Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων για θέματα που αφορούν τους μαστιχοπαραγωγούς και εν γένει τους αγρότες στα νησιά.
Το πρώτο ζήτημα που έθεσε ο βουλευτής αφορά την υλοποίηση του μέτρου της «δάσωσης» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Τον Νοέμβριο 2020 ο τότε Υπουργός ενημέρωνε, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία του Α. Μιχαηλίδη, πως θα ακυρωθεί το συγκεκριμένο μέτρο, κάτι που ξεσήκωσε πληθώρα αντιδράσεων πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. Πιθανότατα λόγω τέτοιων αντιδράσεων το Υπουργείο ανακοίνωσε τους προηγούμενους μήνες την επαναπροκήρυξη του μέτρου. Το πρώτο ερώτημα του Α. Μιχαηλίδη αφορούσε την λεπτομέρειες υλοποίησης του μέτρου αυτού και κυρίως το κατά πόσον θα διατηρηθεί η ρήτρα νησιωτικότητας που είχε εισάγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και αφορά τη μείωση της ελάχιστης επιλέξιμης έκτασης για δάσωση από 5 στρέμματα σε 2 στρέμματα ειδικά για τα νησιά.
Ο Υφυπουργός κ. Στύλιος επιβεβαίωσε τη διατήρηση αυτής της ειδικής πρόβλεψης και ενημέρωσε για διάφορες λεπτομέρειες του -προϋπολογισμού 89 εκατ. – μέτρου. Όμως, δεν προσδιόρισε το πότε θα είναι έτοιμη η προκήρυξη του μέτρου, παραπέμποντας στο Υπουργείο Περιβάλλοντας, στο οποίο έχει παραχωρηθεί η διαχείριση του μέτρου της δάσωσης.
Τούτο δημιουργεί ανησυχίες, καθώς κατά στην προαναφερόμενη παλαιότερη απάντησή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκάθαρα καθιστούσε υπεύθυνο το Υπ. Περιβάλλοντος για μεγάλες καθυστερήσεις στην προετοιμασία του μέτρου…
Αποθαρρυντική για τους νησιώτες αγρότες ήταν και η απάντηση του Υφυπουργού στο δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο Α. Μιχαηλίδης, το οποίο αφορούσε το συγχρηματοδοτούμενο «Πρόγραμμα Στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους». Ρώτησε, ειδικότερα, αν προτίθεται το Υπουργείο να αυξήσει το ποσό στήριξης των μαστιχοπαραγωγών, καθώς η σημαντική αύξηση της παραγωγής μαστίχας κατά τα τελευταία έτη έχει οδηγήσει τη μείωση της επιδότησης ανά κιλό μαστίχας. Ταυτόχρονα, ρώτησε αν το Υπουργείο προτίθεται να αυξήσει γενικά τον προϋπολογισμό του εν λόγω Προγράμματος, το οποίο παραμένει στάσιμο εδώ και αρκετά έτη. Ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι δεν θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Προγράμματος, ούτε ειδικότερα το ποσό στήριξης της μαστιχοκαλλιέργειας, αλλά θα παραμείνουν ως το 2027 στα σημερινά επίπεδα.
Οι ανάγκες γενικότερης στήριξης των νησιωτών γεωργών και κτηνοτρόφων, αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις των πρώτων υλών λόγω του κύματος ακρίβειας που πλήττουν ιδιαίτερα τα νησιά, απαιτούν τη διάθεση μεγαλύτερων κονδυλίων από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ούτως ή άλλως συμμετέχει με μικρό ποσό στο Πρόγραμμα. Δυστυχώς, η επιλογή αυτή του Υπουργείου επιβεβαιώνει την απουσία ειδικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα στα νησιά από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.