Ο τίτλος προέκυψε από συζήτηση με συμπολίτη. Την, ως άνω, ερώτηση, μου την έθεσε μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα, κατά τα οποία, βάσει κάποιων, πρώτων ανεπίσημων στοιχείων της φετινής απογραφής, η Χίος, συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών που παρουσιάζουν πληθυσμιακή μείωση, κάτι που, αν ισχύει, οδηγεί στην μετατροπή της σε μονοεδρική Περιφέρεια, δηλαδή “χάνουμε ένα Βουλευτή”.
Κάτι ανάλογο θα συμβεί βέβαια και σε άλλες περιοχές, των οποίων, τις έδρες που “θα χάσουν”, θα τις “κερδίσουν” άλλες.
- Πού βλέπεις το παράλογο; με ρώτησε ο φίλος και πρόσθεσε:
Δηλαδή, εκλέγοντας δυο Βουλευτές, ένα το κάθε μεγάλο Κόμμα, η Χίος έλυσε όλα της τα προβλήματα; Μήπως τρώμε με “χρυσά κουτάλια” και δεν το γνωρίζω; Μήπως πετύχαμε τέτοια ανάπτυξη ώστε τα παιδιά μας, τα μορφωμένα, να μπορούν να παραμείνουν εδώ; Και μόνο που ο πληθυσμός μας μειώνεται, είναι απόδειξη ότι, με τους δύο Βουλευτές “καπαρωμένους” από τα δύο Κόμματα, τίποτα καλό δεν έχει προκύψει. Αν όμως βγάζαμε μόνον έναν, τα Κόμματα Εξουσίας θα μας καλόβλεπαν και θα έκαναν τα πάντα για να κερδίσουν τον ένα και μοναδικό Βουλευτή.
Στην άποψη του φίλου συμπολίτη-την οποίαν ασπάζονται και υποστηρίζουν αρκετοί- δεν προσπάθησα να αντιτάξω τα δικά μου επιχειρήματα. Το μόνο που του είπα ήταν να πάψει να βλέπει τα πράγματα επιφανειακά και πάντα να προσπαθεί να δει και την “άλλη όψη του νομίσματος”.
Ένα “νόμισμα” που έχει κομματικοπολιτικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο πληθυσμιακά όπως κάποιοι θεωρούν. Τούτο το λέω και το γράφω διότι, ανέκαθεν, τα Κόμματα Εξουσίας, όντως έδιναν (και θα δίνουν) μάχη για να κερδίσουν τις Μονοερδικές Περιφέρειες χωρίς όμως, ως Κυβερνήσεις, να τις προσέχουν ιδιαίτερα επιλύοντας τα προβλήματά τους. Θυμίζω ότι, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις έξι Μονοεδρικές Περιφέρειες από τις επτά (7), ενώ η Ν.Δ., κέρδισε μόνο την έδρα των Γρεβενών.
Αντίθετα, το 2019, και τις επτά, τις κέρδισε η Νέα Δημοκρατία με τρόπο θριαμβευτικό.!!
Αυτό σημαίνει ότι, υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια κατά του ΣΥΡΙΖΑ και στις Μονοεδρικές, προφανώς επειδή δεν θα τις “πρόσεξε” όσο ανέμεναν οι κάτοικοι αυτών. Άραγε, η σημερινή Κυβέρνηση, δείχνει ιδιαίτερο και ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις επτά μονοεδρικές περιοχές;
Για να ξέρουμε για ποιες περιοχές μιλάμε, ας τις δούμε με αλφαβητική σειρά και με τον πληθυσμό κάθε μιάς δίπλα. (στοιχεία από την απογραφή του 2011).
Ευρυτανία (20.081 κάτοικοι)-Γρεβενά (31.757) – Ζάκυνθος (38.957) – Κεφαλονιά (38.082) -Λευκάδα (23.693) – Σάμος (43.595) και Φωκίδα (40.343).
Άξιο παρατήρησης είναι ότι, τα πληθυσμιακά μεγέθη αυτών των Εκλογικών Μονοεδρικών Περιφερειών, κυμαίνονται μεταξύ 20.081 (Ευρυτανία) και 43.595 κατοίκων (Σάμος).
Πιστεύει κανείς ότι, ως Μονοεδρικές αυτές οι περιοχές, βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της ό,ποιας ανάπτυξης; Και αν κάποιες τα “πάνε καλά” αυτό άραγε οφείλεται στο ότι είναι μονοεδρικές ή στο ότι έχουν αναπτύξει τον Τουριστικό κλάδο (π.χ. νησιά Ιονίου); Κάθε απάντηση δεκτή και σεβαστή.
Ας δούμε τώρα ποιές είναι οι, κατά την φιλοκυβερνητική εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, τρεις υποψήφιες περιοχές για τη μετατροπή τους από διεδρικές σε μονοεδρικές. Αναγράφονται αλφαβητικά με τον πληθυσμό τους δίπλα όπως προέκυψε κατά την απογραφή του 2011:
-Καστοριά (50.322) – Θεσπρωτία (43.587) και Χίος (52.674)
Και οι τρεις είναι ακριτικές περιοχές, μιάς και οι μεν δύο πρώτες συνορεύουν με την Αλβανία, η δε Χίος με την Τουρκία.
Επίσης, άξιο προσοχής είναι ότι, από τις επτά (7) συν τρεις (3) περιοχές, μόνο η Καστοριά και η Χίος, είχαν το 2011 πληθυσμό που ξεπερνούσε τις 50.000. Στο σημείο αυτό, λογικά τίθεται το ερώτημα:
- Πόσοι λιγότεροι θα βρεθούμε εδώ, στη Χίο,κατά τη φετινή απογραφή; Θα πέσουμε στις 20.000 της Ευρυτανίας, στις 38.000 της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, άντε στις 43.595 της Σάμου, ώστε να δικαιολογείται η μετατροπή μας σε Μονοεδρική Περιφέρεια; Και ακόμα κάτι:
- Ταιριάζει στη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά, μια τέτοια υποτιμητική, για να μην πω “τιμωρητική” αντιμετώπιση;
Προσωπικά, ούτε καν μπορώ να το διανοηθώ. Γι΄αυτό και κατανοώ και δικαιολογώ απόλυτα την πρώτη, δημόσια, λιγόλογη αλλά έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη μας. Την αντίδραση αυτή, προφανώς θα ακολουθήσουν κι άλλες. Μιά πρώτη ίσως θα πρέπει να προέλθει από το Δημοτικό μας Συμβούλιο που, λογικά θα είναι ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ.
Το ίδιο έντονα πρέπει να αντιδράσουν οι εδώ Νομαρχιακές Επιτροπές όλων των Κομμάτων, οι Ενώσεις των Επιστημονικών Κλάδων, οι Παραγωγικοί Φορείς και βεβαίως οι εκτός Χίου οργανωμένοι Χιώτες και όσοι διαθέτουν ισχύ (εφοπλιστές) πολιτικής επιρροής.
Και κάτι τελευταίο. Η Νέα Δημοκρατία, ας μη φαντασθεί ότι, αν η Χίος γίνει Μονοεδρική, θα “έχει στο τσεπάκι” σίγουρη τη μοναδική έδρα.
Πλέον, εκτός του αποδυναμωμένου (με ευθύνη του) ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει ξανά, δυναμικά και “φουριόζικα” στο πολιτικό παιχνίδι και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο, θα μπορούσε, υπό κάποιες βέβαια προϋποθέσεις, να κάνει εδώ την έκπληξη δια μιάς ριζικής ανατροπής των ό,ποιων συσχετισμών υπάρχουν παγιωμένοι σήμερα.
Αν αυτό, τη συγκεκριμένη στιγμή, φαντάζει δύσκολο έως αδύνατο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τί θα ισχύει την ώρα των επόμενων Βουλευτικών εκλογών αν βέβαια αυτές γίνουν στη λήξη της τετραετίας.
Θερμές ευχές για “ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ” με υγεία σε όλα τα σπιτικά.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.