Κάθε τόπος έχει την ιστορία του και τα χαρακτηριστικά του σύμβολα. Ένα από τα σύμβολα των Νενήτων, καθώς και καμάρι του, είναι η Εκκλησία της Παναγίας της Αγριδιώτισας.Γενιές και γενιές βαφτίστηκαν, παντρεύτηκαν, λειτουργήθηκαν, προσευχήθηκαν στην Εκκλησία και φιλοξενήθηκαν στα κελιά της ή οντάδες, όπως τους λένε. Όλοι οι Νενητούσοι, και όχι μόνο, έχουν βιώματα και θυμούνται ευχάριστα πράγματα από τα Γρίδια με το στολίδι τους, την Παναγία την Αγριδιώτισα. Οι ναυτικοί πάντοτε πριν φύγουν για μπάρκο και όταν ξεμπαρκάρουν ανάβουν ένα κεράκι στην Παναγιά καθώς και όλα τα παιδιά των σχολείων πριν από τις εξετάσεις τους.
Η Εκκλησία και οι οντάδες της, τα κτίσματα της δηλαδή, δημιουργήθηκαν και κατασκευάστηκαν από τις δωρεές και την προσωπική εργασία, κυρίως πολλών Νενητούσων, στο πέρασμα του χρόνου. Στην αρχή ήταν μικρά κτίσματα και με τη πάροδο του χρόνου ανακαινίστηκαν και επισκευάστηκαν έχοντας τη σημερινή τους μορφή.
Για το κτίσιμο της Εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν πέτρες (καντούνια) από την παλαιά Εκκλησία την Γριδιών που τα μετέφεραν με βάρκες και τα χρησιμοποίησαν για την ανέγερση της νέας Εκκλησίας.Υπάρχουν πολλά στοιχεία και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν όλα αυτά.Πάντοτε με τα χρήματα που εισέπραττε η Εκκλησία από τον οβολό των πιστών και με τα χρήματα επίσης, που εισπράττονταν από τα ενοίκια των οντάδων γίνονταν όλα αυτά.Επί πολλές δεκαετίες ορίζονταν η Εκκλησιαστική Επιτροπή από την τέως κοινότητα Νενήτων ή το Δήμο Ιωνίας μεταγενέστερα.Διοικούσε και υπηρετούσε την Εκκλησία και τα κτίσματα της.Στο τέλος κάθε δημοτικής θητείας έκανε πλήρη απολογισμό και τον κατέθετε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η οικονομική συνεισφορά του Δήμου για τα κτίσματα των Γριδίων ήταν η κατασκευή από το πρόγραμμα ΕΑΠΤΑ το έτος 1995-1996 με το ποσό των 40.000.000 δραχμών, πέντε εκ θεμελίων καινούργιων οντάδων (διαμερισμάτων ) στην θέση των παλαιών.
Από το έτος 2013, με την προτροπή και τη συνεχή πίεση αιρετού εκπροσώπου του Δ.Σ του Δήμου Χίου, πείστηκε η τότε δημοτική αρχή και ξεκίνησε τη διαδικασία της διεκδίκησης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των Γριδίων που σήμερα είναι η Εκκλησία και οι 15 οντάδες (διαμερίσματα).Η νέα δημοτική αρχή συνέχισε αυτή την διαδικασία και με την 293/2015 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου τα ακίνητα αυτά αναγνωρίστηκαν ως περιουσία του Δήμου Χίου.Ναι και η Εκκλησία περιλαμβάνεται μέσα στην απόφαση αυτή!
Η περιουσία όλων των Νενητούσων, όλου του χωριού μαζί με την ιστορία που κουβαλούν, άλλαξε χέρια.Κανείς (πλην ελαχίστων), φορέας ή κάτοικος ή αιρετός των Νενήτων δεν διαμαρτύρεται επίσημα για όλα αυτά.
Ένα χωριό με ιστορία, με προοδευτικές αντιλήψεις στα δύσκολα χρόνια, με σινεμά το 1957, με μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος πριν τον πόλεμο, περίπου το 1937, δυστυχώς σιωπά και καταδέχεται να του παίρνουν την περιουσία του και να απαξιώνουν τους κόπους και τις προσφορές των προγόνων τους να κτίσουν την Εκκλησία με τα γύρω κτίσματα της.
Η οικονομική κρίση με τα συνεχόμενα μνημόνια μας έχει κάνει πλέον παθητικούς πολίτες χωρίς αντιστάσεις σε ό,τι και να συμβαίνει.Κρίμα, κρίμα, κρίμα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.