Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου ορθώς πράττει και «τρομάζει» με τις εκθέσεις της που σκοπό έχουν να κρούσουν καμπάνες για περισσότερη προσοχή στο δημοτικό προϋπολογισμό.
Όλες οι προσπάθειες και είναι κατανοητό, συμβάλλουν στο να υπάρχει μια συνολική εκτίμηση της οικονομικής πραγματικότητας του Δήμου, που όσο κι αν παρουσιάζεται ρόδινη, χρειάζεται αρκετός ρεαλισμός για να προσεγγίσουμε τη λέξη.
Είναι προφανές πως ο Δήμος Χίου πέρασε, σχεδόν χωρίς πληγές, από 4 χρόνια βαθιάς οικονομικής ύφεσηςτου κράτους. Έχασε προνόμια, έχασε πιστώσεις, έχασε πάνω από όλα την κατά το κοινώς λεγόμενο «καβάτζα» της πολιτείας.
Ως προς αυτό, η οικονομική αποτίμηση σήμερα είναι μάλλον καλύτερη όσων πιθανά κάποιοι προέβλεπαν.
Μπορεί να υπήρξαν εξαιρέσεις στον προϋπολογισμό, μπορεί και σίγουρα προέκυψαν απρόβλεπτες δαπάνες. Κατά την άποψή μου όμως η συνεργασία των υπηρεσιακών και των εκλεγμένων έφτασε το ταμείο σήμερα σε ασφαλή νερά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίες οι αναπροσαρμογές.
Η νέα διοίκησή οφείλει να ακούσει, να φιλτράρει και να συνυπολογίσει χωρίς εξαιρέσεις και τις δυο απόψεις.
Οφείλει να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά στα οικονομικά στοιχεία, οφείλει όμως και από την άλλη να ακούσει και την πολιτική άποψη των πραγμάτων και δη από τον πλέον αρμόδιο, τον απερχόμενο δήμαρχο.
Είμαι πεπεισμένος ότι και οι δύο απόψεις είναι χρήσιμες. Και η επιστημονική από τη μία και η εμπειρική από την άλλ,η θα έχουν να προσθέσουν στο έργο της νέας αρχής που δεν πρέπει να δει φαντάσματα στο δημοτικό ταμείο αλλά πραγματική αποτύπωση.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο ελλιπείς είναι οι νόμοι μας και οι κανόνες της καθημερινότητάς μας. Πάρα πολλές φορές η πρακτική και εμπειρική αντιμετωπίση ενός ζητήματος, ακόμη κι αν αφορά στην οικονομική διοίκηση του Δήμου, προσπερνά σε αποτελεσματικότητα τους κανόνες και τις οδηγίες που το κράτος έχει θέσει.
Μακάρι να ζούσαμε με το κράτος σύμμαχο και να απολαμβάναμε της πρόνοιας του. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές είναι απέναντι, είναι εμπόδιο, είναι ο αναποτελεσματικός σύμμαχος που επιδιώκει τον έλεγχο χωρίς αποτέλεσμα.
Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, η οικονομική δυναμική του Δήμου απαιτεί ισορροπία στα όρια του στατιστικού λάθους. Απαιτεί συγκερασμό απόψεων και όχι τυχοδιωκτισμό και υποχωρήσεις. Απαιτεί υπεύθυνη στάση αναγνωρίζοντας την ανάγκη παραγωγής έργου και όχι υπεκφυγές και αδιέξοδα.
Μα πάνω από όλα απαιτεί τη συμμετοχή, ακόμη και την οικονομική, του δημότη. Δική μας είναι η πόλη, δικά μας είναι τα έργα, δικές μας οι υποχρεώσεις, δικές μας και οι ευθύνες...
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.