9.10.2019 18:46

Προβλήματα του Βροντάδου που αναζητούν λύση

Οι παρακάτω γραμμές γράφονται με απόλυτο σεβασμό στα πρόσωπα και τα αξιώματα όλων όσων, με την πρόσφατη ψήφο μας, αποτελούν από 1η Σεπτεμβρίου 2019 τις νέες Αρχές στο Δήμο Χίου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Εκτιμώ ότι, τα προβλήματα που θα παραθέσω, οι ίδιοι τα γνωρίζουν. Η προσωπική σχέση με κάποιους εκ των αιρετών, μου επιτρέπει να τα κουβεντιάσω μαζί τους. Προφανώς λοιπόν, η δημόσια παράθεσή τους, μοναδικό σκοπό έχει να τα γνωστοποιήσει σε όλη την κοινωνία της Χίου ώστε και αυτή, να γίνει κοινωνός αυτών των προβλημάτων.

   Ο Βροντάδος, εκτός από μια ιδιαίτερη και διακριτή πληθυσμιακή οντότητα της Χίου (δεύτερη πληθυσμιακά), αποτελεί το ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ πέρασμα, ντόπιων και επισκεπτών, που κατευθύνονται προς τη Βόρεια και Δυτική Χίο και αντίστροφα.

  Ταυτόχρονα, το παραλιακό του μέτωπο,αποτελεί την βόρεια “αυλή” της πόλης της Χίου (Χώρας), το δε περιαστιακό δάσος Κλειδούς, Ρεστών, Τρυπατέ αποτελεί τον έναν εκ των δύο “πνευμόνων” αυτής (ο άλλος είναι ο Κάμπος με την μοναδικότητα που τον διακρίνει).

  Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά είναι που επιβάλουν να αναζητηθούν βιώσιμες λύσεις (και μάλιστα τάχιστα) σε καίριας σημασίας προβλήματα όπως τα παρακάτω.

  Προβλήματα που δεν σχετίζονται και δεν αφορούν μόνο τους κατοίκους του Βροντάδου αλλά και τους κατοίκους της Χώρας , αρκετών Χωριών μας, καθώς και τους επισκέπτες του νησιού μας.

  ΠΡΩΤΟ πρόβλημα αποτελεί το παραλιακό μέτωπο από Δασκαλόπετρα έως Τάγμα Δεσπότη και Αγία Παρασκευή. Η περιοχή, με την πυκνή κυκλοφορία, υπό τη σημερινή της μορφή, καθίσταται, μέρα τη μέρα, όλο και πιο προβληματική και επικίνδυνη. Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι, το μέτωπο αυτό, θα πρέπει να αναβασμισθεί αισθητικά και λειτουργικά για να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων (πολλών;)γενεών.

  ΔΕΥΤΕΡΟ πρόβλημα αποτελεί η οδική παράκαμψη του νότιου, πυκνοδομημένου μέρους του Βροντάδου από Λειβάδια και Τρεις Μύλους Βροντάδου προς Αίπος. Μέχρι να επιλεγεί η βέλτιστη λύση, ο δρόμος από Τρεις Μύλους προς Πλατεία Ελευθερίας (Πούλου), θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μέριμνας μιάς και έχει μετατραπεί σε δρόμο “ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ”.

   Πιστεύω ότι, η νέα Δημοτική Αρχή Χίου υπό τον Δήμαρχο κ. Τάκη Κάρμαντζη, θα φροντίσει να αποκατασταθεί η βατότητα και ακίνδυνη κυκλοφορία και στο τμήμα αυτό, όπως φρόντισε επιτυχώς και για μεγάλα τμήματα του οδικού μας δικτύου ως Τοπικός Αντιπεριφ/ρχης Χίου.

 Εξυπακούεται ότι, μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για το άθλιο εσωτερικό οδικό δίκτυο του Βροντάδου το οποίο έχει μείνει ασυντήρητο επί πολλά έτη.

  ΤΡΙΤΟ πρόβλημα που αναζητά επειγόντως λύση είναι η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας και ανάδειξης του περιαστικού δάσους Κλειδούς-Ρεστών-Τρυπατέ το οποίο, δεν αποτελεί μόνο τον κύριο “πνεύμονα” Χίου και Βροντάδου, αλλά και έναν ξεχωριστό βιότοπο με μοναδικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαφυλαχθούν.

  ΤΕΤΑΡΤΟ πρόβλημα (κατ΄εμέ) αλλά αρκούντως σοβαρό, ώστε να πρέπει να τύχει της ιδιαίτερης προσοχής ΟΛΩΝ (αιρετών και πολιτών), είναι η διεξαγωγή του γνωστού σε όλους “ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΥ”. Το έθιμο, αναμφίβολα, εδώ και χρόνια, έχασε τον αμειγώς τοπικό του χαρακτήρα. Πλέον, όλοι το θεωρούν και το χαρακτηρίζουν ως έναν ακόμη “κράχτη” για την τουριστική τόνωση του νησιού μας. Αυτό συνεπάγεται δύο αναγκαστικές επιλογές που πρέπει να κάνουν οι αιρετοί μας. Από την επόμενη χρονιά, το έθιμο, δεν πρέπει να αποτελεί τον “πονοκέφαλο” του ανίσχυρου (θεσμικά) Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου, αλλά μιάς διευρυμένης Παγχιακής Επιτροπής με συμμετοχή σ' αυτήν του Κεντρικού Δήμου, της Περιφ/κής Ενότητας Χίου, του Επιμελητηρίου και του νεοσύστατου Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού. Πέραν αυτού, το σημαντικό που πρέπει να κατανοηθεί από ΟΛΟΥΣ, είναι ότι, αφού από τον Ρουκετοπόλεμο προκύπτουν γενικώτερα οικονομικά οφέλη, είναι άδικο (και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ), τα (όχι ευκαταφρόνητα) κονδύλια που διαθέτει ετησίως ο Δήμος για την προστασία των Εκκλησιών και των οικιών των περιοίκων Ερειθιανής και Αγίου Μάρκου, να θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος του Τεχνικού Προγράμματος που αφορά τον Βροντάδο.

   ΄Ετσι όπως το χειρίζονται οι αιρετοί μας (τουλάχιστο έως πέρσι), ο Βροντάδος έχει στερηθεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ που θα έπρεπε να είχαν μετατραπεί σε απαραίτητα μικροέργα και συντηρήσεις δημοτικών κτιρίων (Σχολείων), Παιδικών Χαρών, Πάρκων και οδών. Θέλω να ελπίζω (για να μην πω πιστεύω) ότι, και το θέμα αυτό, η νέα Δημοτική Αρχή Χίου, σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες Αρχές, θα το αντιμετωπίσει με ευθυκρισία, δικαιοσύνη και νέο πνεύμα λειτουργίας.

   Κλείνοντας, επισημαίνω ότι, η διαδικασία για την ίδρυση του Κέντρου Ομηρικής προβολής στη Δασκαλόπετρα (Πέτρα Ομήρου) θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα ενώ ταυτόχρονα η νέα Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδου, θα πρέπει να δρομολογήσει λύσεις σε άλλα δύο, τοπικού χαρακτήρα προβλήματα:

- Την ίδρυση δεύτερου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο βόρειο Τμήμα του Βροντάδου και τη δημιουργία Παραρτήματος του ΚΑΠΗ Χίου και στην Κωμόπολή μας.

   Οι σχετικές ανάγκες δεν είναι άμεσες αλλά των επόμενων λίγων χρόνων.

  Ευχές για υγεία και επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουν επωπισθεί όλοι οι αιρετοί μας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ