7.6.2023 17:06

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα - Νο. 107

*Το πρόσφατο περιστατικό του θανάτου μιας 60χρονης γυναίκας, η οποία εξέπνευσε ενώ μεταφερόταν σε καρότσα αυτοκινήτου προς το νοσοκομείο της Κω, μας προσγείωσε για μια ακόμη φορά στην πραγματικότητα για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας. Μήπως στη Χίο λύθηκε το πρόβλημα της έλλειψης διπλής βάρδιας ασθενοφόρου -με το απαιτούμενο πλήρωμα- κατά τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα; Δυστυχώς ΚΑΙ η σημερινή κυβέρνηση ΔΕΝ ΤΟ ΕΛΥΣΕ κι ας λένε ότι θέλουν οι λαλίστατοι υποστηρικτές της (τα δικά τους λόγια) για να τέρψουν το ακροατήριό τους… Η σωτηρία του Μητσοτάκη ήταν ότι δεν είχε στιβαρή αντιπολίτευση, αλλά μια ομάδα ανθρώπων που κρίθηκαν και απέτυχαν και ως κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευση ! Έτσι, στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος… !

*Εάν η αλαζονεία και η αμετροέπεια περισσεύει μέσα στην προεκλογική περίοδο, φανταστείτε τι θα γίνει μετά… ΄΄Και το γδί Νικολή΄΄ σχετικά με την δεύτερη έδρα στη Χίο. Δεν ξέρουν τον εκλογικό νόμο, δεν ρωτούν; Δεν γνωρίζουν ότι, για να εκλέξεις και δεύτερο βουλευτή στη διεδρική περιφέρεια, πρέπει να λάβεις το 50% των ψήφων και επιπλέον -προσθετικά στο 50%- το ποσοστό του δεύτερου κόμματος στον ίδια περιφέρεια; Δηλαδή, στη Χίο, για να εκλεγούν δύο βουλευτές της ΝΔ θα πρέπει στις 25 Ιουνίου να λάβει 70 %. . . !!! (50% + 20% του ΠΑΣΟΚ = 70 %). Με τέτοια μυαλά, άντε να πείσεις τον κόσμο ότι ο λόγος σου έχει πολιτική σοβαρότητα !

*Αλλά μιας και μιλάμε για ποσοστά κομμάτων στη Χίο, φαντάσου να έχεις δημιουργήσει ένα ψηφοδέλτιο για να εκλεγείς εσύ και μετά να επαίρεσαι κιόλας ότι έφερες το μεγαλύτερο ποσοστό στο Νομό διαχρονικά … ! (που και αυτό δεν ισχύει διότι τα μεγαλύτερα ποσοστά τα έφεραν ο Γιάννης Σόδης το 1977 και ο Θανάσης Βαρίνος το 1996, μάλιστα ο δεύτερος έχοντας απέναντί του δυο ΄΄μεγαθήρια΄΄ της πολιτικής στη Χίο και δίχως ο ίδιος να έχει κυβερνητική θέση ούτε να είναι κυβερνητικός βουλευτής). Μιλάμε για τόση αλαζονεία, αμετροέπεια και τοξικότητα… Μάλιστα, δείχνοντας ότι δεν σέβεσαι και τους συνυποψηφίους σου…

*Ήδη από το πρώτο βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου επίσημα χείλη, σε τοπικό τηλεοπτικό πάνελ, έθεσαν και πάλι το θέμα κατασκευής της υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών στη Χίο. Αυτά που ξέρουν ή φαντάζονται να τα ξεχάσουν ! Την τοπική κοινωνία δεν την εκφράζει ο κυβερνητικός βουλευτής, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κυβερνητικός βουλευτής εκφράζει την πλειοψηφία (ούτε καν όλους) των ψηφοφόρων του πρώτου κόμματος, η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας εκφράζεται από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Και αυτή (η τελευταία) έχει αποφανθεί ότι ΔΕΝ ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΡΔΟΜΗ ΣΤΗ ΧΙΟ, παρά μια δομή βραχείας παραμονής 500 ατόμων, μόνο για την καταγραφή των μεταναστών και την εκείθεν αναχώρησή τους. Τώρα, εάν θέλουν κάποιοι να επιβάλλουν τις απόψεις τους με τα ΜΑΤ, ας αναλογιστούν και τις κοινωνικές συνέπειες … Ας προσέξουν δε οι τοπικοί αιρετοί διότι εντός τετραμήνου έρχονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

*Μήπως η κυβέρνηση έκλεισε την ΒΙΑΛ, όπως έλεγε προεκλογικά; Ποτέ δεν είχαν πει ότι, πρέπει να γίνει νέα δομή για να κλείσει η ΒΙΑΛ. Αυτό είναι ένα ΄΄περιτύλιγμα για να χρυσώσουν το χάπι΄΄ στους κατοίκους των Καμποχώρων και να κρατούν ανοικτή τη ΒΙΑΛ για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που ζουν από τη λειτουργία της. Τώρα δε που η ίδια κυβέρνηση μεριμνά και για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών στον τόπο, θα δούμε τι έχουν να πουν οι πατριδοκάπηλοι δεξιοί που μιλούσαν για ΄΄ευλογημένο έθνος και πατριωτικά ιδεώδη΄΄ που πρεσβεύουν και που η ίδια η παράταξή τους έθεσε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας… ¨Έχει ο καιρός γυρίσματα… !

*Αρκετός λόγος γίνεται, λίαν επικαίρως λόγω λειψυδρίας, για την αντιμετώπιση του υδρευτικού ζητήματος στο νησί μας. Καλές οι αφαλατώσεις, αλλά αποτελούν την έσχατη λύση. Τη στιγμή που χιλιάδες τόνοι καθαρού και πόσιμου νερού χύνονται καθημερινά στη θάλασσα, θα τολμήσει κανείς να φέρει στην πόλη το νερό της Ρήνας, του Δελφινιού, του Ναγού, του Πελλιναίου; Θα αξιοποιήσει κάποιος τις υπάρχουσες μικρές λιμνοδεξαμενές; Θα κατασκευάσει άλλα, μικρά, ανασχετικά φράγματα; Όταν έχεις νερό που χύνεται στη θάλασσα δεν κάνεις αφαλατώσεις. Είπαμε, καλές είναι και απαραίτητες, αλλά όχι πανάκεια δια πάσαν νόσον !

*Ιδιαιτέρως χαρήκαμε για την μονιμοποίηση των -επι πολλά έτη, έως και δύο δεκαετίες- συμβασιούχων στα προγράμματα ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ και τις κοινωνικές δομές του Δήμου. Βέβαια, θα προτιμούσαμε να γινόταν -δια Νόμου- οριζόντια μονιμοποίηση σε όλους τους εργαζόμενους αυτούς, διότι γνωρίζουμε ότι πολλοί αδικήθηκαν και δεν είχαν το αποτέλεσμα που ανέμεναν. Αυτό είναι ένα λάθος, που δεν φρόντισαν να διορθώσουν οι κυβερνόντες σε κεντρικό επίπεδο, πανελλαδικά. Ωστόσο, το προσωπικό αυτό είναι πολύτιμο, κάλυπτε πάντοτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχει μια αξιόλογη κοινωνική αποστολή. Να υπενθυμίσω ότι, ήδη εδώ και χρόνια (εάν δεν κάνω λάθος από το 2018) είχε ξεκινήσει η διαδικασία μονιμοποίησης τους (με νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης που πέρασε από το ΑΣΕΠ για την έγκριση της προκήρυξης), αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου (από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή) είχε αποφανθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ότι συνηγορεί να προχωρήσει η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ανεξαιρέτως που υπηρετούν σε όλα τα προγράμματα κοινωνικών εφαρμογών και δομών του Δήμου. Καλορίζικοι !

*Προχθές, διερχόμενος τον μικρό πεζόδρομο στην οδό Μπεκριδάκη (ακριβώς πίσω από το λιμάνι, στην νοτιοδυτική είσοδο του Φρουρίου), διαπίστωσα ότι οι περισσότερες σχάρες ομβρίων λείπουν, με κίνδυνο να πέσουν στα μικρά φρεάτια οι πεζοί πολίτες και να σπάσουν τα πόδια τους. Ας το δει κάποιος, να επανατοποθετηθούν οι σχάρες και να σφραγιστούν (χτιστούν), ώστε να μην αφαιρούνται (ενδεχομένως και από κλέπτες).

Επίσης, στον πεζόδρομο της οδού Πολυχρονοπούλου (πλησίον του γραφείου Τουρισμού του Δήμου), διαπίστωσα μια ακαλαίσθητη προβολή του αγάλματος της γοργόνας, που εκτίθεται στο κέντρο της και αποτελεί έργο του γνωστού γλύπτη Γ. Τσαπέλα. Ο φωτισμός έπρεπε να έρχεται από το πλάι ή το έδαφος και όχι με ΄΄φανάρι΄΄ που στέκεται με σύρμα ακριβώς επάνω από το γλυπτό. Ας το δει κάποιος διακοσμητής εξωτερικού χώρου, που απ΄ ότι γνωρίζω διαθέτει ο Δήμος.

Τέλος, ακόμη πιο πίσω, στην οδό Ροίδου, η ιστορική κρήνη (βρύση) του Ανδρέα Συγγρού (μια από τις τέσσερις -που με δαπάνη του κατασκευάστηκαν στη Χίο) είναι πλήρως σκοτεινή, ενώ πνίγεται και από κάθε λογής δραστηριότητα γύρω της. Θα αναδειχθεί; Θα καθαριστεί και φωτιστεί; Η κρήνη αυτή εμπεριέχεται σε τουριστικούς οδηγούς της Χίου και αρκετοί επισκέπτες την αναζητούν. Ας τοποθετηθεί μια επιγραφή πλησίον της με ένα σύντομο ιστορικό.

*Σαν σήμερα, στις 7 Ιουνίου 1822, ο Κωνσταντής Κανάρης ανατίναξε την τουρκική ναυαρχίδα του Καρά Αλή έξω από το λιμάνι της Χίου, παίρνοντας εκδίκηση για τη Σφαγή της Χίου. Φέτος, δυστυχώς, η επέτειος αυτή ξεχάστηκε ! Ακόμη κι αν στον δημοτικό κήπο εκτελούνται έργα και δεν είναι προσεγγίσιμος ο ανδριάντας του Κανάρη, οφείλαμε να τελέσουμε ένα τρισάγιο στο μνημείο των μαρτύρων της Σφαγής (έναντι της κρήνης του Μελέκ Πασά) για τον Κανάρη, τον Πιπίνο και τους συναγωνιστές του και στη συνέχεια να ακολουθήσει μια ολιγόλεπτη ξενάγηση (ιδιαίτερα για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, αφού οι μεγαλύτεροι δίνουν εξετάσεις αυτές τις ημέρες) είτε στο Βυζαντινό μουσείο (στον αύλειο χώρο του οποίου υπάρχει και το κανόνι από την ανατιναγμένη ναυαρχίδα του Καρά Αλή) είτε στο Ναυτικό μουσείο (όπου την περίοδο αυτή εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντή Κανάρη).

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Την περίοδο αυτή, λόγω θέρους και τακτικής επικαιρότητας, θα τα λέμε τακτικότερα. Χαίρετε και αγαλλιάσθε !-

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ