας βιώσιμης πολιτικής υδατικών πόρων (ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση) με την απαραίτητη συνεργασία όλων των φορέων, Δήμου, Περιφέρειας, ΕΔΕΥΑ, Κεντρικής Κυβέρνησης.

 

Οφείλουμε να είμαστε θωρακισμένοι στο πρόβλημα που γίνεται παγκόσμιο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

Tags: ΔΕΥΑΝΧ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ