Είναι κοινή διαπίστωση ότι στην πολιτική σκηνή της χώρας μας σήμερα υπάρχουν άτομα τα οποία διεκδικούν υψηλές θέσεις εξουσίας, που εκφέρουν απόψεις με έναν πολιτικό λόγο, που ξεφεύγει από το συμβατικό τρόπο ζωής τους και αγγίζει τα όρια του “συνδρόμου διχασμένης προσωπικότητας”.
Η διχασμένη προσωπικότητα χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο ή περισσοτέρων προσωπικοτήτων που εξουσιάζουν ευδιάκριτα τη συμπεριφορά του ατόμου. Είναι μια σοβαρή μορφή διαταραχής καθώς είναι μια διανοητική διαδικασία η οποία παράγει μια έλλειψη σύνδεσης στις σκέψεις, τα αισθήματα, τις δράσεις και την αίσθηση της ταυτότητας του ατόμου. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή έχουν μια βασική αδυναμία να θυμηθούν ουσιαστικές και βασικές πληροφορίες για τον εαυτό τους.
Στη διχασμένη προσωπικότητα το πρόσωπο διαχωρίζει τον εαυτό του κυριολεκτικά από μια κατάσταση, για να μπορέσει να την αφομοιώσει με τη συνείδησή του. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητή Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard των ΗΠΑ, κ. Όθωνα Ηλιόπουλου, ο οποίος δηλώνει αντίθετος στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος διδάσκει σ’ ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής. Επίσης, δηλώνει αντίθετος στην πανεπιστημιακή αστυνομία στην Ελλάδα, ενώ αποδέχεται ότι στο Harvard υπάρχει αστυνομία στο Πανεπιστήμιο. Γνωρίζουμε πολύ καλά, και από προσωπική εμπειρία από την υπηρέτησή μου στο Πανεπιστήμιο του Miami, ότι υπάρχει αυστηρή αστυνομική φύλαξη στα πανεπιστήμια και στα νοσοκομεία της Αμερικής και η πρόσβαση στα διάφορα τμήματα γίνεται με τη χρήση κάρτας εισόδου ασφαλείας.
Διχαστική παθογένεια προσωπικότητας και συμπεριφοράς παρατηρείται και στο θέμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, που δεσμεύεται να επαναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταργώντας με νομοθεσία κάθε έννοια αξιολόγησης και αξιοκρατικής κρίσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Βασικός υποστηρικτής της τροπολογίας αυτής είναι ο ανεκδιήγητος πρώην υφυπουργός του, της Παιδείας και νυν υποψήφιος βουλευτής, καθηγητής κ. Κώστας Ζουράρις, ο οποίος σε συνέντευξή του αποκάλεσε «κ@@@παιδα» όσα από τα παιδιά έχουν λεφτά για να σπουδάσουν στα ιδιωτικά «εμποροχρηματιστήρια», όπως αποκαλεί τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ημεδαπής και εξωτερικού. Αγνοεί ο αδαής ότι, ο Έλληνας γονιός θέλει με κάθε κόστος να σπουδάσει το παιδί του. Αγνοεί ότι, και ο πιο φτωχός Έλληνας γονιός, που δυσκολεύεται να επιβιώσει κάτω από τις σημερινές συνθήκες, θα επιδιώξει να δώσει τη δυνατότητα στο παιδί του να μορφωθεί και να σπουδάσει σ’ ένα Πανεπιστήμιο. Αγνοεί ότι στη χώρα μας, ο πολύς κόσμος υιοθετεί τη φιλοσοφία ότι η καλύτερη επένδυση των γονιών είναι η μόρφωση των παιδιών του.
Ο κ. Ζουράρις, ως πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου, θα πρέπει να επιδοκιμάζει έννοιες όπως της αξιολόγησης και αξιοκρατίας που αντιστρατεύονται την υποβάθμιση αξιών και ισοπέδωση των πάντων καθόσον οριοθετούν “τη χρυσή μετριότητα”. Απεναντίας, εμφανίζει μια διχαστική συμπεριφορά στην εκφορά του λόγου του για την εισαγωγή στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και επικρίνει την επιλογή των παιδιών να σπουδάσουν σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, διαχωρίζοντας τον εαυτό του κυριολεκτικά έχοντας ο ίδιος εκπαιδευτεί σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Διαπιστώνεται μια κατάσταση που αδυνατεί να αφομοιώσει με τη συνείδησή του.
Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αποτελέσει μέγιστο αντικίνητρο των προσπαθειών των υποψηφίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις, μέτρο πρόκρισης της ήσσονος προσπάθειας, με τον εξοστρακισμό της ευγενούς άμιλλας και την κατάλυση κάθε έννοιας αξιοκρατικής διαδικασίας για την επίτευξη των υψηλών στόχων που είναι η αναγνώριση, η καταξίωση, και η αριστεία. Η επιδίωξη της αριστείας, είναι μια διαχρονική αξία και επιτυγχάνεται μέσα από συνεχή προσπάθεια και σκληρή δουλειά.
Στον άλλο ευαίσθητο χώρο της Υγείας, παρατηρείται το φαινόμενο της εμμονικής προσήλωσης στην πολιτική παραπληροφόρηση εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να μας πείσουν, με την τακτική της παθητικής αποδοχής μιας εικονικής πραγματικότητας, ότι όλα βαίνουν καλώς στο χώρο της Υγείας. Ένα κακόηχο αφήγημα για όσους ζουν τα προβλήματα του χώρου της Υγείας. Οι εξαγγελίες για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, προσβάσιμων σε όλους τους Έλληνες σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), παραμένει ένα όραμα που δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η υποστελέχωση στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και οι ελλείψεις στα επαρχιακά νοσοκομεία και τις νησιωτικές περιοχές οδηγούν στην κατάρρευση του ΕΣΥ. Επιπρόσθετα, η συνύπαρξη προβλημάτων προληπτικής μέριμνας της Δημόσιας Υγείας, οργάνωσης και ανορθολογικού΄σχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας, σε συνδυασμό με την καθυστερημένη και προβληματική οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επιβαρύνουν το ήδη υπάρχον, κουρασμένο λόγω COVID και γερασμένο ΕΣΥ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται σημαντική βοήθεια για την ανοικοδόμηση και τη στελέχωσή΄του με άμεσες προσλήψεις και ισχυρά κίνητρα για την παραμονή των ιατρών στη νησιωτική επαρχία.
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης σε μια τελευταία ομιλία του στο Ωδείο Αθηνών, με θέμα «Καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους», για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, έδειξε να μην έχει επαφή με την πραγματική διάσταση των προβλημάτων της Υγείας και των σοβαρών επιπτώσεων που ταλανίζουν τα πλατιά κοινωνικά στρώματα. Η άγνοια του πρωθυπουργού, -που δεν ξέρουμε αν είναι ενσυνείδητη ή όχι -, για τη σοβαρότητα των προβλημάτων και την πραγματική εικόνα που επικρατεί στο χώρο της υγείας, πιθανώς να οφείλεται στους παρακάτω λόγους: Πρώτον, οι σύμβουλοι και οι υπουργοί της Υγείας να τον διατηρούν εκτός πλάνου για τα σοβαρά προβλήματα της Υγείας, δηλαδή κάτι ανάλογο με την περίπτωση του εγκληματικού “συνδρόμου των Τεμπών”, που είχε την αναμφισβήτητη διαβεβαίωση από τον αρμόδιο υπουργό του, λίγες ημέρες πριν το τραγικό συμβάν, ότι όλα βαίνουν καλώς με την ασφάλεια των σιδηροδρομικών δρομολογίων του ΟΣΕ. Δεύτερον, ενδέχεται ο ίδιος να έχει διαμορφώσει μια εξωπραγματική εικόνα εικονικής πραγματικότητας για το τι συμβαίνει στο χώρο της Υγείας, που δεν του αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, που να χρήζουν άμεση ενίσχυση και υποστήριξη. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση να μη θέλει κανένας να ακούσει την αλήθεια για τις ανάγκες στο χώρο της Υγείας, που ηχεί άσχημα στα αυτιά των πολιτικών, ειδικά αυτή την περίοδο, με την επίγνωση ότι η αλήθεια πικραίνει, τουναντίον η ανάδειξη της πραγματικότητας σκοτώνει .… αυτόν που την αναδεικνύει.
Τελειώνοντας αυτές τις σκέψεις μου, θα ήθελα να μοιρασθώ την αγωνία μου με όλους εκείνους που έχουν την ευαισθησία σε θέματα ψυχικής υγείας των συνανθρώπων μας, με την αναφορά της έκκλησής μου στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, για την τραγική υποστελέχωση ψυχιάτρων στις κλινικές του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαϊτειο.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
με την ευκαιρία της σημερινής σας ομιλίας στο Ωδείο Αθηνών με θέμα:
"Καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους", σας αποστέλλω τα επισυναπτόμενα αρχεία
που αφορούν τις επανειλημμένες πολύμηνες εκκλήσεις μας για την κάλυψη με
οποιοδήποτε νόμιμα προβλεπόμενο τρόπο, (π.χ. με επικουρικούς ψυχιάτρους, με
διάθεση από κλινικές άλλων Νοσοκομείων) των κενών οργανικών θέσεων
ψυχιάτρων στις κλινικές του Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ, που επιδεινώθηκαν
επικίνδυνα το τελευταίο χρονικό διάστημα και καθιστούν όλως ιδιαιτέρως
προβληματική την περαιτέρω λειτουργία του.
Αυτά, για να έχετε μια πραγματική εικόνα της τραγικής κατάστασης που
επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Ψ.Ν.Α. "ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ".
Με εκτίμηση.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ MD., PhD.,
Αντιπρόεδρος στο Δρομοκαϊτειο Ψ.Ν.Α.
τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής
Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική Σχολή.
Ex. Ass. Professor of Surgery & Transplantation
University of Miami, Medical School, Miami-FL, USA.
E-mail: tkaratz@med.uoa.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.