24.7.2017 20:43

Gerald Knaus: Ευρωκέντρο υποδοχής μεταναστών στη Χίο

H προσφυγική κρίση για τις Βρυξέλλες έχει τελειώσει, τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα. Ακόμα και για την Αθήνα όμως, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων δεν αποτελούν πλέον πρώτο θέμα στην ατζέντα.

Ομως η Χίος και η Λέσβος κυρίως, αλλά και τα άλλα νησιά (Σάμος, Κως και Λέρος) όπου υπάρχουν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspots), συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες «προσφυγικής κρίσης». Ο αριθμός των καθημερινών αφίξεων στα νησιά υποδοχής έχει αυξηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αντίστοιχα οι επιστροφές στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό πραγματοποιούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των εγκλωβισμένων μεταναστών να αυξάνεται διαρκώς.

Ο Γκέραλντ Κνάους, από τους βασικούς εμπνευστές του σχεδίου Μέρκελ για το προσφυγικό, με βάση το οποίο στη συνέχεια διαμορφώθηκε η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας που εφαρμόζεται από τις 20 Μαρτίου 2016, εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη κυρίως για την Ελλάδα και προτείνει να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Χίο υπό την επίβλεψη του ελληνικού κράτους. Οσον αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία από την Ελλάδα, τονίζει ότι τα νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά, «γεγονός που μάλιστα προκαλεί έκπληξη στους Τούρκους», ενώ την ίδια στιγμή η Ε.Ε. θα πρέπει να παίρνει περισσότερους απευθείας Σύρους από την Τουρκία, όπως ορίζεται στη συμφωνία. «Μέχρι τώρα η Ε.Ε. έχει πάρει 6.000-7.000 Σύρους, ενώ 32.000 έχουν περάσει παράνομα το Αιγαίο. Αυτοί οι αριθμοί πρέπει να αντιστραφούν», δηλώνει.

Λέσβος και Χίος έχουν μετατραπεί σε νησιά-νησίδες εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών που διαβιούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες περιμένοντας επί μήνες να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν καταθέσει. Δύο φορές μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspot) στη Μόρια της Λέσβου, ενώ στη Χίο η παραβατικότητα είναι καθημερινό φαινόμενο και οι κάτοικοι έχουν φτάσει στα όριά τους, βλέποντας ότι η έκτακτη κατάσταση που θεωρούσαν ότι αντιμετώπιζαν έχει πλέον αποκτήσει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Στα επίσημα στοιχεία καταγράφονταν ότι στα ελληνικά νησιά βρίσκονται πάνω από 15.000 πρόσφυγες.

Υπό κατάρρευση

«Αν οι αφίξεις στα νησιά αυξηθούν έστω και λίγο, είναι πολύ πιθανό ότι όλο το σύστημα θα καταρρεύσει. Και τότε όλη η Ευρώπη θα κατηγορήσει και πάλι την Ελλάδα: Θα πουν, κοιτάξτε πόσα χρήματα δώσαμε και πάλι υπάρχει χάος» επισημαίνει ο Γκέραλντ Κνάους που επισκέφθηκε τα ελληνικά νησιά όπου υπάρχουν hotspots, προκειμένου να δει από κοντά ποια είναι η σημερινή κατάσταση.

«Η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ, όλοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι πολύ καλό. Αυτό συμβαίνει γιατί εμπλέκονται πάρα πολλοί. Ο καλύτερος μάνατζερ να αναλάμβανε, δεν θα μπορούσε να κάνει ένα τόσο περίπλοκο σύστημα να δουλέψει σωστά. Και επειδή ακριβώς εμπλέκονται τόσοι πολλοί, όταν κάτι δεν πάει καλά, ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και δεν μπορεί να βρεθεί λύση», τονίζει μιλώντας στην «Κ».

Οπως υποστηρίζει, τώρα που τα νούμερα των αφίξεων μεταναστών είναι ελεγχόμενα, είναι ευκαιρία να φτιαχτεί ένας μονιμότερος και περισσότερο ευέλικτος ως προς τη λειτουργία του μηχανισμός υποδοχής και ταυτοποίησης, ενώ παράλληλα ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα μπορούσε να περιοριστεί στις έξι εβδομάδες.

«Τώρα που η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν ισχύει, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Χίο, που θα έχει απευθείας χρηματοδότηση και θα μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό. Ετσι θα είναι υπεύθυνη η Ε.Ε., η οποία άλλωστε ορίζει και τα στάνταρ», συνεχίζει ο εμπνευστής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, προσθέτοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη συνεργασία Γερμανών και Ολλανδών, με την επίβλεψη των Ελλήνων.

«Ολες οι υποθέσεις αιτήσεως ασύλου θα μπορούν να διεκπεραιώνονται το περισσότερο μέσα σε έξι εβδομάδες, όπως στην Ολλανδία. Ο χρόνος αναμονής είναι απλά αναμονή, δεν εξασφαλίζει καλύτερη διαδικασία για τους αιτούντες», υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι η συρρίκνωση του χρόνου αναμονής «είναι καλύτερη και για τους μετανάστες και για τους νησιώτες».

Οσον αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, ο Γκέραλντ Κνάους μιλάει για πολύ χαμηλά νούμερα από την πλευρά της Ελλάδας. «Ημουν στην Τουρκία και οι Τούρκοι είναι έκπληκτοι από το πόσο λίγοι άνθρωποι επιστρέφονται από την Ελλάδα. Αν οι διακινητές το συνειδητοποιήσουν αυτό, θα είναι πολύ επικίνδυνο», αναφέρει. Οσον αφορά το εάν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, ο κ. Κνάους πιστεύει ότι η Γερμανία και η Ε.Ε. συνολικά χρειάζεται να αποφασίσουν αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και για ποιους. «Η λύση δεν είναι να κατεβάσουμε τα στάνταρ. Πρέπει να συμφωνήσουμε με την Τουρκία ότι θα υπάρχει παρακολούθηση από την πλευρά της Ε.Ε. των ατόμων που επαναπροωθούνται».

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ