Επειδή κάποιοι νομίζουν ότι θα μεταφέρουν το διάλογο για τη Βιβλιοθήκη Κοραής από το πεδίο των επιχειρημάτων στο πεδίο των ύμνων και των προσβολών καλό είναι να συνοψίσουμε τα βασικά στοιχεία παρανοήσεων ή σκοπίμων “λαθών” σχετικά με τη βιβλιοθήκη και τα εφορευτικά συμβούλια.
Ο Πρόεδρος και το Εφορευτικό συμβούλιο ορίζεται κατά νόμον από το Υπουργείο Παιδείας (ή όπως κάθε φορά αποκαλείται) και ουδέποτε υπήρξε διαδικασία εκλογής αξιοκρατική ή μη, όπως λανθασμένα ή ψευδώς αναφέρεται από πολλούς. Η θητεία του Προέδρου έληξε και απλά ορίζεται κάποιος άλλος, με τον ίδιο νόμιμο τρόπο, ο οποίος καλό είναι να αλλάξει επί το δημοκρατικότερο στο μέλλον.
Ο Μανώλης Στάθης έχει υπηρετήσει στη Βιβλιοθήκη στο παρελθόν, γνωρίζει τον πλούτο και τα προβλήματα της και ο ίδιος - με την κυρία Ζαχαρού-Λυτράρη και χάρη στον Κωστή Μουσουρούλη- πέτυχε την πρόβλεψη ενός ποσού εκατομμυρίων για την ανάπτυξη της, ποσό που δεν αξιοποιήθηκε δυστυχώς. Άρα μπορεί να θεωρηθεί μια λογική επιλογή για τη θέση του προέδρου και ουδόλως αλεξιπτωτιστής ή κομισάριος.
Το Εφορευτικό Συμβούλιο δεν έχει ανακοινωθεί πλήρως, οπότε δε βλέπω γιατί άνθρωποι που ανέχονται το λειψό τωρινό συμβούλιο με την εκκωφαντική απουσία σημαντικών προσώπων - φίλων της Βιβλιοθήκης, διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την ακαταλληλότητα του μελλοντικού πριν ακόμα το δουν.
Το έργο του απερχόμενου προέδρου δεν μπορεί να κριθεί καν ικανοποιητικό στους βασικούς τομείς λειτουργίας της Βιβλιοθήκης παρότι έχουν ξοδευτεί μεγάλα για την εποχή ποσά για διαφόρους σκοπούς κατά τη θητεία του. Την ίδια περίοδο ματαιώθηκαν εξελίξεις και συνεργασίες ευεργετικές για το ίδρυμα, οι οποίες ελπίζω να μην χάθηκαν οριστικά και να διεκδικηθούν από το νέο συμβούλιο.
Η διαχείριση του εμψύχου δυναμικού και του υλικού και άυλου πλούτου της βιβλιοθήκης υπήρξε καταστροφική, όπως μπορεί να δει ο μέσος επισκέπτης και τα πράγματα θαναι χειρότερα μετά την συνταξιοδότηση παλιών και καλών υπαλλήλων. Μόνο τη συνεχή έκθεση της Γεωγραφίας του Ναπολέοντα στο -καταστροφικό- ηλιακό φως και την παραμέληση διατήρησης σημαντικών εντύπων παρά τις εκκλήσεις των υπαλλήλων να σκεφτεί κανείς, είναι αρκετό για να επιλέξει αλλαγή ηγεσίας.
Τέλος, σεμινάρια, εκδρομές ή περιηγήσεις, συναυλίες κλπ διοργανώνουν χρόνια και άλλοι φορείς και δεν είδα κανέναν από τους υπευθύνους τους ή κάποιον από τους επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς που έχουν εμπειρία στον τομέα να καλούνται καν να βοηθήσουν την Βιβλιοθήκη σε αυτούς τους τομείς.
Η ίδια η χρήση του όρου “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” δε σχετίζεται με την λειτουργία ή την προβολή της Βιβλιοθήκης αλλά με τις φιλοδοξίες του κατά φαντασία “πανεπιστημιακού” Χρίστου Μπελλέ. Προφανώς δεν είμαστε το Freie Universitaet του Βερολίνου και σαφώς τα Πανεπιστήμια δεν εξαντλούν τη λειτουργία τους σε κύκλους διαλέξεων πληρωμένων από το κοινό. Συναφή με τις εκδηλώσεις αυτές ζητήματα, όπως έξοδα υποστήριξης, προβολής (!), οπτικής καταγραφής των μαθημάτων καλό είναι να μελετηθούν προσεκτικά.
Και η περίφημη θερινή συναυλία, η οποία απέφερε πέρσι μόλις 5140 Ε πρέπει να αποτιμηθεί σωστά, αφού υπολογιστεί το σύνολο του κόστους, εργασία υπαλλήλων, έντυπα, προβολή κλπ και να διαλευκανθεί και όλο το πλαίσιο παραγωγής, ώστε να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον. Τουλάχιστον ας διοργάνωναν μια συναυλία - αφιέρωμα στον Χρήστου που θα είχε και μια χιώτικη διάσταση.
Όλα αυτά έπρεπε να απασχολήσουν τα μέσα και την τοπική κοινωνία χωρίς τη δική μου παρέμβαση.
Για μένα ένας πρόεδρος που διατείνεται ότι έχει γράψει μια διατριβή για τη Χίο -εγώ την ξέρω- και μερικές ιστορικές μελέτες -κι αυτές τις έχω δει- και δεν τις καταθέτει στο Ίδρυμα, του οποίου προΐσταται, δεν έχει το ηθικό έρεισμα ούτε την πόρτα να περνά και όχι να δεσμεύει έναν μεγάλο χώρο ως προσωπικό γραφείο. Άλλωστε, κανείς από την Προεδρία της Βιβλιοθήκης ή την προεδρική αυλή δεν φρόντισε να απαντήσει στο δημοσίευμα μου στον ΠΟΛΙΤΗ [http://www.politischios.gr/parembaseis/i-bibliothiki-ysterei-apo-oysiastiki-leitoyrgia] για τη σκοπιμότητα της αγοράς του ακινήτου της Πρωΐου και το σχέδιο αξιοποίησης του ως τώρα, οπότε τζάμπα καίει η λάμπα ...
Η δική μου συμβολή -αντίδωρο στην Βιβλιοθήκη - επιθυμώ να είναι, όπως πάντοτε όποτε μου ζητήθηκε, υποστηρικτική για επιστημονικά ή οργανωτικά θέματα που γνωρίζω και για τα οποία διαθέτω εμπειρία.
Αν αναφέρθηκα και σε άλλα το έκανα γιατί δεν αναφέρεστε εσείς και ζητώ συγνώμη πρώτα από τον εαυτό μου και μετά από την κοινωνία γι αυτή τη σπατάλη των -χρήσιμων αλλού- δυνάμεων.
ΥΓ 1 το Βαρλαάδα είναι φίλε Νίκο αδόκιμο στα Ελληνικά. Κάντο Μιχα-ηλιάδα που θα καλύπτει και τον βουλευτή και θα έχει και αναφορές στον Όμηρο ;-)
ΥΓ 2 Για το καλό της Βιβλιοθήκης συνιστώ να μην επιχειρείτε άλλο το διχασμό της Χίου. Προτείνω να σταματήσουμε την αντιπαράθεση και να αφήσουμε τον νέον Πρόεδρο να κάνει τη δουλειά του χωρίς να πρέπει να αποδείξει τα λάθη του προηγούμενου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.