30.6.2017 11:37

«Ναι» στον ιδιωτικό τουριστικό φορέα

Σύμφωνα με τον Χιακό τύπο, το τοπικό Επιμελητήριο άρχισε τις διαδικασίες για ίδρυση και στη Χίο Ιδιωτικού Τουριστικού Φορέα.

Έστω και αν η πρωτοβουλία εκδηλώνεται καθυστερημένα και μάλιστα στην καρδιά μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, πρέπει να χαιρετισθεί ως κάτι ελπιδοφόρο και, παράλληλα, να στηριχθεί ένθερμα από όλους.

Θα θυμίσω σχετικά, κάτι που έχω ξαναγράψει στο παρελθόν:

- Ήταν το 1997, δηλαδή πριν είκοσι χρόνια, όταν, ως δήμαρχος Ομηρούπολης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΤΕΔΚ Χίου, βρέθηκα (κατόπιν πρόσκλησής μας) στην Κύπρο με άλλους αιρετούς, επίσης προσκεκλημένους της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου. Η Διοίκηση της τελευταίας, (που διοργάνωσε εκείνη τη χρονιά το Συνέδριό της στη Λευκωσία), είχε συμπεριλάβει στη θεματολογία αυτού, ως κυρίαρχο θέμα, την ίδρυση Ιδιωτικού Τουριστικού Φορέα με έδρα τη Ρόδο και κύριους μετόχους την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου και το εκεί Επιμελητήριο.

Η απόφαση που λήφθηκε τότε - και μάλιστα ομόφωνα - ήταν θετική, κάτι που εντυπωσίασε (επίσης θετικά) όλους εμάς που είχαμε προσκληθεί τιμητικά και παραστεί στο Συνέδριο ως απλοί παρατηρητές.

Ηταν όντως εντυπωσιακή η όλη επιχειρηματολογία υπέρ της ίδρυσης του εν λόγω Φορέα, μιάς και δεν προερχόταν από εκπροσώπους υπανάπτυκτης τουριστικά περιοχής αλλά από αιρετούς του πλέον ανεπτυγμένου (τουριστικά) νησιωτικού συμπλέγματος της Ελλάδας. Αυτά, προ εικοσαετίας. Το τονίζω.

Βέβαια, πρέπει να λεχθεί ότι, τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσων όσο και το εκεί Επιμελητήριο, έχοντας, επί δεκαετίες, σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό, μπόρεσαν τότε, με σχετική άνεση, να στηρίξουν οικονομικά το όλο εγχείρημα με δεκάδες εκατομμύρια δραχμές κάτι που, ασφαλώς, δεν είναι στις (σημερινές) πενιχρές δυνατότητες των Χιακών Τοπικών Φορέων και ιδιωτών.

Εστω όμως και με δεδομένη αυτήν τη δυσκολία, το εγχείρημα, όσο δύσκολο και αν φαντάζει (και είναι), πρέπει να αποτολμηθεί, μήπως έτσι ανατραπούν όλα τα, έως σήμερα, αρνητικά δεδομένα του Χιακού τουρισμού.

Το νησί μας, ακόμη και με αναχρονιστικές έως τριτοκοσμικές τις βασικές του υποδομές (λιμάνι, αεροδρόμιο, ύδρευση κ.λ.π.), έχει τόσες ιδιαιτερότητες και μοναδικότητες που κάλλιστα αυτές μπορούν να στηρίξουν την τουριστική του ανάπτυξη.

Η Σαντορίνη (για παράδειγμα), χωρίς πόσιμο νερό, (έως σχετικά πρόσφατα), ήταν και παραμένει ο πλέον ελκυστικός και διεθνώς γνωστός Ελληνικός τουριστικός προορισμός, μαζί βέβαια με την Αθήνα (λόγω Ακρόπολης).

Αξιοποιώντας και προβάλλοντας οι Σαντορινιοί την ιδιαίτερη (μοναδική) γεωλογική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία, καθώς επίσης βασικά προϊόντα της (κρασί, φάβα, ντοματίνια), την έκαναν παγκοσμίως γνωστή. Κάπως έτσι κινήθηκαν και άλλα νησιά με επίσης θεαματικά αποτελέσματα (βλ. Ρόδο, Κω, Κρήτη, Κέρκυρα, Σκιάθο, Πάρο, Νάξο, Πάτμο κ.λπ.), χωρίς τα περισσότερα απ' αυτά να διαθέτουν (όπως η Χίος μας) Κάμπο, Μεστά, Πυργί, Ανάβατο, Νέα Μονή, Δασκαλόπετρα αλλά και ξεχωριστά ήθη και έθιμα και θαυμάσια κουζίνα όπως αυτήν του νησιού μας.

Θυμίζω τη μοναδικότητα της μαστίχας, των Χιώτικων γλυκών και την ονομαστή νοστιμιά των Χιακών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Υπογραμμίζω τα δεκάδες Ιερά Προσκυνήματα, τα Μουσεία μας, τη Βιβλιοθήκη Κοραή και το «Ομήρειο» που μπορούν, σχετικά εύκολα, να στηρίξουν επαρκώς τον Προσκυνηματικό, Πολιτιστικό και Συνεδριακό τουρισμό.

Ολα αυτά και άπειρα άλλα (που παραλείπω για οικονομία χώρου), αν προβληθούν έξυπνα, επίμονα και συστηματικά (δηλαδή επιστημονικά), μπορούν να φέρουν θεαματικό, θετικό αποτέλεσμα ακόμη και αν ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών μας απαιτήσει επί πλέον χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη ενός Ιδιωτικού Τουριστικού Φορέα που θα διοικείται από ανθρώπους του τουρισμού, θα καλλιεργήσει τουριστική συνείδηση και θα δρα χωρίς αγκυλώσεις, άρα γρήγορα, αντιγραφειοκρατικά και αποτελεσματικά, πιθανά να αποδειχθεί λύση σωτηρίας για τον μαραζωμένο Χιακό τουρισμό.

Εύχομαι και ελπίζω, μαζί με κάθε νουνεχή συμπατριώτη, το όλο εγχείρημα να στεφθεί από επιτυχία ώστε να φέρει και στη Χίο μας τους γλυκείς καρπούς του.

 

Υ.Γ.: Δεν γνωρίζω την πορεία και προσφορά του Ιδιωτικού Τουριστικού Φορέα της Ρόδου και αν υφίσταται ακόμη. Αν κάτι θέλω να υπογραμμίσω κλείνοντας είναι, εφόσον τελικά λειτουργήσει εδώ, στο νησί μας, Πανεπιστημιακό Τμήμα Τουρισμού, αυτό θα μπορέσει να στηρίξει επιστημονικά την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ