Τη διαχρονική εγκληματική υποστελέχωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στη νησιώτικη χώρα, επισήμανε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τη Μυτιλήνη, τη Λήμνο, τη Σύμη και άλλα νησιά, ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που έχουν καταστήσει αποδεκατισμένες και υποστελεχωμένες τις δημόσιες δομές στα νησιά.
Κατήγγειλε ότι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών απουσιάζουν βασικές ιατρικές ειδικότητες, οι γιατροί μετακινούνται από χωριό σε χωριό ως «γκεστ σταρ» για να καλύψουν τα κενά, οι βάρδιες βγαίνουν μετά βίας, νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό δουλεύουν σε 10ωρες και 12ωρες βάρδιες, απουσιάζει προσωπικό για να λειτουργήσουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ ασθενείς στέλνονται σε άλλα νησιά για μια απλή ακτινογραφία. «Αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα η σημερινή κυβέρνηση, τελικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του ΕΣΥ στους ιδιωτικούς ομίλους και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τη διασφάλιση των κερδών τους», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση που παρουσιάζει «ως εμβληματική αλλαγή στο νομοσχέδιο, τον προσωπικό γιατρό, που τελικά θα λειτουργεί σε ρόλο πορτιέρη που θα κρατάει τον κόφτη στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τον περιορισμό του κόστους του ασθενούς». Υπενθύμισε πως «αντίστοιχο όρο είχε και ο οικογενειακός γιατρός που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας ότι στο βωμό της ενιαίας στρατηγικής για το ξήλωμα του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, ένας θεσμός που θα μπορούσε να έχει έναν χρήσιμο ρόλο, στο πλαίσιο ενός πλήρως εξοπλισμένου συστήματος Υγείας, μετατρέπεται σε κόφτη των παροχών Υγείας και εργαλείο για περαιτέρω συμπίεση της κρατικής δαπάνης και των ασφαλιστικών παροχών, δηλαδή και της πολυπόθητης για το κεφάλαιο μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων».
Κατήγγειλε ακόμα την κυβέρνηση που στις ατέλειωτες ντροπιαστικές λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, βρήκε ως λύση τα απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή, κάτι που δεν αποτελεί πρωτοτυπία, αφού ήταν νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που δεν κατάργησε καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Λες και αυτό που έλειπε σήμερα ήταν το να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς, αυτές τις πολλαπλές επιλογές δίνετε στους ασθενείς και όχι τους εντατικολόγους, τους αναισθησιολόγους, τους νοσηλευτές σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, αυτά που λείπουν και πραγματικά χρειάζονται για να γίνονται χειρουργεία πρωί και απόγευμα, χωρίς να πληρώνουν οι ασθενείς».
Καταλήγοντας, παρουσίασε την ολοκληρωμένη και σύγχρονη πρόταση του ΚΚΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σημειώνοντας πως «ελευθερία σημαίνει να μπορείς να καλύψεις εγκαίρως, πλήρως και δωρεάν τις σύγχρονες ανάγκες σου με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των διαφόρων περιοχών και όχι να κλωθογυρνάς στα όρια της στοιχειώδους περίθαλψης».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.